Kahraman Güler Yazio: Sevmeyi Biliyor muyuz?
Sizin Sevgi Diliniz Ne?
Chapman’a göre sevgi, dilimizdeki en önemli sözcüklerden biridir ve hayatımızda edindiği yer konusunda dünyevi ve dini tüm düşünürler aynı paydada buluşmuştur. İnsan doğası sebebiyle sevgiye daima ihtiyaç halindedir, yalnızlık, toplumdan izole edilmek insan ruhunu adeta kemirir. Aşk ile sevgi arasındaki fark, yüzyıllardır süregelmiş bir tartışma konusudur.
Dr. Peck’e göre aşık olmayı sevgiden ayıran 3 kavram vardır. Bunlardan ilki, aşkın irade dışı bir eylem olması. İkincisi, herhangi bir çaba gerektirmemesi ve üçüncüsüyse kişinin kendi ya da karşındakinin gelişimine önem vermemesidir. Kişi buna önem vermez çünkü zaten mutluluğun zirvesindedir ve karşısındakinin de mükemmel insan olduğu fikrini benimsemiştir. Dr. Peck, tüm bu sebeplere dayanarak aşkı içsel ve dışsal cinsel uyarıcıların bir bileşimi olarak tanımlamıştır.
Aşkı en iyi haliyle yaşamayı ister ancak yer yer zorluklar yaşarız. Bir şeyler ilişkimizi doyumla yaşamamızı engeller. Ancak bunun ne olduğunu bilmez, tanımlayamayız. Tam da burada aklıma Gary Chapman’ın '5 Sevgi Dili' tanımlamaları geliyor. 5 sevgi dili kuramının kurucusu Chapman, duygusal sevgiyi göstermenin sayısız yolu olsa da temelde incelediğinde yalnızca beş tane olduğunu saptamıştır. Örneğin evlilikte aşkı canlı tutmak konusunda medyada ya da literatürde çokça fikir belirtildiğini görürüz. Chapman’a göre aslolan sevgimizi etkili ve uygun biçimde aktarabilmektir ve bunun yolu da eşlerin birbirlerinin birincil sevgi dillerini öğrenmesinden geçer. Nasıl her kültür ya da milletin ayrı bir dili, lehçesi varsa insanların da aynı şekilde çeşitli sevgi dilleri vardır. Bu bağlamda eğer iki partner farklı dilleri konuşuyorsa birbirlerine ulaşmaları da o kadar zor olacaktır.
Yorum Yazın