Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Günlük Hayatınıza Dahil Ettiğinizde Yaşam Kalitenizi Arttıracak Şeyler

Günlük Hayatınıza Dahil Ettiğinizde Yaşam Kalitenizi Arttıracak Şeyler

Ümran Sanğu
04.06.2023 - 06:47

Hayatımızın güzelliği için birçok şey yapıyoruz. Okumak, seyahat etmek ve çalışmak hayatımızın bir parçası haline geldi. Fakat yaşam kalitemizi güzelleştirmek için adımlar atabiliriz. Fiziksel, zihinsel ve duygusal alışkanlıkları günlük rutinimize dahil edebiliriz. Her gün hayatımıza dahil edip yaşam kalitemizi arttırmanın sırlarına bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Düzenli Egzersiz

1. Düzenli Egzersiz

Hem fiziksel hem ruhsal sağlık için düzenli egzersiz çok önemlidir.

Kaslar ve kemikler güçlenir. Ayrıca enerji seviyesi günlük rutin haline gelen egzersizden sonra artar. Severek ve sıkılmadan yapacağınız egzersizleri bulmak oldukça önemlidir. 

  • Egzersiz yapmak için zaman bulmakta zorlanıyorsanız, asansör kullanmak yerine merdiven çıkabilir, boşluklarınızı yürüyerek değerlendirebilir ve akşam egzersiz hareketleri yapabilirsiniz.

  • Kordiyovasküler egzersizler kalbinizi güçlendirir ve kalp hastalığı riskini azaltır. Kuvvet antrenmanı ve esneklik egzersizleri kas kütlesini korur, dengeyi geliştirir ve yaralanma riskini azaltır.

  • Kilonuzu da düzenli egzersiz ile kontrol edebilirsiniz.

  • Ayrıca mental faydaları da oldukça fazladır. Mesela stres ve kaygıyı azaltarak 'iyi hissetme' hormonları olarak bilinen endorfinleri düzenli egzersiz serbest bırakır. Depresyondan uzak kalmanızı sağlar ve ruh halinizi arttır.

  • Düzenli egzersizin bir diğer artısı da beyin fonksiyonlarını arttırmasıdır. 

Düzenli egzersiz yaptığınız yere göre değişiklik gösterse bile toplum içine karışıp yeni insanlarla tanışmanıza sebep olur. Düzenli egzersiz fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlık için gereklidir.

2. Sağlıklı Beslenme

2. Sağlıklı Beslenme

Düzenli bir beslenme programı, genel sağlık ve kaliteyi korumak için çok önemlidir. Sağlıklı beslenme aynı zamanda yaşam tarzı şekillendirmek için önemlidir. Vücudumuzun ihtiyacı olduğu besinleri, vitaminleri ve mineralleri almamız gereklidir.

  • Doğru besinleri tüketmek için günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketmek, tavuk ve balık gibi protein içeren gıdaları tüketmek, şekerli içecekleri sınırlamak ve bol su içmek gibi kurallara uymalısınız.

  • Besin çeşitliliğini sağlamak için, tahıllar, meyve ve sebzeler, süt ürünleri gibi alternatifleri anlamak önemlidir. Her gruptan besinleri öğünlerinize dahil etmeniz gereklidir. Vücudun enerji seviyesi dengeli bir diyet ile artar.

  • Sağlıklı bir kilonun korunmasını sağlıklı beslenerek sağlayabilirsiniz. Diyabet, inme ve kalp hastalığı riskini beslenme rutininizi düzelterek önleyebilirsiniz. 

  • Beslenme, beyin sağlığını iyileştirebilir, ruh sağlığını iyileştirebilir ve anksiyete gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. 

Sağlıklı beslenme sizin daha enerjik hissetmenize ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır.

3. Düzenli Uyku ve Dinlenme

3. Düzenli Uyku ve Dinlenme

Uyku, vücudumuzun dinlenmesi, onarılması ve gençleşmesi için çok önemli bir rol oynar. Düzenli uyku ve dinlenmek bir lüks ya da rahatlık değil gereklilik. Yeterli uykuyu ve dinlenmeyi vücudunuza sağladığınız zaman zihinsel ve fiziksel sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

  • Uyku eksikliği, zayıf bağışıklık sistemi, obezite ve kalp hastalıkları gibi risklerin artmasına yol açabilir. 

  • Kaliteli uyku, vücudun onarılmasına, büyümeye ve gelişmeye destek olur. Ayrıca uyku hafıza, karar verme ve yaratıcı düşünme gibi işlevler için çok önemli rol oynar. 

  • Düzenli dinlenme ise verimliliği arttırıp tükenmişliği azaltır. Kaliteli bir uyku için her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkacağınız bir program oluşturabilirsiniz. 

  • Uyuduğunuz ortam rahat, sessiz ve karanlık olmalıdır. Rahat bir yatak, yastık ve yorgan seçiminiz kaliteli bir uykunun ayrılmaz parçasıdır. Her gün düzenli bir programla uyursanız daha dinç ve kaliteli yaşama sahip olabilirsiniz.

4. Meditasyon ve Farkındalık

4. Meditasyon ve Farkındalık

Zihinsel ve duygusal yaşam için meditasyon ve farkındalığın etkileri büyüktür. Odaklanma, konsantrasyon ve stresi azaltmaya etkileri olur. Duygu ve düşüncelerimizi anın içinde kalarak daha iyi yönetebiliriz. Farkındalığı günlük rutinimize dahil etmek için her gün birkaç dakika ayırmak yeterli olacaktır. 

  • Nefesimize odaklanmak, düşüncelerimizi dinlemek ve yürümek gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz. 

  • Meditasyon, videolar izleyerek ya da derslerine katılarak yaparsanız etkisi artacaktır. Meditasyon ve farkındalık birbiri ile ilişkilidir. Meditasyon, farkındalığı geliştirmeye yardımcı olur.

  • Anksiyete ve depresyon gibi durumları olan kişilerde farkındalık ve meditasyon ile azalmalar görülmüştür. Odaklama sağlayarak konsantrasyon ve netliğe sebep olur. 

  • Meditasyonun kalp atış hızını, kan basıncını ve kortizol seviyelerini azaltıp sağlığı iyileştirmesi de göz ardı edilmemelidir. 

  • Her gün yoğun bir hayat sürüyor olabilirsiniz ama farkındalık ve meditasyon vaktinizi almayıp daha verimli zaman geçirmeniz için etkili olacaktır. Düzenli ve tutarlı bir program ile her gün aynı saatte farkındalık uygulamaları ve meditasyon yapmayı ihmal etmeyin.

5. Güçlü İlişkiler Kurmak

5. Güçlü İlişkiler Kurmak

Güçlü ve sağlam ilişkiler kurmak genel yaşam kalitemizi arttıracaktır. Hızlı ve tempolu hayatımızın çoğu teknoloji üzerinedir güçlü ilişkiler kurmanın zor olduğu yaşamımızda kurduğumuz ilişkileri güçlendirmek her iki taraf için etkili olacaktır. 

  • Güçlü ilişkiler sayesinde duygusal destek, aidiyet ve arkadaşlık duyguları artar. Hayatımızda bize destek olan, bizim mutluluğumuzu isteyen kişilerin var olması duygusal destek ve mutluluk sağlamaktadır. Bize destek olan biri olduğu zaman hislerimizi paylaşarak kaygımızı ve stresimizi azaltabiliriz. 

  • Etrafımızda ki kişilerden aldığımız destekler ile kendimize güven ve saygı artacaktır.

  • İş ortamınızda güçlü ilişkiler kurmak ise kariyer gelişiminiz için birbirinize destek olarak faydası olacaktır. 

  • Zihinsel sağlığa ise faydası oldukça fazladır. Zorluklara karşı yanınızda birini hissetmek güç ve motivasyon kaynağı olacaktır.

  • Güçlü bağları olan insanların ise bağışıklık sistemi daha kuvvetli olduğu söylenmektedir.

  • Güçlü ilişkiler için karşılıklı saygı, güven ve iletişim için çaba harcamak gereklidir. 

  • Sosyalleşmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekir. Kulüpler ve kurslar sosyalleşmek için etkili alanlardır. Güçlü ilişkiler kurmak, hayat kalitenizi arttırıp kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Kişisel Gelişim

6. Kişisel Gelişim

Sürekli öğrenmeye çalışmak, bilgi ve becerilerinizi geliştirir ve bilişsel gelişimi aktif tutar. İstediğiniz bir yol ile öğrenmek hayat boyu kaliteli yaşam için gereklidir. Örgün eğitim, dil eğitimi, atölye çalışmaları ve kitap okumak popüler öğrenme türleridir. 

  • Kişisel gelişiminiz için kendinize hedefler belirleyin. Gelişiminize yardımcı olacak kitaplar, videolar veya öğretmen arayışlarına çıkın. Her zaman yeni şeyler öğrenmeye çalışın ve bu alışkanlığınızı günlük rutininize ekleyin. 

  • Kişisel gelişim öncelikle kendine güvenmek ile başlar. Yeni şeyler öğrenip uyguladıkça özgüven seviyesi yükselir. Kişi kendini tanır ve güçlü ya da zayıf yönlerini anlayıp iyileştirmeye yönelik çaba göstermeye başlar. Hayatın farklı yönlerini dengelemeyi öğretir.

  • Zamanı yönetip hangi görevi nasıl ne zaman uygulayacağımızı öğrenmemizi sağlar. 

  • Kişisel gelişim ile iletişim yetenekleri artar. Düşünceler ve duygular daha etkili ifade edilebilir. Ayrıca, kişisel gelişim empati seviyesini ve anlayışı zenginleştirmeyi sağlar.

7. Stresi Azaltmak ve Yönetmek

7. Stresi Azaltmak ve Yönetmek

Stres yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Zorlu bir durum karşısında vücudumuz adrenalin ve kortizol hormonlarını salgılayarak tepki gösterir. Stres aile, maddi, sağlık ve önemsiz kaygılardan kaynaklanabilir. Kronik stres sağlık problemlerini beraberinde getirir. Hem fiziksel hem de yoğunluklu olarak zihinsel sağlık problemlerinin başlıca kaynağı strestir.  Stres belirtilerini anlamak ve nasıl yönetileceğini öğrenmek kaliteli bir yaşam için çok önemlidir. 

  • Stresi düzenli olarak yönetmek, kan basıncını düşürür ve kalp hastalığı riskini düşürür. 

  • Bağışıklık sistemini stresi azaltarak güçlendirip hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz. 

  • Odaklanma ve verimlilikte stresi yönetmenize bağlı olarak artar. Stresi azaltmak için nefes egzersizleri, meditasyon ve iyi gelecek aktivitelere katılmak stres yönetimi için güzel bir tekniktir. 

  • Stresi yönetmek için gerekirse bir terapist ile görüşebilir ya da neşe getiren işler ile ilgilenebilirsiniz.

8. Kişisel Bakım

8. Kişisel Bakım

Her gün kişisel bakımınızı yaparak iş veya okul hayatı yoğunluğu ile günlük hayat ilişkisinin dengesini kurabilirsiniz. Zaman kısıtlığı, suçluluk ve kendine değer vermemek kişisel bakımı etkileyen faktörlerdir. 

  • Kişisel bakıma zaman ayırmak genel refahı sağlar. Kaliteli bir yaşam için tatmin edici seçenekler arasındadır. Kendinize iyi bakmanın her zaman etkili olacağını unutmayın. Kişisel bakımı kendinize yaptığınız en büyük yatırım olarak düşünün. 

  • Sağlığı iyileştirmek, üretkenlik ve dengeli yaşam için gereklidir. Cildiniz, vücudunuz, saçınız ve hatta ruhunuz sağlıklı kalacaktır.

  • Zararlı iltihaplardan ve hoş olmayan görüntülerden kendinizi kişisel bakımınıza önem vererek koruyabilirsiniz. Çeşitli maskeler yapmak, köpük banyosu yapmak, saç bakımı yapmak veya kıyafetlerinizle ilgilenmek size iyi gelecektir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın