Hüsamettin Oğuz Yazio: Dünyayı Tamamen Değiştiren Sekiz Müslüman Buluşu
Son yıllarda hem geçmişten gelen korkuların hem de gerekçesi ne olursa olsun yaşanan terör olaylarının demokrasi ve insan haklarının beşiği olarak kabul edilen Batı dünyasında Müslümanlara karşı var olan ön yargıları iyice pekiştirdiğini ve gün yüzüne çıkardığına tanık olmaktayız.
İslamofobi, bir kısım entelektüel ve siyasi elitin tıpkı antisemitizmde olduğu gibi ısrarla kullanmak isteyip büyük bir kısmının da ideolojik kaygılarla ısrarla kullanmaktan kaçındığı kavramlardan biridir. İslamofobinin tanımı hakkında sosyal bilimlerde de ırkçılık ve ırksal ayrımcılık gibi tüm devletler ve organizasyonlarca kabul edilmiş bir kavramsallaştırmaya gidilememiştir.
Bununla beraber, bu kavramın özellikle 11 Eylül olaylarından sonra Müslümanlara yapılan fiili ve entelektüel saldırıları ifade etmek amacıyla yaygın bir kullanıma kavuştuğu söylenebilir. Yaklaşık 150 yıldan beri hem İslam düşüncesini hem de Batı’yı çok iyi bilen Müslüman âlimler yetişmiştir. Tarihte özellikle İmam-ı Azam Ebu Hanife, Ebu Hasan el-Maverdî, Ebu Hamid Gazali, Bedreddin İbn Cemâ’a, Namık Kemal, Cemaleddin Afgani, Ahmed Cevdet Paşa vb. gibi kendi dönemlerinin sorunlarını iyi kavramış teorisyenler, karşılaşılan çok ciddi krizleri aşmada teorik destek sağlamışlardır.
Çok az bilinmesine rağmen gerçek şu ki bugün içinde yaşadığımız modern dünyanın büyük bir kısmı, İslam medeniyetinin Altın Çağı sırasında Müslümanların ortaya koyduğu yıldız başarılar ve icatlarla şekillendi.
Matematik, tıp, felsefe, mühendislik, hatta yiyecek: günümüzdeki başarılar ve gelişmeler aslında Müslüman mucitlerin başarıları üzerine inşa edildi! Müslümanlar tarafından icat edildiğini asla bilmediğiniz, devrim niteliğindeki 8 günlük icat.
1. Kahvehaneler
2. Kamera
Kamerasız bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Seyahat etmenin bir parçası da seyahat edilen yerlerin ruhunun ve kültürünün bir fotoğrafta yakalanabilmesidir.
Bunun için, tüm zamanların en büyük bilim adamları ve fizikçilerinden biri olan Al-Haytham'a teşekkür etmeliyiz. MS 1011'de, dünyanın o zamanlar gördüğü ilk iğne deliği kamerayı icat etti.
Ölümünden çok sonra, bugüne kadarki en etkili eseri olan “The Book Of Optics” büyüteçler ve teleskoplar da dahil olmak üzere bugün kullandığımız diğer gündelik nesneleri yaratmada dünyanın her yerindeki bilim adamları ve mucitler için bir referans oldu!
O sadece optik alanında devrim yaratmadı. Bilimsel Yöntemi dünyaya tanıttıktan sonra bugün bildiğimiz şekliyle bilimin temelini oluşturdu.
3. Uçuş
4. Üniversiteler
Müslüman dünyasının dışındaki kadınların genel olarak hor görüldüğü ve herhangi bir eğitim almasının yasaklandığı bir dönemde, Fas, Fez'den asil bir Müslüman kadın dünyanın ilk üniversitesini inşa ediyordu.
El-Karaviyyin Üniversitesi, bugün Fas'ta Fez'in antik medinasında hala duruyor ve faaliyet gösteriyor!
MS 859'da iş insanı babasından büyük bir miras kalan Fatima al Fihriya, mirasının çoğunu dünyanın ilk derece ödüllü akademik kurumu olan Qarawiyyin Üniversitesi’nin inşaatına harcadı. Hatta bugün UNESCO Dünya Mirası alanı seçilmiştir!
Üniversitenin kütüphanesi olan El-Karaviyyin Kütüphanesi aynı zamanda dünyanın en eski kütüphanesidir ve 9. yüzyıldan kalma Kur’an-ı Kerim nüshaları da dahil olmak üzere 4000'den fazla eski el yazmasına ev sahipliği yapmaktadır! Kütüphane bugün hala halka açık.
Karaviyyin Üniversitesi, özellikle üniversite ve caminin kasıtlı olarak yan yana inşa edilmiş olması nedeniyle, akademik mükemmelliği araştırmanın ve sürdürmenin kendisinin bir ibadet olduğu ve her Müslüman için zorunlu olduğu şeklindeki Müslüman inancını yansıttığı için özellikle büyüleyicidir.
5. Dinlenme bahçeleri
6. Robotlar
Leonardo Da Vinci ve ustaca icatlarının ortaya çıkmasından 200 yıl önce, El Cezerî robotiklerin babası olarak biliniyordu.
Saraylardan birinde Baş Mühendis olan El Cezerî, İslam dünyasına damgasını vuran, tüm icatları pratikte kök salmıştır. El Cezerî yüzyıllar sonra buharlı trenleri çalıştırmak için kullanılan dişli çarkları ve krank millerini ilk kullanan olmak da dahil olmak üzere makine mühendisliği alanında sayısız yeniliği ilk kez kullanan kişi oldu.
Hatta saray gölünde yüzen bir teknede, misafirleri eğlendirmek için içki servisi yapan mekanik bir garson ve enstrümanlarını çalan robot müzisyenleri icat etti!
Ancak El Cezerî, belki de en çok yenilikçi saatleriyle tanınır. Şimdiye kadarki en ünlü icadı da dahil olmak üzere kale saatlerini, mum saatlerini ve su saatlerini icat etti. İcatlarından biri olan fil saati, her yarım saatte bir geçişi işaretleyen 8 metrelik yüksek bir yapıdır. Fil saatinin kendisi, Çin ejderhalarını, Hint fillerini ve Mısır anka kuşlarını tasarımına dahil ederek insanlığın çeşitliliğinin ve İslam inancının evrenselliğinin bir kutlamasıdır.
Not: Orijinal fil saatinin gerçek hayattaki kopyalarını Dubai ve İsviçre'de görebilirsiniz!
7. Cebir
8. Yel değirmenleri
Daha önce Hollanda'ya gitmiş ve Hollanda kırsalında dolaşmış olsaydınız, oradaki engin manzarayı süsleyen renkli yel değirmenlerine rastlarsınız.
Ancak yel değirmeninin ilk olarak Müslümanlar tarafından MS 634'te icat edildiğini biliyor muydunuz?
İlk yel değirmeni, o zamanlar ikinci Halife olan Seyyidina Ömer el Hattab tarafından yaptırılmıştır. Arabistan'ın tozlu çöllerinde rüzgâr en doğal kaynaktı. Aylarca sürekli esen rüzgârın gücünü kontrol edebilecek bir makineye sahip olmak Müslümanların lehine büyük bir işe yaradı. Yel değirmenlerinin sayesinde su bahçelerine güç sağlayıp, tahıl öğütmek için rüzgârın gücünü kullandılar. Yel değirmenleri tarım ekonomisinde devrim yaratan inanılmaz derecede verimli bir sistemdi. 500 yıl sonrasında Avrupalılar bunu fark edip Müslümanlar tarafından halihazırda ortaya konan tasarım ve sistemlere dayanarak kendi yel değirmenlerini inşa etmeye başladı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ebubekir Er-Razi. Dünya onun görüşlerine daha sonra "Deizm" diyecekti.