onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: 2020 Pandemi Döneminde Oyunlaştırma ile Başaranlar

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: 2020 Pandemi Döneminde Oyunlaştırma ile Başaranlar

Ercan Altuğ Yılmaz
28.01.2021 - 12:30 Son Güncelleme: 28.01.2021 - 14:18

Değişen ve dönüşen dünyada işletmelerde çalışan personelin bir taraftan motivasyon ve performansını artırıp bağlılığını sürdürmek amacıyla diğer taraftan da pazar payını korumak ve artırmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurulmuştur. Bunlardan en önemlisi ise 2010’lu yılların başında hayatımıza giren ve her geçen yıl etkinliğini arttıran oyunlaştırma olmuştur. 

Günümüzde ise eğitimden, sağlığa, spordan, iş dünyasına kadar başarının sürdürülebilirliğini sağlamak için oyunlaştırmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin 2020 yılında birçok işletme bu konuda çalışmalar gerçekleştirmiş ve pek çok başarıya imza atmıştır. Gelin hep birlikte bunlara bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Koçtaş Efsanelerin Yolu

Koçtaş Efsanelerin Yolu

KOÇTAŞ, pandemi döneminde oyunlaştırma projelerine yatırım yapan yenilikçi firmalardan olmuştur. Çalışanlarına yönelik “Efsanelerin Yolu Kurumsal Oyunlaştırma Platformu” ile bilgi yarışmaları, iş hedeflerine yönelik düellolar ile rekabet ortamı yaratarak, bu sayede çalışan bağlılığı, öğrenme ve performansa olumlu katkılar sağlamıştır. 

Oyun öncesi ve oyun sonrası dönemi kıyaslandığında oldukça ciddi bir büyüme yakalanmıştır. Özellikle lig usulü yapılan oyunlaştırmada eskiden %13-14 civarında satış rakamları olan mağazaların oranları %20’lerin üzerine çıkmıştır. Bu da oyunlaştırma ile beklenilen başarıyı tam olarak yakalanmıştır. Proje KOÇTAŞ’a IDC CIO Summit 2020’de Yenilikçi Projeler kapsamında ödül getirmiş 2021’de de tüm KOÇTAŞ çalışan sistemlerinin bu uygulamaya entegre edilmesi kararlaştırılmıştır.

Borsa Ligi

Borsa Ligi, İstanbul Borsası’nda işlem gören kurumların hisselerini canlı izleyerek hisselerin yükselip düşmeleri üzerinden yarışma imkanı veren ve ödüllendiren bir uygulamadır.  Borsa Ligi’nde her ay binlerce yarışmacı büyük ödül için piyasayı takip ederek buluşturduğu portföyündeki yüzdesel değişimlerden puan kazanarak sıralamada ilk 100’e girmeye çalışmaktadır.  Her ay birinci olan yarışmacıya 2000 TL, ikinciye 1000 TL, üçüncüye 500 TL ve ilk 100’e girenlere 50’şer TL verilen yarışmada farklı sosyolojik yapı ve eğitim seviyesinden kullanıcılar katılarak hem Borsa’yı öğrenmekte hem de ödül kazanmaktadır.  

Borsa Ligi kullanıcısına yarışarak öğretmeyi, eğlenerek kazandırmayı amaç edinmiş; içsel ve dışsal motivasyon kaynakları kullanarak binlerce kullanıcıyı uygulamada tutmayı başarmıştır.  Borsa Ligi uygulamasında oyunlaştırma mekaniklerinden olan sıralamalar, ödüller gibi dışsal motivasyon kaynaklarının olmasının yanı sıra rozet yapmasıyla da içsel motivasyonu yükseltmeye yönelik oyunlaştırma mekanikleri de bulunmaktadır.

Motivist

Motivist

Türkiye’de oyunlaştırma alanında çoklu sayıda yatırım almış önemli teknoloji platformlarından Inooster kurumu tarafından geliştirilen Motivist; Albaraka Katılım Bankası, Denizbank ve Çözüm Tasarruf Finans kurumlarında birçok başarılı projeyi hayata geçirmiştir. 

Albaraka Katılım Bankası‘nda tahsilat ekiplerine yönelik Motivist platformu 3 senedir düzenli olarak ilgili dönemlerde iş hedeflerine uygun senaryo tabanlı oyunlaştırılmış kampanyalarla kullanılmaktadır. 2020 yılının son döneminde tahsilat üzerinden Kasım-Aralık yıl sonu kapanışı döneminde yapılan tahsilat oyunlaştırması kampanyasında %30 tahsilat miktarının artışı, verilen sözün gerçekleşmesinde adedinde ise %41 artış olmuştur.  

