Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Karaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karaman'da Ne Yenir?

Karaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karaman'da Ne Yenir?

Elif Ateş
05.10.2021 - 13:35

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Karaman, Türkiye'nin önemli illerinde biridir. Batısında ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli, güneybatısında Antalya, güneydoğusunda ise Silifke bulunur.  Merkeze bağlı Ayrancı,  Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler olmak üzere toplamda 5 ilçesi bulunmaktadır. Bölgenin iklim yapısına sahip olan Karaman ili, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı olan karasal iklim yapısına sahiptir. Karaman'ı bu kadar değerli yapan özelliklerden biri  ticaret ve kültür merkezi olmasıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu ilde birçok medeniyete ait yerleşim yerleri ve belgeler bulunmuştur. Peki, Karaman'da gezilecek yerler nerelerdir? Karaman'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Karaman, Hititler döneminde askeri ve ticaret merkezlerinden biridir. Bölge daha sonra Frigyalılar ve Lidyalıların egemenliği altına girmiş, M.Ö 322 yılında ise Yunan Kralı'nın işgaline ve saldırısına uğramıştır. Arkasından Roma ve Bizans İmparatorluğu Karaman'da hakimiyet kurmuştur. Anadolu Selçuklu Dönemi'nde ise devletin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bölgeye Karamanoğlu Beyliği kurulmuştur. Bu beylik 13.yy'da Anadolu'da en güçlü Türk beyliği haline gelmiştir. O dönem belgelerine bakıldığında Karaman'ın, Larende ismi ile anıldığı görülmektedir. Karamanoğlu Beyliği'nden bugünlere birçok mimari yapı kalmıştır. Özellikle medrese, cami, minare gibi yapılar bu dönemin eserlerindendir. Birçok medeniyete beşiklik etmiş Karaman'ın gezilecek yerlerini ve mutfağını sizler için derledik...

Karaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Karaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Karaman Müzesi: Bölgenin çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler burada sergilenmektedir. Müzede Epiplaeotik Devir'den Cumhuriyet Dönemi'ne kadar birçok tarih eser mevcuttur.

  • Karaman Tanıtım Merkezi: Karaman'ın merkezinde bulunan bu yer, yerli ve yabancı turistlere Kahraman hakkında bilgi vermek amacıyla kurulmuştur. İçerisinde bulunan yöresel figürler hariç, sesli anlatım videoları da bulunmaktadır.

  • Zevye Pazarı: Başka hiçbir yerde rastlanmayacak güzellikte bir pazardır. İçerisinde 300'e yakın tarihi çınar ağaçları, organik meyve ve sebzeler, su değirmenleri, su hızarları bulunur.

  • Ermenek Turkuaz Baraj: Göksu Çayı üzerine kurulan bu baraj, turkuaz rengiyle bilinir. Kano, tekne, su bisikleti, yelken gibi birçok aktivite yapılabilmektedir.

  • İncesu Mağarası: İncesu dere eteklerinde bulunan mağara, 1356 metre uzunluktadır. Çok sayıda dikit, sarkıt ve traverten havuzlar bulunur. Ayrıca Roma dönemine ait yerleşim yerleri de mağarada bulunmaktadır.

  • Manzaran Mağaraları: Yörenin simgelerinden biri olan Manzaran Mağaraları, volkanik kireç taşı üzerine insan eliyle yapılan oyma odacıkları ile bilinir.

  • Meraspolis Mağarası: Bu mağara, dünyanın üçüncü büyük mağarası olma özelliğini taşır. Aynı zamanda mağarada bulunan yer altı suyu da oldukça dikkat çekicidir.

Karaman'da Ne Yenir?

Karaman'da Ne Yenir?
  • Calla: Bol patlıcan, domates, biber ve etle yapılan bu güveç, Karaman'ın meşhur yöresel yemeklerindendir. Özellikle bu yemeğe eklenen baharatlar ayrı bir lezzet katmaktadır.

  • Çullama: Normal köfteden farklı olarak kıymanın yanında pirinçte kullanılarak yapılır. Ayrıca bu köfte ilk başta haşlanıp, daha sonra kızartılır.

  • Çoban Kavurma: Karaman'ın ünlü et yemeklerinden biri olan çoban kavurma, koyun eti ile yapılmaktadır. Birçok sebze ve et tereyağında pişirilir. Karaman'a seyahat edenlerin tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Töğmeken: Bu bölgede sadece et yemekleri değil, töğmeken gibi otlu yemekler de çok sevilmektedir. Yemeğin ana malzemesini semizotu oluşturur. Tercihe göre zeytinyağlı yapılarak soğuk bir şekilde ya da pirinç ile yağda kavurularak sıcak şekilde yenilebilir.

  • Domates Dolması: Domateslerin içine bol kıymalı iç harç koyulur, tencerede ya da fırında pişirilir.

  • Kabak Çiçeği Dolması: Bu dolmayı özel yapan, sabahın ilk saatlerinde tam olarak açılmamış kabakların toplanmasıdır. İçine ise pirinçli ve kuş üzümlü harç koyulur. 

  • Eğey Dolması: Et yemeklerinin en lezzetlilerinden olan eğey dolması, koyun veya keçinin göğüs ya da karın boşluğundan yapılır. İçerisine ise pirinçli iç harç koyulur.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın