İş Hukuku yukarıda da söylediğimiz gibi çalışma koşulları, işçilerin hakları, sorumlulukları, ücretleri, tazminatlar, iş akitleri, izinleri, iş sağlığı ve güvenliği, ayrımcılık hususu, çalışma saatleri, sendikal haklar gibi çokça hususu düzenlediğinden doğal olarak İş Hukuku’nda temel kavram “işçi”dir. Hukukumuzda işçi İş Kanunu’nda tanımlanmıştır.
İş Kanunu’na göre işçi, bir işverenin emrine bağlı olarak çalışan ve karşılığında ücret alan kişidir. İşçi, emek gücünü satan ve işverenin yönetim ve denetimi altında çalışan gerçek kişidir. İş Kanunu’nda düzenlenen iş ilişkisine tabi olan kişiler işçidir. Bu kapsamda sürekli, geçici, kısmi süreli veya belirli bir iş için iş akdine bağlı olarak çalışabilirler. İşçi, belirli bir işverenin yönetimindeki iş yerinde o işverene bağımlı olarak çalışmaktadır ve işverenin emrine uymaktadır. İşçinin bağlı olduğu iş sözleşmesi de bittabi kanundaki nitelikleri taşımalı ve gerçekten iş sözleşmesi olmalıdır.
İş sözleşmesi üç unsurdan oluşmaktadır. Bunlar iş, ücret ve bağımlılık unsurudur. Bir iş sözleşmesi muhakkak bu üç unsuru taşımalıdır. Aksi durumdaki örneklere bakalım: Bir doktora muayene olmak için yaptığınız sözleşme iş sözleşmesi olmayıp hizmet sözleşmesidir. Koltuğunuzu yıkatmak istediğinizde de bir iş sözleşmesi yapmış olmuyorsunuz ya da bir kargo şirketine bir eşya teslim ettiğinizde taşıma sözleşmesi yapmış oluyorsunuz, bu da bir iş değildir. Bu sebeple iş sözleşmesi kendi unsurları olan ve daha ayrıntılı bir özgü sözleşmedir.
İş Hukukunun kimleri işçi olarak nitelemediğine de bakacak olursak burada çırak ve stajyerleri görürüz. Bu iki grup iş öğrenme nitelikleri de bulunduğu için hukukumuzda ayrı bir statüde değerlendirilir ve işçi olarak ele alınmaz ancak tabii çırak ile stajyerin tanımı da hukukumuzda pratikte olduğundan daha farklı öngörülmüştür.
Bunlar dışında iş sözleşmesinin belirli süreli ya da belirsiz süreli olması ile çalışma süresinin tam zamanlı ya da kısmi zamanlı olması gibi hususlar kişinin işçi niteliğini etkilemez.
İşçilerin yukarıda da söz ettiğimiz üzere genel olarak İş Hukuku’nun hususi olarak da İş Kanunu’nun düzenlediği hakları, sorumlulukları ve dahasını bilmesi belki kendileri için hayati öneme sahip alacaklarını kurtarmalarını sağlayacaktır, belki de çalışma koşullarını bu bilgiler ve bilinç sayesinde iyileştirmelerini sağlayacaktır. İş Hukuku günümüzün büyük bir kısmını kaplayan çalışma hayatımızda sürekli olarak referans olacak bir hukuk dalıdır. Eğer işinizle ilgili hukuki bir çözüme kavuşmayı bekleyen bir husus varsa İş Hukuku’nda süreler de önemli olduğundan bunu İş Hukuku alanındaki uzman bir avukata danışarak çözümlendirmeye çalışmak büyük önem taşımakta. İşçinin kime deneceği hususu biraz işin magazinsel kısmı olsa da bugün biliyoruz ki çalışmak zorundaysak işçiyizdir.
Bu yazı umarım sizlere fayda sağlamıştır. Başka yazılarımızda görüşmek dileğiyle. Siz değerli okurlara huzurlu bir iş hayatı dilerim.
Instagram
Linkedln
Facebook
Web Sitesi
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın
bana göre işçi=köle, boşuna başka ünvanlar vermeye çalışmayın, kağıt parçası için hiç tanımadığın birinin dediklerini yapıyorsun, yani kölesin ben dahil. tek... Devamını Gör