Mobbing’in ne şekilde karşımıza çıktığı önemlidir çünkü bununla ilgili olarak yasaların çeşitli hükümlerini (örneğin İş Kanunu’ndaki “işçiyi gözetme borcu”) ihlal edebilir.
İşçi hakkında haberi olmadan, onu dışarıda bırakacak şekilde buluşmalar ve konuşmalar yapılması, işçinin aleyhine kararlar alınması, işçinin özgüveninin düşürülmesi veya özgüvensizliğinden faydalanılması; ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, görünüşü, sosyal statüsü veya kültürel, dini vb. değerleriyle alay edilmesi ve bunlar dolayısıyla hakir görülmesi, kendisine söz verilmemesi/susturulması ve dışlanması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İşçiye sistematik ve bilinçli şekilde iş tanımının ve niteliğinin dışında işler verilmesi de bir başka mobbing örneğidir. İşçinin ortaya koyduğu işin aşırı düzeyde sorgulanması ve sürekli eksikler aranması, o işin işçiye tekrar tekrar yaptırılması da mobbing’in bir başka tezahürüdür.
Bunlar dışında mobbing, konusu doğrudan suç oluşturacak bir noktaya kadar da gelebilir. Örneğin işçiye hakaret edilmesi, küfür edilmesi, sarkıntılık yapılması, sözlü ve fiziksel cinsel tacizde bulunulması oluşturduğu suçun yanında aynı zamanda mobbing kapsamında değerlendirilmektedir.
Mobbing’in işçi açısından etkileri şöyle karşımıza çıkmaktadır:
-Kendisini beceriksiz, başarısız hissetmesine sebebiyet verecektir.
-Odaklanma kabiliyetinin, özgüveninin ve motivasyonunun azalmasına sebep olacaktır.
-Bununla birlikte stres ve kaygı seviyesini yükseltecek; işçinin işinden uzaklaşmasına, işini yapamamasına ve benzerine sebebiyet verecektir.
-En ağır etkisi ise sürekli olarak mobbing’e maruz kalan işçinin psikolojik rahatsızlıklarının ortaya çıkmasıdır.
Mobbing'i Sadece Yönetici veya İşveren mi Uygulayabilir?
Mobbing’in birden çok şekli mevcuttur. Aynı kademede bulunan kişilerin de mobbing uygulaması mümkündür. Burada toplumsal cinsiyet sık karşılaşılan bir faktördür. Eşit koşullarda çalışan ve rekabet halinde olan işçiler de mobbing uygulayabilir.
Ancak daha çok karşımıza çıkan mobbing şekli mobbing uygulayanın işveren veya yönetici olması ve işçinin üst kademesinde yer alması durumudur.
Alt kademedeki işçi de üst kademedeki yönetici ya da işverene mobbing uygulayabilir. Bugünlerde gündemde olan “sessiz istifa” da bu kapsamda değerlendirilebilir.
Yorum Yazın
Güler yüzlü olursa iş yürümez, işci çalışmaz mantığıyla hareket eden başkasının parasıyla veya torpiliyle bulunduğu makama gelmiş müdür,yönetici,amirler mobb... Devamını Gör