onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Nietzsche ve Sanat: Neden Yaşamaya Değer Tek Şey Sanattır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Nietzsche ve Sanat: Neden Yaşamaya Değer Tek Şey Sanattır?

Umut Nur Sungur
14.12.2022 - 22:35 Son Güncelleme: 16.12.2022 - 18:07

Sanat, kendimiz hakkında bilgi edinmemize, değişime, büyümeye ve kendimizi ifade edebilmemize yardımcı olan güçlü bir araçtır. Ayrıca, diğer insanlarla bağlantı kurmanın bir yolu olduğu için de bize tatmin ve zevk verebilecek bir aktivitedir. Her gün sürekli sıkıntı, endişe, stresle mücadele ile geçen yaşamlarımızda sanat, dünyaya her gün gördüğümüzden farklı bir bakış açısı ile bakmamıza aracılık ederek bu mücadelenin üstesinden gelebilmemize yardımcı olurken, insanlara hayatta daha iyi şeyler yapabilmeleri için ilham kaynağı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

”Ahlakın Soykütüğü” adlı kitabında sanatın insani ifadenin en yüksek biçimi olduğunu ve yaşamda bir amaç ve anlam duygusu sağladığını savunan Nietzsche için hayat, görevleri yerine getirmek ya da hedeflere ulaşmak değil, anın tadını çıkarmak ve onu yaratmaktı.

”Ahlakın Soykütüğü” adlı kitabında sanatın insani ifadenin en yüksek biçimi olduğunu ve yaşamda bir amaç ve anlam duygusu sağladığını savunan Nietzsche için hayat, görevleri yerine getirmek ya da hedeflere ulaşmak değil, anın tadını çıkarmak ve onu yaratmaktı.

Nietzsche felsefeye dalmadan önce, sanatçı olmak istiyordu. Ana tutkusu müzikti ve hayatının son on yılına kadar da besteler yazdı. Tarihteki kalıcı imzası felsefe alanında olsa da, sanat onun için sadece bir hobi değil, aynı zamanda felsefi yazılarının bir yönü olarak da büyük önem taşıdı. Ona göre sanatçılar, hayatın nasıl yaşanacağı konusunda ideal modellerdir, çünkü hayata merakla yaklaşır, sürekli yaratır ve deneyler yaparlar. Yaşadığı dönemde yaygın olarak düşünüldüğü gibi sanata seyircinin bakış açısından değil, sanatçının bakış açısından baktı. Birçok filozofun, kendilerinin estetik yaratıcılar olmadıklarından, sanatın gerçek etkisini anlamadığına inanıyordu. İnsanın ancak estetik faaliyet yoluyla dış dünyadaki içsel varlığını gerçekleştirebileceğini düşünen Nietzsche’ye hayranlık duyan sanatçılar; Alman ressam ve heykeltıraş Max Klinger, Norveçli ressam Edvard Munch ve Belçikalı sembolist ressam Leon Spilliaert’dı.

Nietzsche’ye göre;

Nietzsche’ye göre;

- Sanatsız hayat, anlamsız bir boşluktur.

- Sanat insanın kendi potansiyeline bakmasına imkan veren ve kaostan güzel bir şey yaratabilecek tek şeydir.

- Sanat, hayattaki diğer şeylerin sunamayacağı bir özgürlük ve yaratıcılık duygusu sağlar.

- En derin arzularımızı ve duygularımızı ifade etmemizi sağlar. Bu nedenle sanat yaratmak, kendimizi kelimelerin yapamayacağı şekilde ifade etmemizi sağladığı için hayatımızda yapabileceğimiz en önemli şeylerden biridir. Bizi gerçekten insan yapan şeyin sanat olduğuna inanır.

- Sanat, kendimiz ve çevremizdeki dünya hakkında yeni gerçekleri keşfetmemizin bir yoludur.

- İnsanlar güzel şeyler yaratarak ölümden korkmadıklarını ve hayatta hala değer gördüklerini gösterebilirler.

- Sanat bir yan iş ya da hobi değil, kişinin hayatının merkezinde olması gereken bir şeydir. 

- Sanatın değeri, dünyayı doğru bir şekilde yansıtabilmesinde değil, yeni olanaklar yaratabilmesindedir.

Nietzsche, hayattan gerçekten tatmin olmak için kişinin kendisini sanat arayışına adaması gerektiğine inanıyordu. Yaşamaya değer tek şeyin sanat olduğuna inanan Nietzsche’ye katılıyor musunuz bilmiyorum ama kendimizi ifade etmenin, hayatımızı amaç ve yaratıcılıkla yaşamanın yolu sanattan geçiyor. Bunu yaparak, hayatımızı daha ilginç hale getirmekle kalmaz, daha anlamlı hale de getirebiliriz.

Instgram

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın