onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rıfat Kamaşak Yazio: Voodoo Ayinciliği Geleceğin Mesleği Olabilir mi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Rıfat Kamaşak Yazio: Voodoo Ayinciliği Geleceğin Mesleği Olabilir mi?

Prof.Dr.Rıfat Kamaşak
29.06.2021 - 16:57 Son Güncelleme: 30.06.2021 - 15:00

Üniversite sınavları yaklaştığında televizyonlarda ve diğer medya mecralarında sık sık geleceğin ideal mesleklerini tanımlayanlar, program kontenjanları dolsun diye genç insanları bir yerlere yönlendirenler ve hatta meslek pazarlamacıları ile karşılaşmak hiç sürpriz olmaz. Bu dönemlerde benim de en fazla muhatap olduğum sorular; hocam nasıl bir tercih yapalım? Ne önerirsiniz? Geleceğin meslekleri nelerdir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aslında soranların zihninde kendilerince geleceğin meslekleri çok bellidir de o meslekleri onaylayacak bir merciye gereksinim vardır.

Eğer sosyal medya uzmanı, yazılımcı, yapay zekaya dayalı iş geliştirme uzmanı, finansal koç, siber güvenlik uzmanı, e-ticaret ve sanal mağaza danışmanı, robot tamircisi falan gibi yanar döner janjanlı meslekler ile mutluluğun resmini çizerseniz en muhteşem danışman siz olabilirsiniz.

Ya da benim gibi geleceğin mesleği falan yoktur gibi cevaplar vererek karşınızdakileri hayal kırıklığına uğratabilirsiniz. Evet, fikrimin arkasındayım bana göre geleceğin mesleği diye bir kavram yok. Satıcı, bankacı, diş hekimi, avukat, mühendis, öğretim üyesi hep olacak ama bu meslekleri icra etmek için gerekli olan nitelikler radikal bir şekilde değişecek. Örneğin, dijitalleşme ve büyük verinin ön plana çıkması ile bu veriyi analiz edebilen kompleks programları kullanamayan ve trendleri önceden yakalamayı beceremeyen satış ve pazarlama uzmanları artık olmayacak, Power Point sunumlar ile bilgi temelli eğitim veren öğretmen ve üniversite hocalarının yerini öğrencilere sanal gerçeklik ile deneyimsel eğitim sunabilecek yarı akademisyen yarı eğitim teknoloğu kişiler alacak. Yani değişim mesleklerin kendisinden ziyade aynı mesleklerin farklı şekilde icra edilebilmesine olanak sağlayacak yeni nitelik ve edinimlerde olacak.

Peki, o zaman meslek tercihlerinde genç insanlar neye dikkat etmeli?

En önce meslek pazarlamacılarının goy goyları değil, kendi istek ve yeteneklerine göre karar vermeliler. İcra edilen mesleğin kişinin yaşamsal beklentileri, yetenekleri ve ilgi alanları ile ilişkili olduğu ve kişiyi kendisinden daha iyi kimsenin tanıyamayacağı unutulmamalı. 90’lı senelerin en popüler programları olarak lanse edilen işletme ve ekonomi furyasına dahil olan ben, aslında otomotiv mühendisi olmayı istediğimi anladığımda 4. sınıftaydım ve iş işten geçmişti. Bu arada bilgiye çok hızlı ulaşılan yaşadığımız çağda gençlerimizin daha bilinçli tercihler yaptığı da bir gerçek.

Gerçi diyeceksiniz ki ne var yani hayat deneyimlerden ibaret ve kişinin yaşam yolculuğunda her an mesleki değişimlerin gerçekleşmesi de son derece doğal bir durum.

Evet katılıyorum, zaten etrafım kurumsal hayatı, mühendisliği, avukatlığı bırakıp kendini yoga, nefes, astroloji, yaşam koçluğu ve ilişki koçluğuna (ne demekse) veren insanla dolu.

Evet katılıyorum, zaten etrafım kurumsal hayatı, mühendisliği, avukatlığı bırakıp kendini yoga, nefes, astroloji, yaşam koçluğu ve ilişki koçluğuna (ne demekse) veren insanla dolu.

İtirazım yok, ilginç bulduğum tek taraf yogaya başlayan herkesin yoga eğitmeni olması, astrolojiye ilgi duyan herkesin astrolog olması. Korkarım yakında herkes bu meslekleri icra ederken tek danışanları kendileri olacak. Her neyse, bu da bir tercih ve deneyim. Benim tercihim herhalde başka bir kadim öğreti olurdu diye düşünüyorum. Mesela Voodoo Ayinciliği… Daha renkli, otantik, eğlenceli ve heyecanlı görünüyor. Üstelik evlilik ya da taşınmaz mülkün satışı hakkında atalarınıza soru da sorabiliyormuşsunuz... İlişki koçlarına, gayrimenkul işi ile ilgilenenlere ve yatırımcılara bayağı yol gösterici olabilir. Bana sorarsanız geleceğin popüler meslekleri arasına alalım derim (!)

Sevgi ve sağlıkla kalın…

Linkedln

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
6
3
2
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın