onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İki Annenin Hikâyesinden Doğan Bir Dayanışma: Göçmen Anneler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İki Annenin Hikâyesinden Doğan Bir Dayanışma: Göçmen Anneler

Türkiye'den yurt dışına göç etmiş iki kadının girişimiyle sosyal medyada kurulan 'Göçmen Anneler' grubu, 20 binin üzerinde annenin birbirlerine yardımcı olduğu bir dayanışma çemberine dönüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Sorularımızı neden bir grup kurup bizimle benzer hikayeleri olan kadınlarla paylaşmıyoruz?'

'Sorularımızı neden bir grup kurup bizimle benzer hikayeleri olan kadınlarla paylaşmıyoruz?'

Göçmen Anneler aile, arkadaş, eş ve dosttan uzak, yurt dışında yaşayan annelerin yaşadığı sorunları çözmek, üzüntü ve mutlulukları paylaşmak adına kurulmuş bir sosyal medya topluluğu. 

Topluluğun kurucuları, Göçmen Anneler'in hikayesini Euronews'ten Berrak Kanbir ve Rodriguez Sanmartin'e anlattı.

Eşine gelen bir iş teklifinin ardından, İrlanda'nın Dublin kentine yerleşen Esra İyidoğan Pencereci'nin en çok destek aldığı kişilerden biri, kendisini gibi reklamcılık sektöründe çalışan ve Kanada'da yaşayan Pınar Erbaş Erdurmaz'dı. Erdurmaz, grubun kuruluş sürecini şu sözlerle anlatıyor:

''Oğlumun bir yaşına girdiği günün iki gün ertesinde ailemi, memleketimi, kariyerimi geride bırakıp eşimin işi nedeniyle Montreal’e, Kanada’ya taşındım.

O dönemde uzun yıllar aynı sektörde çalıştığım arkadaşım Esra da eşinin işi nedeniyle ve aynı yaşlardaki oğlu ile Dublin’e taşınma hazırlığındaydı. Birbirimizle en sık haberleşip, en sık konuştuğumuz iki, üç aylık bir sürecin sonunda bir gün ‘Sorularımızı neden bir grup kurup bizimle benzer hikayeleri olan kadınlarla paylaşmıyoruz?’ deyip Göçmen Anneler’i kurduk. Bu sayede ikinci bebeğimiz dediğimiz Göçmen Anneler dünyaya gelmiş oldu.''

Göçmen Anneler grubunda anne, bebek ve yurtdışında yaşama dair her şey konuşuluyor

Göçmen Anneler grubunda anne, bebek ve yurtdışında yaşama dair her şey konuşuluyor

Grubun kurucularından Esra İyidoğan Pencereci, Göçmen Anneler grubunda yurtdışında yaşayan bir annenin karşılaşabileceği tüm problemlerin konuşulduğunu ifade ediyor:

''Göçmen Anneler’de de diğer anne-çocuk gruplarında sorulan her şey konuşuluyor aslında; yemeği, gelişimi, tuvalet eğitimi, psikolojisi, emzirme, ek gıda vesaire ama bizim grupta farklı olarak konuşulan konular; seyahat, yurt dışında aşılar, kreşe ve okula başlatmak, aslında kreş ve okul bulmak, yeni ve çoğunlukla Türkiye'dekine göre çok yetersiz sağlık sistemine alışmak, iki dilli çocuk yetiştirmek, yeni dil öğretmek, Türkçe'yi unutturmamak, Türkiye'de kalan akrabalarla ilişkiler, yeni ülkede ev ve çocuk için yardımcı desteğine ulaşabilmek, Türkçe oyun grubu ve Türkçe çocuk kitabına erişim, çocuğun karşılaştığı veya karşılaşabileceği ırkçılık, yabancı düşmanlığı, dışlanma, zorbalık gibi konularla mücadele''

Göçmen Anneler grubundan bir paylaşım.

Hukuki ve psikolojik destek

Hukuki ve psikolojik destek

Göçmenliğin eşler üzerinde yarattığı baskı sonucunda, bazen eşler arasında yakınlaşma olurken, bazense uzaklaşmanın söz konusu olduğunu söyleyen Pencereci, gruptaki hukuki ve psikolojik destek sürecini şu sözleriyle özetliyor:

''Grupta bir çok avukat var, hatta geçtiğimiz günlerde bir rehber yayınladık yurt dışındaki Türkçe konuşan avukatlarla ilgili. Bazı avukatlar grup üyelerine özellikle aile içi şiddet, boşanma sonrası çocuğun velayeti ve benzeri konularda online ve bazen yüz yüze ücretsiz hukuki danışmanlık veriyorlar; kadın dayanışma grubu olmamızın en güzel örneklerinden biri bu bence. Hatta velayet mahkemelerine ziyaretçi olarak giden, sadece gruptan tanıdığı için mahkemede manevi destek sağlayan üyeler oldu. Türkiye'de olsak yapmayacağımız bir çember ama işte göçmen olunca o köy ihtiyacı o kadar açığa çıkıyor ki, Türkiye'dekinden daha büyük bir destek çemberi olabiliyor.''

Girişimci kadınlar için yeni iş kapıları

Girişimci kadınlar için yeni iş kapıları

Grubu bir maddi karşılık beklemeden kuran ve yöneten Esra-Pınar ikilisi, yaşadıkları ülke şartları içinde yeni iş alanlarına yöneldi.

Benzer şekilde Göçmen Anneler grubunda Esra ve Pınar gibi yeni iş kuranlar, yeni alanlara yönelenler, zanaatını, hobisini, el ya da mutfak becerisini iş imkanına dönüştürenlerin sayısı hiç de az değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Grupta, hobisini işe dönüştüren bir annenin paylaşımı.

Grup üyeleri yurt dışında yaşama kararlarından ötürü pişman değil

Grup üyeleri yurt dışında yaşama kararlarından ötürü pişman değil

Grup üyeleri, zaman zaman çeşitli anketlerle araştırma da yapıyor. “Göç Yolları Neden Araştırması”nda ‘neden göç ettiniz, pişman mısınız, geri döner misiniz?' sorusunu yönelttikleri grup üyelerinin çoğu, yurt dışında yaşama kararlarından ötürü pişman olmadığını ifade etmiş. 

Facebook grubu, 90 ülkeden 20 binin üzerinde üyeye sahip Göçmen Anneler'in kapıları herkese açık. Aşağıdaki bağlantılar üzerinden, siz de Göçmen Anneler grubuna katılabilirsiniz.

Instagram | LinkedIn | Youtube | Facebook grubu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
149
58
8
3
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dnz Krg

göçmen anne demişsiniz ben de ortadoğulu veya afrikalı insanlar bir araya gelmiş onlar için bir girişimde bulunulmuş sandım. meğerse beyaz yakalıların pembe ... Devamını Gör

zmrt

allahım bize de böyle dertler ver.

Saffet Filiz

Nedense rahatsız oldum içerikten, sanki ülke savaşta insanlar yurt dışına kaçmış gibi oldum, kötü oldum :D