*Beeple adıyla bilinen kripto sanatçısının satışa çıkardığı 'Everydays: The First 5,000 Days' isimli eser 69,4 milyon dolara yani yaklaşık 523 milyon Türk lirasına satıldı.
*Yine Beeple tarafından yapılan Crossroad adlı çalışma 6,6 milyon dolara satıldı.
* Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’in ilk Tweeti 2,9 milyon dolara alıcı buldu.
* Dünyanın ilk dijital NFT evi olarak Krista Kim tarafından tasarlanan Mars
House, 288 Ethereum karşılığında satıldı.
Bu kadar büyük rakamların dijital ortamda yer alan ürünlere neden nasıl verilebilirliği konusunda düşünceler içerisinde olanlar var elbet. Sanırım bu konu kişilerin değer algısı, nesneleri konumlandırma biçimiyle ilgili. Sonuçta sizin için hiçbir önemi olmayan bir şey bir başkası çok büyük önem arz edebiliyor.
Bir akım haline dönüşen NFT dünyasında sorunlar da yok değil.
İlk akla gelen problemlerin başında NFT’lerin çalınma ihtimali geliyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde pek çok Twitter kullanıcısı Nifty Gateway sitesinin siber saldırıya uğraması sonucu NFT’lerinin çalındığını duyurmuştu. Hal böyleyken eseri ya da ürünü çalınan kişilerin başvurabileceği bir yasal yolun olmayışı ve herhangi bir merkezi otoritenin bulunmayışı, eser sahiplerini sonuçsuz bırakıyor.
NFT konusunda yaşanan bir diğer sorun ise ekolojik dengeye olan olumsuz etkisi. Dijital dünyada yaşanan gelişmelerin fiziksel dünyaya ne gibi olumsuz katkısı olur demeyin. Zira son dönemlerde hızla artan kripto para madenciliği çok yüksek miktarda bilgisayar işlemcisi ve grafik işlem gücünün sarf edilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla bu süreç doğaya zarar verirken sektörel anlamda ekonomik problemlerin de oluşmasına neden oluyor.
NFT teknolojisi nereye evrilir, kripto sanat konusunda gelecekte neler yaşanır bilinmez ama bilmemiz gereken bir gerçek var ki o da teknolojinin hızla geliştiği, bu hız sayesinde toplumsal yaşamın büyük bir değişim yaşadığı ve geleceğin çok büyük bir hızla geldiğidir. Geleceği yakalamak adına bu değişime kayıtsız kalmamalıyız.
Instagram
Twitter
Facebook
Linkedln
YouTube
Yorum Yazın