onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sivas'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Sivas'ta Ne Yenir?

Sivas'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Sivas'ta Ne Yenir?

Elif Ateş
08.09.2021 - 09:42

Sivas, ünlü tarihi İpek Yolu güzergahının üzerinde yer almasından dolayı birçok tarihe, kültüre ve medeniyete tanıklık etmiş bir şehirdir. Bu şehrin kuzeyinde Tokat, Ordu, Giresun, doğusunda Erzincan, güneyinde Malatya, Kayseri, Kahramanmaraş, batısında ise Yozgat bulunmaktadır. Sivas doğal güzellikleriyle de bir tabiat harikasıdır. Anadolu'nun en yüksek platoları ve dağları burada bulunmaktadır. Su kaynakları ile bilinen Sivas Kızılırmak, Tozanlı Çayı, Çaltı Çayı ve Tohma Çayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Peki Sivas'ta gezilecek yerler ve yenilmesi gereken yemekler nelerdir? İşte detaylar...

Sivas şehrinin isminin Sebastia kelimesinden türetildiği bilinmektedir. Bu sözcük Yunanca olup, yüce ve saygıdeğer anlamlarını taşımaktadır. Bir rivayete göre de Farsça'da üç değirmen anlamına gelen Sebast kelimesinden türetildiği düşünülmektedir. Sivas'ta yapılan kazı çalışmalarına göre yerleşim Neolitik döneme kadar gitmektedir. Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu şehir Sivas'tır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren yapıları ile de Sivas önemli şehirlerdendir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde anlatılanlara göre Osmanlı Devleti'nin gelişmiş eyaletlerinden birini oluşturmaktaydı. Şimdi Sivas'ın gezilmesi gereken yerlerini ve yemeklerini birlikte öğrenelim...

SİVAS'TA GEZİLECEK YERLER NERELEDİR?

Sivas, doğal güzellikleri ve tarihe tanıklık etmiş yapılarıyla yaz- kış ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Sivas'ın gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerinden bazıları şunlardır:

  • Gökpınar Gölü: Özellikle rafting sporunu yapmak isteyenlerin oldukça sık tercih ettiği bu göl iç ve dış turizme her yıl hizmet vermektedir. Sivas'a seyahat edeceklerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

  • Çifte Minareli Medrese: 1211 yılında İlhanlılar veziri tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Minaresinde bulunan çini süslemeleri ise oldukça önemlidir.

  • Sivas Ulu Cami: Anadolu'da en eski camilerden biridir. Bazı araştırmacılara göre bu cami Danışmend dönemine ait olduğu düşünülmektedir.

  • Şuğul Vadisi: Görenleri kendine hayran bırakan bu vadi, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. İçinde cafe ve lokantalar da bulunmaktadır.

  • Aşık Veysel Müzesi: Aşık Veysel'in kendi evi olan bu müze, 1979 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır. 1982 yılında ise müze olarak açılmıştır.

  • Sivas Arkeoloji Müzesi: Eskiden Mekteb-i Sanayi İmalathanesi olarak kullanılan bu yapı şimdi ise Ortadoğu'nun en büyük arkeoloji müzesidir. Bu müzede birçok döneme ait çeşitli eserler sergilenmektedir.

  • Sivas Kalesi: Sivas'ın merkezinde bulunan bu kale, M.Ö II. başlarında Moğol istilasına karşı tamir ettirmişlerdir.

  • Lota Gölleri: Farklı balık türlerini içinde barındıran Lota Gölü aynı zamanda kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu göl dipten gelen su kaynaklarından beslenmektedir.

SİVAS'TA NE YENİR?

Sivas mutfağı Anadolu'dan, Arnavut ve Bulgar mutfağından etkilenmiştir. Sivas'ta tadılması gereken lezzetler oldukça fazladır. İşte o yemeklerden bazıları:

  • Sirok: Gömme de denilen bu hamur işi, fırına atılarak pişirilir. Diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise kenarlarına ayran dökülmesidir.

  • Baviko: Sivas'ın yöresel tatlarından biri olan baviko bir hamur işidir. Bir saat kadar dinlendirilip üzerine yoğurtlu sos dökülerek servis edilir. 

  • Pazık: Bir dal turşusu olan pazık, meze olarak tüketilebilmektedir. Her yıl bidonlarca yapılan pazık ,kış aylarının vazgeçilmezlerinden.

  • Divriği Pilavı: Kuş üzümü, nohut, kuzu etiyle yapılan bu pilav gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Sivas Kebabı: Bu kebabı diğerlerinden ayıran en önemli, sebzelerin etten daha bol olmasıdır. Özellikle mevsiminde toplanan sebzeler ile yapılıyor.

  • Sivas Köftesi: Tüm malzemeleri organik olduğundan dolayı oldukça lezzetli bir hal almıştır. Bu köfte mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir.

  • Peskütan Çorbası: Yarma ve yoğurtun birleşiminden oluşan bu çorba, aynı zamanda oldukça sağlıklıdır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın