Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kayseri'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kayseri'de Ne Yenir?

Kayseri'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kayseri'de Ne Yenir?

Elif Ateş
16.09.2021 - 11:05

Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Kayseri, Erciyes Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Güneyinde Adana, güneybatısında Niğde, doğusunda Kahramanmaraş, batısında Nevşehir ve kuzeyinde ise Yozgat bulunur. Ankara ve Konya'dan sonra İç Anadolu'nun üçüncü büyük şehridir. Ayrıca Kayseri, en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşır. İpek Yolu'nun bu güzergahtan geçmesi de pek çok uygarlığa beşiklik etmesini sağlamıştır. Tarihi, kültürü ve yemekleri ile Kayseri en önemli şehirlerden biri haline gelmiştir. Peki Kayseri'de gezilecek yerler nerelerdir? Kayseri'de ne yenir? İşte detaylar...

Kayseri'de bulunan Kültepe antik kenti, Hititlerin Anadolu'daki ilk yerleşim yerleridir. Ayrıca bu ören yeri, Anadolu'nun en büyük höyüklerinden biridir.  Bu yer, M.Ö 4000 yıllarından Roma Devri'nin sona ermesine kadar yerleşim yeri olmaya devam etmiştir. Pazarşehir de bulunan Karum'da bir antik şehirdir. Burada yapılan kazı çalışmaları sonucunda Hititlere ait çivi yazılı tabletler bulunmuştur. Sadece Hititler, Asurlular değil Bizans, Selçuklu ve Osmanlılarda bu bölgede yaşamışlardır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

KAYSERİ'DE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Kayseri sadece tarihi değil aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesin ilgi odağı olmayı başarmış bir şehirdir. Türkiye'nin ünlü turizm merkezlerinden bir olan Erciyes Kayak Merkezi her yıl binlerce turisti ağırlamaya devam etmektedir.

  • Kayseri Saat Kulesi: II. Abdülhamit döneminde inşa edilmiştir. Özellikle Mustafa Kemal'in Kayseri'ye geldiği zaman halka seslendiği yer olmasından dolayı oldukça önemlidir.

  • Kayseri Kalesi ve Surları: Roma döneminde yapılan bu kale, Bizans döneminde surların da eklenmesi ile oluşturulmuştur. Geçmişten bugüne kadar gelen medeniyetlere tanıklık etmiş bir yapıdır.

  • Etnogafya Müzesi Güpgüpoğlu Konağı: Bu konakta, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenir. Ayrıca Evliya Çelebi eserinde bu konağa yer vermiştir.

  • Erciyes Dağı: İç Anadolu'nun en büyük dağı olan Erciyes, hem yazın hem de kışın tatilcilerini ağırlamaktadır. Kayak severlerin ve sporcuların uğrak yeridir.

  • Zamantı Irmağı: Özellikle endemik balık türleri ile bilinen bu ırmak, Erciyes'te oldukça ünlü bir yerdir. Türkiye'de rafting olanağı sağlayan sayılı doğal güzelliklerden biridir.

  • Sultan Sazlığı: Milli park olarak ilan edilen Sultan Sazlığı, kuş gözlemciliği yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. Kayseri'ye gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

  • Yedigöller:  Yaz aylarında eşsiz bir manzaraya sahip olan Yedigöller, buzul ve kaya tırmanışı yapmayı sevenler için ideal bir yerdir. Aynı zamanda yamaç paraşütü, kamp alanları, balon etkinleri ile Erciyes'e büyük katkıları bulunur.

KAYSERİ'DE NE YENİR?

Kayseri; pastırması, sucuğu ve mantısıyla dünyaya adını duyurmuş bir şehirdir. Kayseri mutfağında ise en çok et yemekleri ve hamur işleri bulunur.

  • Kayseri Mantısı: En ünlü yemeklerinden biri olan Kayseri mantısı, küçük küçük yapılması ile bilinir. Diğer mantılara göre daha suludur. Kayseri'ye gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

  • Örgülü Pilav: Şerit olarak kesilen hamurlar kafes şeklinde tepsiye dizilir. İçerisine ise kuş üzümü ve fıstıkla hazırlanan iç pilav koyularak fırında pişirilir.

  • Kayseri Tiridi: Et ve yufkanın buluştuğu yemek hem lezzetli hem de doyurucudur. Tercihe göre kırmızı veya beyaz et kullanılır. Daha çok önemli günlerde yapılır.

  • Çiriş Yemeği: Kayseri'ye özgü çiriş otundan yapılır. Bu ot soğan ve salça ile kavurulur, isteğe göre pilav ya da bulgur eklenir.

  • Sucuklu Köfte: Bu köfte ise sucukta kullanılan baharatların eklenmesi ile hazırlanır. Genellikle koyun ve kuzu kıyması ile yapılır.

  • Yağlama: Görünüşü lahmacuna benzeyen yağlama farklı şekilde yapılır. Bir kat hamur bir kat kıyma harcı üst üste dizilir. Yoğurt ile servis edilir.

  • Pöç Kebabı: Dana kuyruk sokumu kemiğinden yapılır. Özellikle sağlık açısından oldukça sık tüketilir. Et piştikten sonra suyundan da pilav yapılarak servis edilir.

  • Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması: Bu sarmanın diğerlerinden farkı iç harcının içine ayva konulmasıdır. Ayrıca dizilen sarmalar fırında pişirilir. 

  • Nevizene Tatlısı: Özellikle düğünlerde yapılan bu tatlı, üzümlerin pekmezinden yapılır. İçine yoğurt, ceviz, tarçın gibi malzemelerde koyulur.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın