onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Maaş Kaç Gün Gecikebilir? İş Kanun'una Göre Ücret Ödeme Zamanı Nedir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Maaş Kaç Gün Gecikebilir? İş Kanun'una Göre Ücret Ödeme Zamanı Nedir?

Elif Ateş
22.02.2022 - 09:45

Çalışan vatandaşların hizmetleri karşılığında aldıkları ücrete maaş denilir. Bu para genellikle aylık olarak düzenli bir şekilde, işveren tarafından ödenir. Maaş miktarı, ödenme şekilleri işveren ve çalışan arasında yapılan iş sözleşmesi ile belirlenmiştir. Çalışan için bu maaşın eksiksiz ve zamanında yatırılması oldukça önemlidir. Maaş süreleri, yasal düzenlemelerle korunma altına alınmıştır. Eğer işveren bu süreyi geciktirirse, bazı yaptırımlar uygulanabilmektedir. Peki maaş kaç gün gecikebilir? İş Kanununa göre ücret ödeme zamanı nedir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çalışma hayatında işveren ve işçi arasında bazı protokolleri içeren sözleşme yapılmaktadır. Bu sözleşme, kısa süreli ya da uzun süreli olabilecek şekilde yapılabilir. Ancak süresi bir seneyi geçen protokollerde sözleşme yapılması zorunludur. Genel ya da özel çalışma koşulları, ücret miktarı, ek ücret, fesih durumunda karşılıklı yükümlülükler gibi birçok özelliği bulunan bir belgedir. Aynı zamanda ücretin ne zaman ve en geç ne zaman yatacağıyla ilgili konularda sözleşme içinde bulunur. İşveren, anlaşma yapılan süre içerisinde işçinin maaşını ödemelidir. İşverenin zamanında maaşları ödemezse çalışanın bazı hakları devreye girer. Maaş ödeme ve gecikme süresi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Maaş Kaç Gün Gecikebilir? İş Kanun'una Göre Ücret Ödeme Zamanı Nedir?

Maaş Kaç Gün Gecikebilir? İş Kanun'una Göre Ücret Ödeme Zamanı Nedir?

Çalışanların maaş ödemeleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile göre korunma altına alınmıştır. İşverenler, çalışanların maaşlarını her 30 günde bir ödemek zorundadır. Maaş ödeme sıklığı en fazla 1 ay, en az 1 hafta şeklinde iş sözleşmesinde belirlendiği gibi uygulanır. Maaş ödemelerinin gecikme süresi en fazla 20 gündür. Bu süre, sadece 20 iş günü değildir. Gecikme süresi hem iş günü hem de tatillerin toplamıdır.

İşveren tarafından 20 gün içerisinde ödenmeyen maaşlarda, çalışanların çalışmayı durdurması bir haktır. Böyle bir durumlarda yapılan iş durdurmalar grev olarak sayılmaz. Bu nedenle de çalışan kişilere herhangi bir yaptırım uygulanması yasaktır. Maaşlarını zamanında almayan işçilerin yasal hakları bulunur. Bu haklarını kendi istekleri doğrultusunda kullanırlar. Çalışan kişilere maaş ödenmediği takdirde işveren, onların yerine çalışacak işçi alamaz. İş bırakan çalışanların işlerini başka bir kişi devralamaz. 

İşçiler, ücretlerini alamadıkları zaman iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. Eğer istifa etmek isterlerse diğer çalışanlar gibi ihbar sürelerini beklemek zorunda değillerdir. Çalışan iş sözleşmesinde belirtilen şartlarda ayrıldığı zamanki hakların hepsine maaş ödenmediği durumda da sahiptir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın