onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geri Dönse Ortalığı Kasıp Kavuracak 20 Eski Şapka Stili

Geri Dönse Ortalığı Kasıp Kavuracak 20 Eski Şapka Stili

İpek Gülek
25.01.2018 - 02:06

Fotoğraf arşivlerinin bize öğrettiği şeylerden biri de; geçmiş zamanlardaki tarz sahibi kadınların şık bir şapkayı nasıl büyüleyici hale getirdikleri...

Avcı şapkasından tutun da gazeteci şapkasına kadar; tarih her olay için başka bir şapka üretti. İşte yeterli dozda moda ve özgüvenle bugün bile hala etkisini sürdüren muhteşem şapka stilleri karşınızda!

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/90714/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Çan biçimli şapka

1. Çan biçimli şapka

Başı saran çan biçimli şapkalar, 1920'lerde kısa saçlı ve saçını dağınık bırakan kadınlar tarafından tercih ediliyordu.

Şapkalar genellikle çan siluetlerini vurgulamak için sade bir şekilde üretiliyordu. Ama bunun başka bir artısı daha vardı. Herkes keyfine göre kendi şapkasını kendi tasarlıyordu.

Çan biçimli şapka her ne kadar Caz Dönemi'nin popüleri olsa da zaman geçtikçe retro moda listesinde yerini aldı.

2. Osmanlı şapkası

2. Osmanlı şapkası

Osmanlı törenlerinde bu baş süsleri baş rolü oynardı.

Osmanlı şapkaları genelde parlak renkler ve tüy süslemeler ile tarzlarını konuştururdu. Belli bir durumun işaretçisi olarak da kullanılıyorlardı. Hatta bu durumlar için özel tasarlanan Osmanlı baş süsleri vardı.

Şapkayı takanın sınıfı, dini, cinsiyeti ve kabilesi şapkasının şeklinden ve kumaşından anlaşılırdı.

3. Melon (Bowler) şapka

3. Melon (Bowler) şapka

19. yüzyılda popülerdi. Ama açık hava etkinliklerinde kullanmak için pek de pratik bir şapka tarzı değildi.

At binerken kafalarını korumanın bir yolunu arayan Thomes Bowler ve William Bowler kardeşler soyadlarını verdikleri bu şapka stilini buldular. E haliyle Bowler şapkalar oldukça sağlam bir yapıya sahipti. Ve neredeyse her fırsata uygun bir tarzdı.

1980'lerde bir anda ortadan yok olan Melon şapkalar hala Londra'da Look&Co. adlı üretici tarafından her yıl binlerce satılıyor.

4. Asker kepi (Pillbox)

4. Asker kepi (Pillbox)

Yukarıdakilere göre basit mi görünüyor? Tarihteki bazı şapkaların aksine bu asker kepleri basitlikleriyle ödüllendirildi. Kenarsız ve yuvarlak bir şekle sahip olmalarıyla onları nerede görseniz tanırsınız!

1930'larda asker kepleri hızla yayıldı. Ama asıl patlayışını First Lady Jackie Kennedy ile yaşadı.

5. Büyüleyici (Fascinator) şapka

5. Büyüleyici (Fascinator) şapka

Aradığın görünüşe göre bu şapka; büyüleyici bir görüntü saçmasıyla ya da şov havası vermesiyle ön plandadır. Şapka kafaya kafa bandı veya taç kullanarak sabitlenir. 

Bir kez bu kriterlere uyulduğunda büyüleyici tarzdaki şapkaların üstlerindeki desenler kişisel tercihe göre değişebilir. Tüyler, çiçekler, kumaş ya da kullanan kişi nasıl bir mühendislik performansı sergilerse onun şeklini alabilir. 

Büyüleyici şapkalar İngiltere'de çok ünlüdür. Amerikalılar ise bu büyüleyici şapkaları Derby Day giyimlerinin dışında pek tercih etmezler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Üç köşeli şapka

6. Üç köşeli şapka

Bu şapkalar 17. yüzyılda Avrupa ve Amerika'da patladı. Erkeklerin kıvrımlı ve parlak peruklarını güzelce sergileme imkanı sunduğu için çok tercih edilirdi.

Dolayısıyla perukların toz olup uçmasıyla bu şapkanın kullanımı da bitti desek şaşırtıcı olmaz gibi... Ama bu tekrar geri gelmeyecek demek değil! Hava atacak perukları olmasa da erkekler biraz tarz değişikliğiyle tekrar bu şapkaları tercih edecekler gibi görünüyor. Mesela tüylerle, kumaşlarla hatta sadece spor amblemi koyarak bile tarz bir şapka elde edebilirler.

7. Avcı şapkası

7. Avcı şapkası

Bu şapkayı bir yerde gördüyseniz büyük ihtimalle aklınıza ilk gelen Sherlock Holmes olmuştur. Kitaplarının 19. yüzyılda yayınlanmasıyla bu şapka Sherlock karakteriyle bir bütün haline geldi (Evet hikayede şapkadan hiç bahsedilmiyor ama genelde akıllarda canlanan avcı şapkaları oluyor).

8. Hennin

8. Hennin

Bu çarpıcı şapkalar Orta Çağda kraliyet ailesinin simgesiydi.

Hennin şapkalar tel veya dolgu malzemeleriyle güçlendirilerek kafada duruyor. İnce dokulu ve koni şeklindeki şapkalar günümüzde hala prensesliğin simgesi olarak algılanabiliyor.

İngilizlerin kullandığı henninler bir tık daha mütevazı boyutlardaydı. Ama Fransızlar... Hele Moğollar... Abartmışlar da abartmışlar! Onların henninleri almış başını çıkmış göklere...

9. Gazeteci şapkası

9. Gazeteci şapkası

Bu bol, yumuşak ve kenarlı şapka sadece çalışan genç kesimin gözdesi değildi. Gazeteci şapkalarını belli bir sosyal sınıftaki erkekler de kullanırdı. Hele o filmleri süsleyen golf kurslarındaki erkekler bu şapkalardan asla vazgeçemiyordu.

Aslında bu şapkanın bir çok adı var: Büyük Elma, The Gatsby... Ama patlayışını 20. yüzyılda 'Gazeteci Şapkası' ismiyle yaptı.

10. Şeftali sepeti şapkası

10. Şeftali sepeti şapkası

Şapka görüntüsü ile kocaman meyve sepetlerini andırdığına göre isminin nereden geldiğini anlamak çok da zor değil gibi

Şeftali sepeti şapkası ilk kez 20. yüzyılda ortaya çıktı. Ama bu görüntüsünün altında çok ilginç bir hikaye yatıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında bu şapkayı takan insanlar dışlanırdı. Çünkü bu şapkayı takan insanlar vatanperver olmadıkları yönüyle etiketlenirdi.

1930'larda tekrar canlandı. 1950'lere kadar da popülerliğini korudu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Pork pie şapka

11. Pork pie şapka

19. yüzyılda kadınlar tarafından başlatılan bu tarz 1900'lerin başında erkekler tarafından da kullanıldı. 1920'lerdeki kadar popüler olmasa da günümüze Breaking Bad'in Heisenberg karakteriyle geri döndü.

12. Cartwheel şapkası

12. Cartwheel şapkası

1930'larda meşhur olsa da günümüzde moda listelerinden düşmüş durumda.

Şapka, dikkat çekmesi için hafif yıpranmış görünürdü. Ama dandik sanmayın! Çok kaliteli malzemelerden yapılırdı.

13. Kolaltı şapkası (Chapeau bras)

13. Kolaltı şapkası (Chapeau bras)

1800'lerde askerler tarafından kullanılıyordu.

18. yüzyılda baylar tarzlarından ödün vermeden cephane şapkalarını rahatça kullanabileceklerini kanıtladı. Şapka şekli gereği rahatça kafaya oturuyor. Hem de kol altında taşırken düz biçimde katlanabildiği için kolayca taşınıyor. Zaten adını da buradan alıyor.

14. Boudoir şapka

14. Boudoir şapka

19. yüzyılın başlangıcında her yerde rastlanan cici şapkalar aslında bir amaç için kullanılıyordu. Kadınlar giyinirken saçlarını korumak için boudoir şapkaları tercih ediyordu. Ama daha şık tasarımlı olanları dışarı çıkarken de kullanılırdı. Mesela ipekten olanlar...

15. Eugénie şapka

15. Eugénie şapka

19. yüzyılın ortalarında ilk kez popülerlik kazandı.

Şapka adını Fransa'nın son kraliyet çiftinin Madamından almıştır. Genelde keçeden ya da kadife parçalardan yapılır. Kullanıcının gözünü örtecek şekilde hafif öne doğru takılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Gainsborough (Resim) şapkası

16. Gainsborough (Resim) şapkası

Bu şapka stili ise 18. yüzyıl sanatçısı Thomas Gainsborough tarafından popülerleşti. Sanatçı toplumdaki kadınların portrelerini çizerken devasa şapkalarla betimleme yapıyordu. O gün bugündür patladı gitti!

Bu şapkalar büyüklükleriyle ve üstündeki süslemeleriyle biliniyor. 

Tarzını konuşturan kadınları o dönemde kocaman Gainsborough şapkalarıyla ve şapkalarının üstünde de kuşlarla görmek hiç şaşırtıcı değildi.

17. Pamela şapkası

17. Pamela şapkası

Samuel Richardson'ın 1740 romanından tanınan Pamela şapkası 19. yüzyılda kadınlar için şık bir şapka seçimiydi. Hasırdan hazırlanan şapkaların yanaktan uzanan ipleri çene altında kurdele yapılıp bağlanırdı. Şapkanın kenarları ise aşağı doğru gittikçe yanaktan uzaklaşan biçimdeydi.

18. Yarım şapka

18. Yarım şapka

1941 yılında Milliner Lilly Dache, bu şapka ile Amerikan Tasarımcı ödülünü aldı. 1950'li yıllarda da yarım şapkalar oldukça popülerleşti.

19. Şamata şapkası (Whoopee)

19. Şamata şapkası (Whoopee)

Archie çizgi romanlarından tanınan alem şapkalar profesyonelce yapılmazdı. Bir şapka dükkanından gidip satın da alınmazdı. O dönemin insanları ellerindeki şapkalarının kenarlarını biraz kesip kıvırarak kendi whoopee şapkalarını elde ederlerdi.

Geçenlerde bu şapka stili Archie çizgi romanında yeniden görüldü. Acaba geri mi dönecek?

20. Fötr şapka

20. Fötr şapka

Kral Edward VII fötr şapkaya olan eğilimi 19. yüzyılın sonlarında başlattı. Kralın Almanya ziyaretinden sonra şapkayı fark eden halk gecikmeden bu şapkaların popülerleşmesini sağladı.

Onu ayırt edici yapan 2 şey var: Kıvrık kenarları ve içine göçmüş üstü. Ama en önemlisi diğerlerinden farkı bu şapkanın asla eskimeyen bir tarzı var.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
109
53
27
12
5
5
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

Cartwheel şapkasının ben... Eşim evlenirken duvak yerine şapka takmaya karar verdi. Tabi deli gibi arıyoruz. Neyse Ankara'da evlenirken Büyük Çarşı malum kaç... Devamını Gör

portside

Hala evde duruyor. Özel kutu aldım. Başına bir iş gelmesin diye. Neyse bir iki hafta sonra teyzeler aradı. Eşimin resimlerini istiyorlarmış. Ben olsam bende ... Devamını Gör

fchinaski

Şapka koleksiyonumda hepsinden var. Arayınca bulunan şeyler bunlar. AVM yerine pazarlara, nostaljik mağazalara giderseniz bulursunuz