Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Muhtar Maaşları Ne Kadar Oldu?

Muhtar Maaşları Ne Kadar Oldu?

Elif Ateş
04.03.2022 - 10:47

Köy ya da mahalle yönetiminin başında bulunan kişiye muhtar denilir. Muhtarlar, köy veya mahalle halkının oyları ile seçilir. Hiçbir siyasi parti, muhtar adayı gösteremez. Muhtarlık seçimleri, yerel seçim adı altında 5 yılda bir olacak şekilde yapılır. Muhtarların görevi, diğer tüzel kişilerin görev ve yükümlülerinden oldukça farklıdır. Mahalle veya köylerde ortak alanlarla ile ilgili konularda muhtarlar aracılık yaparlar. Bulundukları alandaki her konuda düzeni sağlarlar. Muhtarlık maaşları da her yıl belirlenen asgari ücretle doğru orantılıdır. Peki muhtar maaşları ne kadar oldu? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kamu görevlisi olarak kabul edilen muhtarlar, bulundukları bölgenin temsilcisi olarak görünürler. Muhtarlara yardımcı olan kişilere ise muhtar azası denir. Bu kişiler, muhtarları çeşitli konularda destekler ve yönetime katkı sağlarlar. Azalar bulundukları mahalledeki halkın arasından seçilir. Aynı zamanda en az 6 yıl boyunca bulunduğu mahalle veya köyde yaşamış olması gerekir. Muhtarlar yaptıkları hizmetten dolayı belirli bir miktar maaş alırlar. Ancak muhtar azaları maaş alamazlar. Muhtarların maaşları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Muhtar Maaşları Ne Kadar Oldu?

Muhtar Maaşları Ne Kadar Oldu?

Muhtarlar, bulundukları bölgede 5 yıl boyunca görev alırlar. Yanlarında bulunan azalar ile birlikte görevlerini yerine getirirler. Bulundukları bölgedeki köy ya da mahallenin yol, çeşme, köprü gibi alanların bakım ve onarımları için yerel yönetimle iletişime geçmek muhtarların en önemli görevlerinden biridir.

Aynı zamanda ortak kullanım alanlarındaki ihtiyaçların yönetime bildirilmesi muhtarlar tarafından gerçekleştirilir. Bölgede bulunan ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesi de muhtarların yükümlülüklerindendir. Engelli, yaşlı ve muhtaçlar tespit edilir, gerekli yardımlar uygulanır. Askere gidecek kişilerin tespit edilmesi de muhtarların görevleri arasında yer alır. Seçim zamanlarında muhtarlar, sandık seçim kurullarına katılmak zorundadırlar. Muhtarlık görevine seçilecek kişilerin en 25 yaşında olması gerekir. Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlemiş kişilere hiçbir şekilde muhtar olamaz. Kişiler, tabi tutuldukları kaymakamlık tarafından muhtarlık ile ilgili çeşitli eğitimler alırlar.

Muhtarların maaşları, diğer yerel yönetimlerdekinden oldukça farklıdır. Muhtarların maaşlarının hesaplanması, 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'na göre şekillenmiştir. Muhtar maaşları hesaplanırken belirlenen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ile çarpılır. Çıkan sonuçtan sadece damga vergisi kesilir. Muhtarların SGK primleri de devlet tarafından karşılanır. 2022 yılı itibari ile muhtarların maaşları 4.250 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu rakam büyük ve küçük şehirlere göre artabilir ya da azalabilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın