Görüş Bildir
Haberler
İş Görüşmelerinde İşverenlerin Sizden Etkilenmesini Sağlayabileceğiniz 10 Psikolojik Püf Noktası

İş Görüşmelerinde İşverenlerin Sizden Etkilenmesini Sağlayabileceğiniz 10 Psikolojik Püf Noktası

Rinascita
18.12.2019 - 15:24

Mülakatlarda sadece yaptıklarınız ve başarılarınız değil öz güveniniz, duruşunuz ve nasıl konuştuğunuz gibi birçok kişisel özelliklerinizin dikkat çekeceğini unutmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Pazartesi veya cuma günleri için randevu almayın.

1. Pazartesi veya cuma günleri için randevu almayın.

Psikologların belirttiğine göre iş mülakatı için en uygun saat aralığı Salı günü saat 10:00 ile 15:00 arası. Dolayısıyla bu saatler arasında iyi bir izlenim bırakmanız daha olası. İnsan kaynakları da dahil herhangi bir departman için pazartesi haftanın en zor günüdür, cuma ise hafta sonunun habercisi. Bu sebeple haftanın ortası ve çok erken olmayan saatler ideal.

2. Açık bacaklar ilk izlenimi mahvedebilir.

Kıyafetlerinizin rengi diğer insanlarda bıraktığınız izlenimi etkiler. Örneğin kahverengi veya mavi bir takım işi ciddiye aldığınızı gösterirken, turuncu renk genelde rahatsız edicidir. Tabii rengin tek değişken olmadığını da kabul etmek gerekli.

Çorapları unutmayın: Araştırmalar küçük detayların çok önemli olabileceğini vurguluyor. Örneğin ilk iş görüşmesinde çorap giymeyen bir kadın aday uçarı algılanabilirmiş.

Topuklular hakkında bir detay:  Uzun insanlar daha çok profesyonel ve lider gibi gözükmeye meyillidir. Aynı zamanda yapılan çalışmalara göre maaşlarının da kısa boylu insanlardan daha yüksek olduğu ortada.

3. Küçük bir giyim hilesi herhangi birinin size bayılmasına sebep olabilir.

Psikolojide, olumlu pekiştirme olarak bilinen bir terim vardır. Bu, bir kişinin bir şeyi yapmaya devam etme isteğinin hoş bir sonucudur. Bu durumu avantajınız için kullanabilirsiniz.

Pekiştirme çok farklı olabilir (para ya da övgü gibi), ancak iş ararken benzerlik cazibesi denen bir şeye ihtiyacınız olacaktır. En katı işveren bile, hobileri, kıyafet zevki, müzik ya da kitaplar gibi sizinle ortak bir şeyleri olduğunu fark ederse bilinçli olarak size güvenecektir. Mükemmel bir aday olmasanız bile, benzerlik cazibesi size daha fazla puan kazandıracak.

4. Asla söylememeniz gereken şeylere dikkat edin.

4. Asla söylememeniz gereken şeylere dikkat edin.

Bazı kelimeler işverenler için kırmızı bayraklar gibidir. Psikologlar bile özel bir çalışma yürüttüler. “Gibi”,”şey” gibi kelimelerin ve tereddütlerin iş bulma şansını önemli ölçüde azalttığını buldular.

Bununla birlikte, bu kural sadece işe alan kişi 30-40 yaşından büyükse işe yarar. Daha genç işverenler, kullandığınız kelime hakkında daha az seçicidir.

5. Bir gülümseme bütün izlenimi mahvedebilir.

İşverenler çok geniş gülümsemelere sahip insanları sevmezler. Ve bu onların kaba olduğu anlamına gelmez, tamamen psikolojiktir. Çok sık gülümseyen bir kişinin daha az ciddi olduğuna inanılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Öz geçmişiniz üzerinden gelebilecek sorulara verilebilecek güzel cevaplara odaklanın.

6. Öz geçmişiniz üzerinden gelebilecek sorulara verilebilecek güzel cevaplara odaklanın.

Soruları cevaplamanız için bir yöntem yok, kendiniz olun. Ancak bunun dışında yapabileceğiniz küçük bir hareket her şeyi değiştirebilir, monotonluğu kırın ve “Size öz geçmişimde olmayan bir şey söyleyeyim” deyin. Bu cümle işe alan kişiyi yakalar ve sizi tamamen farklı bir ışık altında görmelerini sağlar.

7. Sizi bir kaç adım öne taşıyacak özel bir konuşma tekniği öğrenin.

Birileri onları dikkatlice dinlediğinde tüm insanlar bundan hoşlanır. İşverenler istisna değildir. Psikologların “yansıtıcı dinleme” tekniği dediği bu teknik, 3 adımdan oluşan iletişimsel bir stratejidir: tekrarla, kabul et ve ekle. Sadece dinleyip başını sallayamazsın, kişiye bilgiyi anladığını bildirmen gerekir. 

İşveren: “Pazartesiden cumaya, bazen de gerektiğinde hafta sonları ofiste 8 saat çalışmaya hazır bir kişi arıyoruz. Fazla mesai için fazladan ödeme yapıyoruz. ”

Siz: “Başka bir deyişle, ara sıra fazla mesai ile düzenli bir çalışma haftası yapacağım (tekrar). Bu benim için sorun değil (katılıyorum). Ancak süreci optimize edebilir ve hafta sonları hiç kimsenin çalışması gerekmeyecek şekilde planlama yapabilirim.

8. Öz geçmişinizde bulunan fotoğrafınız biraz manipüle edici olmalıdır.

8. Öz geçmişinizde bulunan fotoğrafınız biraz manipüle edici olmalıdır.

Yapılan çalışmalara göre, öz geçmiş fotoğrafında çizgili bluz veya düz çizgili gömlek giymiş kadınlar işi 19 kat daha sık almışlardır. Elbette fazla ileri gitmeyin, ancak bir işveren düğmeli bir gömlek ile çizgili bir şeyler giyen bir kişi arasında seçim yapmak zorunda kalırsa, ikincisini seçmesi muhtemeldir. İşe alan kişi burada gerçekten önemli değil. Bu kural sekreterlikten, satışa kadar her türlü meslekte çalışır.

9. Yüzünüzde dikkati daha fazla toplayan bir bölge var.

9. Yüzünüzde dikkati daha fazla toplayan bir bölge var.

Konuşmada, bilinçli bir şekilde “gözler, burun ve dudaklar” üçgeni üzerine yoğunlaşıyoruz. Kaşlarınızı çatmak veya çok fazla makyaj yapmak, görüşmecinin sizinle ilgili tüm önemli bilgileri hatırlayamamasına neden olacaktır.

10. İş görüşmesi sırasında beklerken ne yaptığınız da en az iş görüşmesinde yaptıklarınız kadar önemli.

Bir iş görüşmesi sırasında her küçük şey önemlidir. Görüşmenin başlamasını beklerken bile izlenirsiniz. İşe alım uzmanları telefonda konuşmayı ya da kahve içmeyi önermiyor. İşverenin ne zaman ortaya çıkacağını bilemezsiniz.

Bir el sıkışmasına cevap verebilmek için sağ elin serbest olması iyidir. Sekreterle küçük bir sohbete katılabilir veya beklerken bazı dergiler okuyabilirsiniz.

Sizler de başarılarınızın sırlarını yorumlarda bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
20
11
7
6
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Scarface

sağlam bir referansla gitmediyseniz paket olacaksınız zaten o yüzden modlara girmeyin kendi kendinize

Mad Chemist

ensesi kalın bir dayı,enişte gibi akraba lazım :D

Jesus Cry

üniversiteden arkadaşlar ile bir şirketin mülakatına gitmiştik, hepsi max 10 dakika durdu içeri de ben yaklaşık 45 dakika filan durdum, resmen çapraz ateşe a... Devamını Gör