Denizbank‘ta ise tahsilat ve iletişim ekipleri lig formatında dönemsel iş hedeflerinden eşleşerek gerçekleştirilen ve turnuva sonucunda sürpriz ödülleri kataloglarından talep edebildikleri platformda 1000’den fazla çalışan günlük iş hedeflerine her gün yeni bir kurguyla eğlenerek ulaşmaktadır. Alınan güzel sonuçlar neticesinde Denizbank yönetimi 2021 yılında tüm çalışan ve müşteri deneyiminde oyunlaştırmaya yatırım alma kararı almıştır. 

Çözüm Tasarruf Finans şirketinde de Omega ismiyle kullanılan Motivist platformunda Takım Ol Çözüm Ol görevi sırasında, aynı özellikteki bir önceki ay tarihlerine oranla %67 satış tutarı alanında artış gerçekleşmiştir.

Atasun Akademi

Atasun Optik, Atasun Akademi uygulaması ile çalışanların kendini geliştirdiği yeni popüler eğitimlere anında ulaştığı ve eğitim kategorilerinden istedikleri seçimleri filtreleyerek becerilerini geliştirerek dilediği yer ve uygun zamanda eğitimlerini tamamladığı bir oyunlaştırma yapmıştır. Çalışanlar Game2023 ile oynayarak öğrenmiş, öğrenirken gelişmiştir. 

Ayrıca sonuçlara göre müşteri memnuniyetinin yanı sıra iyi ve kaliteli hizmeti toplumun her kesimine ulaştırma oranının arttığı görülmüştür. Kurum açısından bakıldığında turnover oranında ilk üç ayda %33 oranında azalma olmuştur. Personelin teknik sınav ortalamalarında başarı oranları artmıştır. Bireyler açısından sonuçlara bakıldığında ise mesleki uzmanlığın artması yanında kişilerin kendilerine güvenlerinin oluşmasıyla birlikte maddi kazançlarının da arttığı gözlemlenmiştir.

Twing

Twing

YGA tarafından gençlere yönelik geliştirilen Twing uygulaması çocukların kendi projelerini paylaşabilecekleri, birlikte öğrenebilecekleri ve ilham alabilecekleri bir dijital sınıf uygulamasıdır.  Uygulamalı aktiviteler, bilimsel deneyler ve robotik ile deneyerek öğretir.  Bilime karşı merak uyandırır ve hayal gücünü geliştirir. Twing, keşfetme dürtüsü, yaratıcılık ve hayalgücü, öğrenme ve geliştirme olmak üzere üç yapı taşı üzerine oturtulmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Owiwi

Pandemi döneminde özellikle İnsan Kaynakları departmanları da başta işe alım süreci olmak üzere tüm süreçlerini dijitalleştirmek zorunda kalmıştır. 

Owiwi,  oyunlaştırma stratejisi ile özellikle işe alım süreçlerinde kullanılabilecek olup, doğru adayı bulmamızı sağlayan Atina kökenli işe alım yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adayların başkalarıyla etkiletişim kurma yeteneğini, iş performansını, zaman yönetimi, takım çalışması konusunda yetkinliklerini, problem çözme, liderlik, öğrenme çevikliği gibi yetkinlikleri belirlememizde gizli bir değerlendirme yöntemi olarak sunulmaktadır. 

Owiwi‘de hesap verilebilirlik, uyum sağlama, karar verme, değişime açık olma, dürüstlük, öğrenme çevikliği, takım çalışması, dayanıklılık, karar verme yetkinlikleri önce değerlendiriliyor ve karakteristik özelliklere göre sıralanmaktadır. Sonrasında belirlenen yetkinlikler değerlendirme süreçlerine göre mülakat soruları ile adaylara doğru soruyu sormanızı sağlamaktadır.

Fikir Değirmeni Kampüs

Fikir Değirmeni Kampüs

Yine bir gençlere yönelik eğitim platformu olan Fikir Değirmeni Kampüs, Türkiye’nin ilk bilim odaklı Online Çocuk Girişimcilik Eğitim Platformu’dur. Hikayeleştirilmiş eğitim içeriği ile 8 – 13 yaş aralığındaki çocuklara fikir geliştirme, iş geliştirme, yazılım, maker eğitimi gibi birçok alanda eğitim vererek geleceğin girişimcileri yetiştirilmektedir. Eğitimler eğitim uzmanları tarafından geliştirilen kuklalar tarafından verilmektedir. Verilen eğitimlerle, çocukların hayallerini hayata geçirme imkânı sağlanmaktadır. 

Şimdiye kadar ki süreçte 5000 üzeri öğrenciye “Girişimcilik Semineri” verilmiş ve 2000 üzeri öğrenciye “Girişimcilik Kampı” düzenlenmiştir. Çok yeni bir platform olmasına rağmen; sistemi kullanan 786 öğrenci bulunmakta ve bu rakamlar üzerine ekleyerek devam etmektedir.

Akbank Nabız

Aksigorta, Nabız uygulaması ile şirket genelinde geri bildirim kültürünü yaygınlaştırmayı, çalışanlar arasındaki etkileşimi artırmayı ve sürekli gelişim için bir altyapı hazırlamayı amaçlamıştır. Ayrıca yenilenen şirket değerlerini çalışanlara daha hızlı bir şekilde benimsetebilmeyi ve anlık ödüllendirme ile çalışanların nabzını yüksek tutmak hedeflenmiştir. Hedef kitleye özel bir performans tasarımı sunmak için platformun özgünlüğünü, yerel bileşenlerle buluşturmuştur. Geçmişteki davranış anketleri ve performans değerlendirme analizlerinden faydalanarak çalışanların doğru geri bildirimleri, daha hızlı bir şekilde verebilmelerini sağlanmıştır.  

Geliştirilen mobil uygulama ile ilk yılda 16.000’in üzerine geri bildirim verilmiş, 300.000’e yakın puan toplanarak 700’den fazla ödül dağıtılmıştır. Ayrıca Nabız uygulamasından düzenli olarak yürütülen anket çalışmaları ile yaklaşık 3000 cevap alınmış; böylece çalışanların nabzı sürekli olarak takip edilmiştir. Oyunlaştırılarak sunulan anlık geri bildirim ve ödüllendirme mekanizması, tüm çalışanlar tarafından sevilmiş; çalışan bağlılığı anket sonuçlarına da pozitif olarak yansımıştır.

Wellbees

Wellbees

Pandemi döneminde özellikle getirilen kısıtlamalarla evlerde geçen hareketsiz sürelerde de artış olmasıyla sağlık alanı da ön plana çıkmıştır. İyi olma olarak Türkçeye çevrilebilecek “Wellness” alanında da birçok girişim hayata geçmiştir. Bunlardan en önemlisi kurumlara da bu hizmeti oyunlaştırma tabanlı veren “Wellbees” uygulamasıdır. 

Wellbees, sürdürülebilir bir “iyi yaşam” programı kapsamında uzman desteği, meydan okumalar, içerikler, seminerler ve etkinlikleri kuruma özel dijital bir platformda sunmaktadır. Program, kişilerin kendi potansiyellerine ulaşırken aynı zamanda birbirlerini destekledikleri harika bir deneyime dönüştürmüştür. Wellbees yapılan oyunlaştırma sayesinde çalışanlara %82,02 oranında sağlıklı alışkanlıklar kazandırarak çalışanları %89,8 oranında daha değerli hissettirmiş ve bağlılıklarını arttırmıştır. Oyunlaştırma öncesinde kullanıcıların meydan okuma ve etkinlik oluşturma sayıları ortalama 70 iken sonrasında ortalama 250’nin üzerine çıkmış ve artmaya devam etmektedir.  Bu uygulama şu anda 15 kurumda, 20 binin üzerinde çalışana ulaşmaktadır.

Sanal Koşu (Virtual Run)

Özellikle dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 salgını sonrasında gelen kısıtlamalar ile birlikte hızlıca hayatımıza giren sanal ortamlar spor alanını da etkilemiş durumda. Dışarı çıkıp açık havada toplu koşu yapamayan koşucuların istedikleri yerde, tek başlarına fiziksel olarak gerçekten koşarken, sanal bir yarışta yarışabilmelerini sağlayan teknolojik alt yapının genel adı oldu sanal koşu. Koşucular her ne kadar fiziksel olarak bir araya gelemeseler de sanal olarak yarışmaya ve o rekabet duygusun bu uygulama ile yaşamaya devam ettiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

HelpSteps

HelpSteps

Son olarak HelpSteps uygulaması, giderek hareketsizleşen hayatımızı daha hareketli ve daha sağlıklı hale getirmeyi amaçlayan ve kurguladığı alt yapısıyla da kullanıcıları bu amaçta motive eden bir sağlık ve sağduyu uygulaması olarak karşımıza çıkıyor.  HelpSteps uygulaması size günlük attığınız adımlarınızı kazanca çevirme ve bu kazanç ile sosyal sorumluluk projelerine bağış yapabilme imkanı sunuyor.  

Bu yazı Gamfed Türkiye gönüllülerinden Yasemin Karakaya’nın katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
11
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın