Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şiddet Gören Kadınlar İçin Harran'da Köy Kuruluyor

Şiddet Gören Kadınlar İçin Harran'da Köy Kuruluyor

Ulaş
02.03.2015 - 17:50
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz'un bağışladığı 10 dönüm arazi üzerine şiddet gören kadınlara yönelik 'Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü' çalışmalarına başlandı. Harran'da kurulacak köyde şiddet gören kadınlara barınma olanağının yanı sıra mesleki kurslar, ve rehabilitasyon imkanı da sunulacak.

Harran'da şiddet gören kadınlara yönelik, yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak olan 'Ekolojik Kadın Köyü' çalışmalarına başlanıldı. AK Partili Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz tarafından bağışlanan 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacak köyde; Harran'ın ekolojik yapısına uygun olarak kerpiç evler yapılacak. Müstakil olarak inşa edilecek evlerde 100 kadın çocuğuyla birlikte kalabilecek.

KENDİ PARALARINI KAZANACAKLAR

Köyün kurulmasındaki asıl amacının şiddet gören kadınların sanat edinebilmeleri, topluma kazandırılmaları ve ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamak olduğu belirtildi. Köye evlerin dışında eğitim, rehabilitasyon ve spor merkezleri de yapılacak. Eğitim merkezlerinde kadınlara sertifika programlı el işi, biçki dikiş, takı tasarım gibi mesleki kurslar düzenlenecek aynı zamanda tarım yapma imkanı sunulacak.

TOKİ'DEN EV SAHİBİ OLACAKLAR

Harran ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta kurulacak köye sığınan kadınların çalışırken kazandıkları paraları hesaplarına yatırılacak. Köyden meslek sahibi olarak ayrılan kadına TOKİ'yle işbirliği yapılarak, biriken parasıyla ev alınacak. Köyde yalnızca şiddet gören kadınlara değil, kimsesizler ve eşlerinden ayrı olup maddi sıkıntı çeken kadınlara da barınma hakkı sağlanacak.

DOĞAYLA BÜTÜNLEŞİK BİR PROJE

Mimarlığını yaptığı projenin dünyada ve Türkiye'de örnek olmasını hedeflediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, 'Ekolojik Kadın Köyümüz, sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleriyle oluşturulan bir proje olarak tasarlandı. Dünyada ve Türkiye'de örnek bir proje olmasını hedefliyoruz. Köy içerisinde yapılan evler ve ulaşım karbon salınımını sıfıra indirgeyecek şekilde olacak. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını istiyoruz. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar da tasarladık' dedi.

Şiddet gören kadınlar için böyle bir projeyi hayatta geçirmeyi hedefledikleri ileri süren Gülay Yedekçi, 'Kadına şiddete karşı gelebilmek için yalnızca mimari projeler yetmez. Bu soruna 'dur' diyebilmek için her alanda kapsamlı çalışmalar yapmak lazım. İnsan odaklı projeler üretebilmek, özellikle gençlerin söz sahibi olabileceği, rant kaygısından uzak, özgürlükçü bir vizyon anlayışıyla yeni bir yaşam enerjisi yaratmak istiyorum. Bu nedenle yalnızca mimari alanda değil, siyasi alanda da var olmak istedim' diye konuştu.

  • DHA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam