Görüş Bildir
Haberler
Özlem Gökbel Yazio: Tuhaf ama Gerçek: Dünya 2022’ye Mutlu Girmiş!

etiket Özlem Gökbel Yazio: Tuhaf ama Gerçek: Dünya 2022’ye Mutlu Girmiş!

Özlem Gökbel
05.01.2022 - 11:53 Son Güncelleme: 07.01.2022 - 16:10

Gariptir, yeterince parametre olmasına rağmen ben de mutsuz değilim 😊 İçimde bir heyecan, cafcaflı bir hediye paketini açmadan önceki kıpır kıpırlık; ortalık yıkılıyor, millet feryat figan, görüyorum uzaktan ama sesleri bana ulaşmıyor; ben büyük bir portal kapısının gerisinde, mavi ağaçlarla çevrili pembe bir göl kenarında meditatif bir piknikteyim adeta…  Mutlu yıllar herkese 😊 

Yani evet, böylesi bir duygunun rasyonelleştirilebilmesi için paralel evrenlere falan bir bakmak gerekir 😊 Ama valla böyle muzırca bir haller var işte üzerimde, hayır olsun 😊 

Araştırmayı, soru sormayı seviyorum. İşim gereği çokça da haber ulaşıyor bana. İlgimi çeken bir konuya rastladım mı da başlıyorum kazmaya. Bu yazı da öyle çıktı. Bendeki bu anti-mutsuzluk halini merak edip, biraz da algıda seçicilik yapınca, ekranıma bazı araştırmalar düşmeye başladı. Bunlardan en dikkat çekeni BAREM’in Gallup International Association (GIA) ile gerçekleştirdiği Global Mutluluk Araştırması. Araştırma Ekim – Aralık 2021 aylarında, 45 ülkede 41.560 kişiyle görüşülerek tamamlanmış. Türkiye’de ise Kasım ve Aralık aylarında 1003 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle anket yapılmış. Çıkan sonuç bana göre şaşırtıcı. (Belki de anketin adı Anti-Mutsuzluk Araştırması olmalıydı 😊 “Mutsuz değilim, o zaman sanırım mutlu olmalıyım” demiş olabilir mi insanlar acaba soruları cevaplarken? Sonuçta kişi mutlu olmadığı anda mutsuz da olmak zorunda değil ya, haksız mıyım? Belki de #mutluluk kavramı değişiyor… Neyse, dağıtmayayım, sonra geleceğiz o konulara.)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Pandemiye rağmen dünyada insanların yarıdan çoğu mutlu!

Pandemiye rağmen dünyada insanların yarıdan çoğu mutlu!

Global Mutluluk Araştırması gösteriyor ki; insanların çoğu 2022’ye mutlu girdiler 😊 İnanması güç ama yine de çok güzel bir haber bu! 42 bine yakın kişiyle yapılan araştırma, insanların %57’sinin çok mutlu veya mutlu olduğunu ortaya çıkarmış. Türkiye’de ise bu oran %42!

2021, 2020'nin üst kalite bir taklidi olmaktan öteye geçemeyip, büyük hayal kırıklığı yaratan bir sene idi. 2022 ise belirsizlik ve krizler açısından 2021’in artçısı olacak gibi duruyor. Dünya kronik bir kaosun kurbanı durumunda. Buna rağmen, BAREM’in GIA ile birlikte 45 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçları gösteriyor ki; dünya nüfusunun yarıdan çoğu mutlu.

Ne kadar eğitim o kadar mutluluk!

Biz “az bilen daha kolay mutlu olur” diye bilirdik ama Dünya’da eğitim arttıkça mutluluk artıyormuş. Eğitimsiz ve temel eğitimli gruplardaki insanların %52’si mutlu iken, mutlu olanların oranı orta eğitimlilerde %56’ya, üst eğitimliler arasında ise %63’e yükseliyor.

Mutluluk çalışma durumundan da etkileniyor.

Mutluluk çalışma durumundan da etkileniyor.

Fotoğraf: Canva Studio

Dünyada öğrenciler ve çalışanlar en mutlu kesim (%61), ev kadınları arasında mutluyum diyenler ortalamanın üstünde (%58). (Hele de tüm hane halkının eve tıkıştığı karantina günlerinde ev hanımlarının mutluluğunu düşünemiyorum!) En düşük mutluluk oranları işsizler (%50) ve emeklilerde (%45).

Yaş ve gelirde ters eğriler

Araştırmaya göre, yaş ilerledikçe mutluluk azalıyor. Gelir arttıkça mutluluk da artıyor. Dünyada 18-34 yaş grubu %61 oranla en mutlu kesim. Mutlu olanların oranı 35-54 yaş grubuna %58’e, 55 yaş ve üzeri kişilerde ise %50’ye düşüyor. (Ve yine kişisel “para mutluluk getirmez” teorim kısmen çürütülmüş.) Toplumun en üst gelir grubunda 3 kişiden ikisi mutlu iken (%67), en alt gelir kesiminin ancak yarısı mutlu (%49). 

Bir de sevindirici haber, toplumsal eşitlik bu konuda tam dengede: Kadınlar ve erkekler aynı oranda mutlu!

Budistler az, Hindular çok mutlu

Mutluluğa yaklaşım çok doğal olarak dinler arasında da farklılıklar gösteriyor. Dünyadaki en mutlu din grubu Museviler (%65). Onları Hindular (%62) izliyor. Müslümanlarla (%60) Roman Katolik ve Protestan Hristiyanlar (%59) yakın mutluluk oranlarına sahip. En az mutlu gruplar ise Budistler (%54), Ateist ve Agnostikler (%52).

Dünyada en mutlu 5 ülke

Dünyada en mutlu 5 ülke

Fotoğraf: Kureng Workx

Kolombiya (%83), Kazakistan (%81), Ekvator, Malezya ve Nijerya (%78) en mutlu ülkelerken, en az mutlu 5 ülke ise; Hong-Kong, Gana (%37), Ermenistan, İtalya (%39) ve Rusya (%41).    

Canım Türkiye’m! Hadi artık seni de mutlu görelim! 

Yapılan bu araştırmada Türkiye’de 10 kişiden biri çok mutlu ve üç kişiden biri ise mutlu olduğunu ifade etmiş.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mutluluk açısından kadınlar ve erkekler arasında fark görünmüyor. (Yine ve yine şaşırıyorum!

Dünya genelinden farklı olarak ülkemizde yaş arttıkça mutluluk da artıyor. (Yaşı kemale erenler şükür etmenin verdiği huzuru biliyor bizim topraklarımızda!

En az mutlu grup 18-34 yaş arasındaki gençler %37 iken; 55 yaş ve üzerindeki kişilerin %45’i mutlu. 

Türkiye’de mutluların oranı; üst sosyoekonomik statü grupları olan AB’de %55 iken, diğer grupların toplamında %39’a düşüyor! (Anketlerde bile uçurumlar!

Çalışma grupları açısından bakıldığında ev kadınları %44, öğrenciler ve ücretli çalışanlar %43, esnaf ve emekliler %42 yakın mutluluk oranlarına sahipken en az mutlu kesim işsizler %24. 

Ve tatsız sonuç: Türkiye’de en mutsuz kesim; işsizler ve gençler!

Ez cümle; istatistiklere güvenmek gerek, bu da şüphe duyduğum noktalar olsa da sevinmeme neden oluyor. İnsanların mutluluğu beni mutlu ediyor, gerçekten. Öte yandan acaba diyorum, insan türünün mutluluk anlayışı mı değişiyor artık? Yıllardır yayılsın, gezegeni kapsasın diye dua ettiğimiz maneviyat kavramı maddiyatın önüne mi geçiyor acaba? Yatlar katlar yerini sıcak çorbalara, sıkı sıkı sarılmalara mı bırakıyor? 

Yeni mutluluk varyantı 😊      

Küresel akıllı cihaz üreticisi HONOR, global arenada başlattığı “HONOR Your Smile” kampanyası kapsamında tam da bu teorimi pekiştirecek bir araştırma yapmış.  O yüzden -sizi istatistiklere boğdum affola ama- paylaşmazsam olmaz 😊 

Dünyanın farklı ülkelerinden 8 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma, geride bıraktığımız zorlu yılda yüzümüzü en çok güldüren, bizi en çok mutlu eden şeyleri sorgulamış. 

Kısaca ilk 10 maddeyi özetleyeceğim.

2021’de yüzümüzü güldürenler, bizi mutlu edenler:

2021’de yüzümüzü güldürenler, bizi mutlu edenler:

Fotoğraf: Andres Piacquadio / Mikhail Nilov

1. Çocuklarımız: %36

2. Arkadaşlarla vakit geçirmek: %35

3. Sarılmak ve öpüşmek: %29

4. Karantinadan sonra sevdiklerini tekrar görebilmek: %29

5. Güneşli havada oturmak: %27

6. Daha iyi günleri hatırlatan bir şarkı duymak: %27

7. Eski anıların fotoğraflarına bakmak: %27

8. Evcil hayvanlarla oynamak: %26

9. Doğayla yeniden bağlantı kurabilmek: %24

10. Bir yabancının size gülümsemesi: %19

Araştırmaya göre, 2022’den en çok beklenenlerin başında da kişilerin sevdikleriyle vakit geçirmesi geliyor. Sağlıklı yaşama ve çevreye daha fazla özen gösterme konusu da öne çıkıyor. İnsanların %23’ü ise 2022’de dünyamız ve çevre açısından daha parlak bir gelecek umut ediyor. 

Ben de ben de 😊

Hadi Dünya’yı şaşırtalım ve harika bir 2022 geçirelim 😊

Instagram

Web

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın