onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Pazarlama, Oyunlaştırmayı Teğet mi Geçmeli?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Pazarlama, Oyunlaştırmayı Teğet mi Geçmeli?

Ercan Altuğ Yılmaz
07.09.2021 - 14:34 Son Güncelleme: 08.09.2021 - 10:30

Bir malın, bir ürünün ya da bir hizmetin satışını artırmak amacıyla satış elemanları yetiştirme, piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme gibi etkinliklerin tümüne pazarlama diyoruz.

Oyun felsefesinin oyunsal düşünmenin ve oyun mekaniklerinin oyun-dışı alanlarda, motivasyonu arttırmak ve kullanıcıları problem çözmeye teşvik etmek için kullanılmasına da oyunlaştırma adını veriyoruz. Başka bir şekilde ifade edecek olursak oyunlaştırma, motivasyon artırarak kalıcı davranış değişikliği oluşturmak diyebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki pazarlama ve oyunlaştırma bir noktada kesişmeli mi yoksa birbirlerini teğet mi geçmeliler?

Peki pazarlama ve oyunlaştırma bir noktada kesişmeli mi yoksa birbirlerini teğet mi geçmeliler?

Pazarlamada oyunlaştırma; en yalın anlatımla, bir markanın iletişim kampanyasını oyun kurgusuyla hayata geçirerek hedef kitlesine duyurması ve marka bilinirliğini artırmasıdır. Bu yaklaşımda, oyunun ürün ve hizmetle alakalı olmasına gerek yoktur ve bu durum iletişim kampanyasında bütüncül bir yaklaşım değil kampanyanın bir parçası olarak görülür. Durum böyleyken evet, pazarlama ile oyunlaştırma bir noktada kesişirlerse ortaya mükemmel bir pazarlama stratejisi çıkar! 

Öncelikle pazarlamada temel hedeflerden biri kullanıcının ilgisini çekmek, diğeri kullanıcıyı elde tutmaktır. Tüm düzen bunun üzerine kurulur. Sadık bir müşteri geçici üç müşteriden daha iyidir. Güven, iletişim gücü, müşteri deneyimi en önemlisi motivasyon artırıcı, kendilerini özel hissettiren araçlar müşterilerde sadakati artıran yapıların başında gelir.

Satış yaptığınız ürünü pazarlarken oyunlaştırma kullanırsak;

• Mevcut müşterilerimizin motivasyonunu artırarak aktifliğini artırabiliriz,

• Mevcut kullanıcılarımızı referans göstererek yeni müşteriler kazanabilir,

• Potansiyel müşterilerimizin satın alma kararını etkileyebilir,

• Markamızı büyütüp globalleşme yolunda bir adım atabiliriz.

Mesela mum sattığımız bir e-ticaret sitemizin olduğunu varsayalım. Bazı kapışmalar, görevler ekleyerek puanlar, rozetler verebilir, puan tablosu oluşturarak puan toplayanlar arasında sıralama yapabilir en çok puan toplayana farklı ödüller veya çekler vermek güzel bir yöntem olabilir.  Bu hem kullanıcıların sitemiz üzerinden daha çok alışveriş yapmasında sağlam bir motivasyon kaynağı olabilir, hem de diğer müşterilerin arasında kulaktan kulağa yayılıp kullanıcının ilgisini çekerek daha çok puan toplamak için bir yarış içine girmesini sağlayabilir. Ayrıca site yorumları ve puanları yüksek olacağı için biz de rakiplerimiz arasında öne çıkabiliriz. 

Bingo!

E neden duruyoruz. :)

Tüm bunları uygulamak için oyunlaştırma içerisindeki bazı prensipleri mutlaka uygulamamız gerekiyor.

Tüm bunları uygulamak için oyunlaştırma içerisindeki bazı prensipleri mutlaka uygulamamız gerekiyor.

Farklı oyunlaştırma modelleri var ve bunlardan kendimize en uygun olanı seçerek işe başlamak doğru bir adım olabilir. Bu konuda da profesyonel hizmet veren kurumlardan destek alınabilir veya ücretli ya da ücretsiz eğitimlere katılarak Oyunlaştırma 101 seviyesinden başlayıp tüm süreci deneyimleme fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Yurtdışında ve yurtiçinde oyunlaştırma örneklerinden faydalanan birçok kurum var. Onlardan ilhamla işe başlamak doğru bir yaklaşım olabilir.

Örneğin; 2009’un viral videolarından biri olan “PianoStairs” pazarlamada oyunlaştırmanın ilk örneklerinden biri. Bu çalışmayla, bir metro istasyonunda obezite sorununa dikkat çekildi ve insanlar merdiven kullanımına teşvik edildi.

Swarm: Mobil uygulamalardaki ilk “oyunlaştırma” olarak görülebilir. Swarm, Mayor’luk sistemi ile insanların check-in yapmasını, yanındaki arkadaşını etiketlemesini ve bunun sonucunda arkadaşının da check-in yapmasını sağladı.

Yemek Sepeti: Türkiye’nin en kapsamlı oyunlaştırma projesi olarak kabul edilebilir. Rozet, seviye ve pozisyon gibi motivasyon tekniklerini kullanarak, kullanıcıları daha çok sipariş vermeye ve verdikleri siparişleri oylamaya teşvik ediyor.

Starbucks: Ödül tekniğinden yola çıkarak hazırlanan mobil uygulamada, müşterilerin her alışverişte çeşitli rozetler toplamasına, bu rozetlerle indirim ve bedava ürün kazanmasına olanak tanınıyor.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Ekin Berfin Bıyık’ın katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın