Kuşaklar ve Diğer Bazı Alafranga Şeyler (!)
Prof.Dr. Tayfun Uzbay, ülkemizin en değerli ve evrensel biliminsanlarından biri. Tıbbi farmakoloji alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla alana ışık tutan ve yazdığı çok değerli kitaplara “okumayı” fazlasıyla hak eden bir yazar aynı zamanda. Tayfun Hocam’dan söz ederken kendisine ve gıyabında hep “okurun bol olsun” derim. En nihayetinde bu dileğimi buradaki, Onedio Yazio’daki köşeme taşımaya karar verdim ve kendisinin izni ve katkısıyla bir dizi halinde Hocam’ın son kitabı ve arka kapağını yazmaktan gurur duyduğum İnsanlar ve Yanılgılar kitabından bazı bölümleri sizle paylaşmaya başlıyorum.
Prof. Dr. Tayfun Uzbay İnsanlar ve Yanılgılar kitabı ile bu yanılgıların sebeplerini; yanılgıların nöropsikolojisini, nörobiyolojisini ve nörokimyayasalını ele alıyor.
Y kuşağının Türkiye’nin yakın tarihini Z’lerden daha iyi bilmeleri lazım.
Öğrenciler fazla emek vermeden kolay ve pratik şekilde öğrenmek istiyor.
Tüm bu eleştirileri ve kızgınlığı çok iyi anlıyorum.
Eleştirilerin bir kısmında kısmen haklılık payı olsa da düşüncem odur ki, maalesef hem Z kuşağı hem de pohpohlayıcıları fena halde yanılıyorlar. Özgüven yanılgısı ve toplumsal değişim körlüğü bunun en önemli nedenleri arasında.
Amacım kendimi haklı çıkarmaya çalışmak değil. Neden böyle düşündüğümü açıklamaya çalışayım. Amerika Birleşik Devletleri’ne gidip bir süre kalanlar iyi bilirler, Amerika’ya ilk kez seyahat edilirken hayal edilen Amerika ile karşılaşılan Amerika birbirinden çok farklıdır. İlk kez gidenler romantik Hollywood filmlerinde gördükleri Amerika ile karşılaşacaklarını düşünürler; dünyanın lideri ve en zengin ülkesidir. Toplumsal refah ve görgü üst seviyededir. Oysa gündelik yaşamda toplumun geniş kesimleri için bu çok da geçerli değildir. Ortalama bir Amerikalının eğitim seviyesi düşüktür, ortalama bir sağlık sigortası birçok hizmeti kapsamaz. Ortalama bir Amerikalı marketlerden veya zincir eczanelerden temin ettiği gıda takviyeleri ve elden piyasa satışı serbest karın ağrısından ishale çeşitli semptomları gideren ilaçlara kolayca ulaşır, ancak ağrının ya da ishalin asıl nedenini bulmaya yönelik sağlık hizmetlerine ulaşması zordur. Amerika ilaçların yan etkilerine bağlı olarak yaşlı ölümlerinin en çok görüldüğü ülkedir.
Amerika’nın Harvard, Stanford, MIT, UCSD gibi dünya çapında çok iyi üniversiteleri vardır. Ortalama eğitim kalitesi bunların çok altında kalan birçok üniversitesi ve koleji de vardır, bunların sayısı çok daha fazladır ve toplumun daha geniş bir kesimine eğitim sunarlar. Ortalama bir Amerikalının asla ulaşamayacağı ve neden ulaşamadığına pek kafa yormayacağı müthiş bir lüks ve farklı fırsatlar da söz konusudur. Ancak bu fırsatlar sadece küçük bir azınlık için söz konusudur. Dünyanın her yerinde olduğu gibi sıra dışı, Hollywood filmlerine de konu olan, bazı başarı öyküleri vardır, ancak bunların sayısı azdır.
Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay Kimdir?
1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 1992 yılında doktorasını tamamladı. Aynı bölümde 1995 yılında doçent, 2003 yılında profesör unvanını aldı. 1997-1999 yılları arasında ABD’de, University of North Texas ve İtalya’da University of Cagliari’de araştırıcı öğretim üyesi olarak çalıştı. 2003-2011 yılları arasında GATA Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı, 2011-2013 yılları arasında GATA Yüksek Bilim Konseyi üyesi olarak görev yaptı. 2003-2012 yılları arasında TÜBİTAK Ulakbim Türk Tıp Dizini Kurulu üyeliği ve 2004-2012 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu üyeliği görevlerini yürüttü. 2007-2016 yılları arası Türk Eczacıları Birliği (TEB), Eczacılık Akademisi Bilim Kurulu Üyesi, 2016-2019 yılları arasında Eczacılık Akademisi Başkanlığı görevini yürütmüştür. Halen T.C. Üsküdar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dâhili Bilimler Bölüm Başkanıdır. Ayrıca Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) müdürlüğü ve Rektör Danışmanlığı görevlerini de yürütmektedir. 43. Dönem (2021-2023) TEB Merkez Heyeti Üyesidir.
Yorum Yazın