Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kahraman Güler Yazio: Mükemmeliyetçi Olduğunu Nereden Anlarsın?
“Mükemmel”, “Mükemmeliyet”, “Mükemmeliyetçi”…
Çoğu zaman kulağa hoş gelen, iyiyi ve başarıyı temsil ediyormuş gibi görünen cümlelerdir. Hatta pek çoğumuza cazip geldiği gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Ancak gelin görün ki, mükemmeliyet kavramı bize çağrıştırdıkları gibi, hayatımıza katkılar sağlayan, bizi daha iyiye ve başarıya götüren, yenilmez kılan bir şey değil. Çünkü burada belirlediğimiz yüksek standartlar, ulaşamayacağımız kadar yüksektir. İşin kötü tarafı, sadece yüksek standartlara ulaşmak da yetmez, aynı zaman da hata da yapılmamalıdır. Eminim bu zorlu yolculuğu tanıdık bulanlar olacaktır. Bir de tabi ki “Acaba ben..?” diyenler…
O zaman hep birlikte bakalım mükemmeliyetçi kişilerin özellikleri nelermiş?
1. Hayata “ya hep ya hiç” diye bakarlar.
4. Hata yapmaktan korkarlar.
7. Mükemmele erişemeyeceğini hissetmek pes ettirir.
Planların istediği gibi gitmediğini fark eden mükemmeliyetçi kişi, başarısız olacağına hiç yapmamayı tercih eder. Örneğin, raporu ya da ödevi teslim etmemek, sınava girmemek vb. Bu yine “ya hep ya hiç” düşüncesinin bir ürünüdür.
8. Hayatın tamamını bir yarış olarak görürler.
Daima koşan, daima hedefe ulaşmaya çalışan kişilerdir. Hayatın her noktası onlar için gerçekleştirilmesi gereken amaçlardan ibarettir. Bir türlü rahatlığı hissetmeyen bu kişiler, mükemmel olma savaşları nedeniyle genellikle gergindirler.
9. Vakitlerinin çoğunu kendilerini değerlendirerek geçirirler.
Neredeyse tüm günlerini nasıl olduğunu, nasıl gözüktüğünü, hangi aşamada olduğunu değerlendirerek geçirirler. Bu durum çoğu zaman ayrıntılar içinde boğulmalarına, hedefin içine küçük küçük detaylar içeren yeni hedefler eklemelerine ve fazlasıyla vakit kaybetmelerine neden olur.
10. Hataları üzerlerine alırlar.
Bir işte ya da süreçte hatanın meydana gelmesini kendi hatası olarak görür, tüm eleştiri oklarını kendilerine yöneltirler. Eleştirel ve yargılayıcı iç sesleri, her şeyi mahvettiklerini söyler.
Yorum Yazın