Hayri Cem Yazio: Yabancı Oyuncu Sayısı Zarar Veriyor
Türkiye Futbol Federasyonu, 2021-22 sezonunda, kulüplerin kadrolarında bulunduracakları maksimum yabancı futbolcu sayısını 14, sahada oynayacak maksimum yabancı oyuncu sayısını ise 8 olarak belirlemişti.
Bu durumda takımların sahaya minimum 3 Türk oyuncu ile çıkmaları gerekiyor. Aynı maçta sahadaki üç Türk oyuncuyu değiştirmek isterlerse yedekler arasında da 3 Türk oyuncuları olması gerekiyor.
TFF’nin bu kararının nedeni, Türk futbolunun hızla yokuş aşağı yuvarlanmasıdır. Kulüplerimiz, gerek Şampiyonlar Ligi’nde, gerekse UEFA Kupası’nda beklenen başarıyı yakalayamadılar. Milli Takım ise, çok zengin bir kadro oluşturmuş olmasına rağmen, bir türlü hedeflerine ulaşamadı.
TFF, bu başarısızlığın nedeni olarak, kulüplerin alt yapılarına yeterince önem vermediğini, başarılı yerli futbolcu yetiştirmediklerini gösteriyor. Kulislerde ise bu kararın, kulüp takımlarındaki yabancı futbolcu sayısından şikâyet eden siyasileri memnun etmek için alındığı konuşuluyor.
Türkiye’de kulüplerin altyapılarına yeterli kaynak ayırmadığı, Süperlig ve Avrupa liglerinde oynayabilecek kalitede çok az futbolcu yetiştirdikleri bir gerçektir. Bu yüzden kulüpler sürekli yabancı futbolcu transfer etmektedirler.
TFF durum saptamasını doğru yapıyor ama aldığı önlemler doğru mu?
Sezon öncesinde, kulüpler, bir yandan panik içinde Türk futbolcu ararken bir yandan da TFF’ye bu kararı geri çekmesi için baskı yapmışlardı. Ancak taraflar bu konuda bir uzlaşma sağlayamadılar.
Sezon öncesinde bu kararların yaratacağı kaos henüz tam net olarak anlaşılmamıştı. Takımlar sezon öncesi kamp çalışmalarına başladıklarında, kadro planlamalarının istedikleri düzeyde gerçekleşmediğini gördüler. İstenilen performansa uygun Türk oyuncu sayısı sınırlı olduğundan kulüpler büyük zorluk yaşadı.
Ekonominin temel kuralları yine karşımıza çıktı; talep arzdan fazla ise ürün fiyatları artar.
İstenilen performansta Türk oyuncu sayısı az olduğundan, fiyatları da bir anda arttı. Gözler hemen Avrupa liglerinde oynayan Türk oyunculara çevrildi; Türkiye’deki futbol mevzuatını takip eden menajerler sayesinde bu özelliklere sahip Türk futbolcuların fiyatı ikiye hatta üçe katlandı. Kulüpler genellikle Avrupa’nın alt liglerinde top koşturan, genç ve gelecek vaat eden futbolcuları transfer edilebildiler.
“Maksat hasıl oldu mu?”
Çok sevdiğim, eski bir terimdir bu. Günümüz Türkçesi ile söylersek; amaç gerçekleşti mi? Cevap ortada!
Teknik direktörler daha önce hiç yaşamadığı bir sıkıntı yaşıyorlar. Formda olan oyuncularını bazen kenarda oturtmakta bazen ise sırf yerli-yabancı oranını tutturmak için, oyundan çıkartmak zorunda kalıyorlar. Teknik kadrolar, futbol maçı değil de satranç maçı yönetiyormuşçasına, her hamleyi ölçüp biçiyorlar. Bu yüzden de oyuna yoğunlaşmakta zorluk çekiyorlar.
Oysa bir teknik direktörün arzusu elindeki tüm oyuncuları hesaba katarak oyun planını yapmaktır. Maçlar, sahadaki kaliteli, performansı yüksek oyuncularla kazanılır.
Yorum Yazın
Yerli oyuncu oynatma kuralı Türk futbolunu ileri götürmez. Sonuç olarak iyi bir sezon gerçiren Türk futbolcuların hepsi istisnasız kendini Ronaldo vb. sanıyo... Devamını Gör
Polyannalar şey sanıyor. Yabancı sınırı geri gelince altyapıdaki gençlerin önü açılacak. Öyle bir torpil dönüyor ki çok yetenekli olup heba olan çok fakir ço... Devamını Gör
Ayrıca milli takımı 70 yaşında dinozorlara teslim eden federasyon Okan Buruk, Sergen Yalçın gibi gençlerle iletişimi daha iyi olan takıntısız teknik direktör... Devamını Gör