Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Nisan Doğan Yazio: Influencerlar ve Influencer Olmak İsteyenlerin Uyması Gereken Yasal Düzenlemeler Neler?
“Kanalıma koş geldiniz.”, “Linki veriyorum, sayfayı yukarıya kaydırın.” 10.000 küsur takipçili hesaplar tarafından sıkça kurulan cümleler. Kimisi milyonluk araba, ev linki; kimisi sahte diyet çayı linki veriyor ancak bir şekilde o linkler veriliyor.
Ha tabi magazin sayfalarında sürekli duyduğumuz “6 milyon takipçili bilmem kim ünlüsü post başına 25.000 $ aldı.” var.
Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz Nedir ve Ne Getirir?
#İşbirliği Ne Anlama Geliyor?
Doktor, Diş hekimi, Sağlık Kuruluşlarının Mal ve Hizmetlerine Yönlendirme Yapılamaz
Doktor, diş hekimi, sağlık kuruluşlarının mal ve hizmetlerine yönlendirme yapılması yasaklanmıştır. Bu mal ve hizmetlerin tanıtımı da yapılamayacak.
No Filter Yes Sunshine Tarih Oluyor
Malum kimse filtre kullanmaz, kimse kol-bacak inceltmek için dağı taşı yamultmaz. Hepsi sadece doğru açı ve güneş ışığıdır. Hele ürünlerin rengi her zaman canlı her zaman parlaktır. Asla filtre kullanılmaz. İdeal bir dünyada böyle olabilirdi. Ancak gerçek dünyaya geldiğimizde yeni düzenleme ile birlikte influencerlar eğer filtre kullandı ise bunu açıkça belirtecek. #yesfilternoyalan
Hediye Olarak Gelen Ürünleri Satın Almış Gibi Yapma
Malum influencerların gücünden faydalanmak isteyen birçok satıcı ürünlerini influencerlara hediye olarak göndererek tanıtmak istiyor. Hediyeyi alan influencerlar bu ürünlerin hediye olduğunu açıkça belirtecek ve kendisi satın almış gibi bir algı oluşturamayacak.
Paylaşımlarda #reklam, #sponsor, #işbirliği, #hediyeolarakalındı İbarelerine Yer Ver.
Sosyal medya platformlarında yapılan mal veya hizmet tanıtıcı paylaşımlarda bu hashtaglerden en az birini kullanarak reklam yaptığını açıkça belirtecek.
Daha Fazlasını Okuduğunda Reklam ile Karşılaşacağını Tüketiciye Önceden Söyle
Influencerlar paylaşımlarında tüketiciyi “daha fazla oku” sekmesine tıklatmak zorunda olmadan;
1. Videonun reklam niteliğinde olduğunu,
2. Reklam verenlerin isim ve unvanı,
3. Kendilerinin bu hizmet karşılığı ücret/hediye aldıkları bilgisini paylaşmak zorundadır.
Mesela video paylaşımında “Bu video X markası ile ücretli iş birliği ile yapılmaktadır.” Ve bunun gibi ifadeler kullanılmalıdır.
Sosyal Medyanın Gücünü Kötüye Kullanma
Kılavuz içerisinde yer alan her bir madde sosyal medyada karşılaştığımız bir problemi adresliyor. Sosyal medya aracılığı ile algıların bu kadar kolay yönetilebildiği bir dönemde bu yönde bir düzenlemenin getirilmesi oldukça yerinde. Etik olarak da insanları etkileme gücünü elinde bulunduran kişilerin tüketiciyi aldatacak, yanlış yönlendirecek paylaşımlarda bulunması kabul edilemez. #dürüstinfluencer #mutlutüketici
Yorum Yazın
Sen ne kadar Influencer olsan da hep gelip götüne bakıyorlar. Acı ama gerçek.