onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir? Havlayan ve Isıran Köpek İçin Alınacak Önlemler…

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir? Havlayan ve Isıran Köpek İçin Alınacak Önlemler…

Müge Kakşi
30.11.2021 - 11:28

Dünyada en çok beslenen evcil hayvanlar arasında köpekler yer alıyor. Ayrıca sokaklarda bulunan hayvan türleri arasında da görmeye alışık olduğumuz tür köpeklerdir. İnsan ırkının on iki bin yıldan beri yanında olan av partneri, arkadaşı ve koruyucusu olmuştur. Dünyada 400'den fazla köpek türü bulunmaktadır. Ayrıca 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek bulunmaktadır. İlk olarak avlanma ihtiyacından dolayı insanoğlunun yanına aldığı köpekler evcilleşmenin bir örneği sayılabilir. Sonrasında ihtiyaca göre insanların yetiştirmeye başlamasıyla evcil hayvan türleri arasında yerini almıştır. Evcil de olsa sahipsiz köpekte olsa köpeklerin içgüdüsel olarak davranışları devam etmektedir. Örneğin köpek ısırması ve köpek havlaması diyebilir. Birçok köpek sahibi köpeğinin ısırmasını ve havlamasını nasıl geçireceğini merak ediyor. Peki, köpek ısırması nasıl engellenir? Köpek havlaması ve ısırması için alınacak önlemler nelerdir? Tüm bu soruların cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Özellikle arkadaş canlısı olmaları ve insan ırkıyla uzun bir geçmişleri bulunmasından dolayı köpekler insanların dostu olarak görülmüştür. İlk defa köpek sahiplenen kişilerin merak ettiği konulardan biri de köpek ısırmasını ve havlamasını önlemenin yolları oluyor. Doğası gereği içgüdüsel olarak havlayan ve ısıran köpeklerin normalin dışında bu davranışları gerçekleştirmesi ise farklı bazı psikolojik sorunların kaynağı olabiliyor. Köpeğinizin havlaması ve ısırması gibi eylemlerinde alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır. Bu ufak önlemlerle köpeğinizi sakinleştirebilirken ortada bir neden yokken sürekli olarak bunu yapıyorsa veterinere götürmeniz gerekebilir. Köpek ısırmasını önlemenin yollarına ve köpek havlaması için alınabilecek önlemlere dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Köpek Havlaması Nasıl Önlenir?

Köpek Havlaması Nasıl Önlenir?

Köpeklerin içgüdüsel davranışlarından biri de havlamaktır. Köpekler genellikle birbirleri ile iletişim kurmak için havlarlar. Genelde şehir insanının beslediği köpeklerin ise birden fazla havlama sebebi mevcuttur. Bunlardan bir kaçı yalnızlık anksiyetesi, yalnız kalamama, alan korumaya bağlı agrasyon ve travmatik ve köpeğin geçirdiği travmaya bağlı agrasyon olarak sayılabilir.

Bu tip durumlarda yapılacak olan ilk şey köpeğin havlamasını yok saymak. Yani köpeğimiz her havladığında yanına gidip bir şeyler yapmamak, çünkü bu durumda köpeğin istediğini yapmış oluyoruz. Ödüllendirmek yada kızmak için gitsek bile köpek doğru bir şey yaptığını düşünerek havlamaya devam ediyor ve bu durumun düzelmesi için uygun bir yöntem değildir. İlk olarak yok saymayı deneyebilirsiniz. 

Eğer hala durum devam ediyor ise alan korumaya bağlı bir havlama olabilir. Bu durumda basit bir yöntem olarak bir 1 litrelik pet şişe içine bezelye ve çakıl taşı doldurup köpeğimiz havladığında yüksek tonda ‘’şşişt’’ veya ‘’hey’’  gibi uyarıcı kelimeler kullanarak beraberinde hazırladığımız pet şişeyi köpeğimize gelmeyecek şekilde sallayıp kötü bir ses çıkarabiliriz. Çıkan bu kötü ses ile köpek, havlaması arasında bir işaretleme oluşturuyor ve havladığı zaman kötü ses beni rahatsız edecek gibi düşünüyor. Bu durum alan korumada işe yarayan bir yöntem olsa da yalnızlık anksiyetesinde işe yaramayabilir. Eğer halen durum devam ediyor ise profesyonel yardım almakta fayda vardır .

Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

4 aylığa kadar olan köpeklerin ısırma eylemi olağandır. Gelişim sürecinde olan yavru köpekler diş çıkmasından dolayı veya oyun oynamak istediğinden dolayı ısırma eylemi gerçekleştirebilir. Bunun için plastik kemik ve top gibi diş kaşıntısını giderecek oyuncaklar alabilirsiniz. Fakat köpeğiniz yetişkin ise ve ısırma durumu devam ediyorsa bunun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Köpeklerin ısırmaya hazırlık adımlarını üç başlıkta değerlendirebiliriz. Bunlar;

Yeşil

  • Esneme 

  • Göz kırpıştırma

  • Dudak yalama

  • Başını çevirme

  • Vücudu çevirme 

  • Oturma   

Bu gibi durumlar köpeğimizin normal davranışları olarak görülür ve fark edilmesi zor olan durumlardır .

Sarı 

  • Sürünme 

  • Kulaklar geriye 

  • Çömelme

  • Bacakları kasma

  • Kuyruk kıstırma

Bu durum yeşil deki durumların beraberinde geçekleşir ve köpeğimiz yorgun olmadığı halde yeşildeki tavırları sergiliyor ve bu maddelerden bazılarını yapıyor ise süreli ısıma durumuna daha yaklaşmış demektir 

Kırmızı

  • Vücudun sertleşmesi

  • Sert bakışlar 

  • Homurdanma

  • Atak

  • Isırma

Bu durum ise son aşamadır ve her an köpeğimizin ısırma tehlikesiyle karşı karşıyayız demektir

Isırma tehlikesini önceden fark etmek için köpeğin davranışlarını iyi gözlemleyip hızla durumdan onu hızla çıkarmanız ısırma vakasını önlemeniz açısından faydalı olacaktır.

Yeşildeki durumlar köpeğimizin normal davranışları olarak gözükebilir. Fakat bu durumlar yorgun yada aç olmadığı halde sürekli tekrarlanıyor veya arka arkaya yapıyor ise köpeğimiz stres altında ve kırmızıya doğru gidiyor olabilir.

Köpeklerde insanlar gibi bir şeye endişelendiğinde sürekli göz kırpma, ağız kuruluğu, yüz ve vücutlarını çevirme gibi tepkiler verirler. Bu durum bir çeşit araya mesafe koymaktır. Bunlar yaşanıyor ise köpeğimizin tehdit olarak gördüğü durumu çözüp köpeğimizden tehlikeyi uzaklaştırmak faydalı olacaktır. Eğer durum devam ediyor ise köpeğimiz ısırma sinyallerine devam ediyor demektir ve müdahale etmediğiniz taktirde köpeğimiz hırlamaya başlayacaktır ve tehlikeye ısırarak müdahale etmekten başka çaresi kalmayacaktır.

Bazı durumlarda ise köpeğin bu tepkileri vermeden direk ısırma eğilimi olacaktır. Bu köpeğin daha önce yaşadığı tehdit yada travmaya bağlı olarak bu eğilimleri göstermeden vereceği tepkidir. Bunun için ise profesyonel yardıma başvurmak iyi  bir çözüm olacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın