Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Erişimi Engelleyen Mahkeme Kararlarına İtiraz

Erişimi Engelleyen Mahkeme Kararlarına İtiraz

FreiGeist
07.04.2015 - 16:14 Son Güncelleme: 07.04.2015 - 18:32
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hukukçu akademisyenler Prof. Yaman Akdeniz ile Kerem Altıparmak, Türkiye'nin gündemine oturan sosyal medya yasaklarına karşı harekete geçti. Akdeniz ve Altıparmak, dün Twitter'ın kapatılması ve Google ile Youtube'un erişim engelleyen mahkeme kararlarına karşı itiraz ettiler. İtirazın temel gerekçesi ifade özgürlüğünün engellenmesi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Kerem Altıparmak, erişim engelleme kararlarına mahkeme yoluyla itiraz ettiler. İtirazın temel dayanağı ifade özgürlüğü ve alınan kararlarda hukuki dayanağın olmaması.

Türkiye'nin gündemine oturan şehit Savcı Mehmet Kiraz haberleriyle ilgili içerik engellemesi kararı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusuyla 3 ayrı sulh ceza mahkemesince verilmişti. Bu kararlar, 166 url'in listelendiği 1. Sulh Ceza Mahkemesi, genel engellemenin yer aldığı 8. Sulh Ceza Mahkemesi ve Google'a odaklanan 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararlarıydı. Altıparmak ve Akdeniz, hukuki usül gereği bu itirazlarını bir üst mahkemeye değil eş mahiyetteki mahkemelere sundular.

Cnnturk.com' un sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 'Bu erişim engeli ifade özgürlüklerine aykırıdır ve hiç bir hukuki dayanağı yoktur' dedi. Akdeniz, geçen yıl yine kendi başvurularıyla Anayasa Mahkemesi tarafından, erişim engellemeleriyle ilgili 'Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine' dair alınan kararın hiçe sayıldığını vurguladı.

Ne olmuştu?

Dün İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın 'Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntüleri' gerekçesiyle farklı mahkemelerce başta Google, Twitter ve YouTube olmak üzere pek çok site için url bazlı içerik erişim engeli kararı alınmıştı. Bunun üzerine bahsi geçen web siteleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) tarafından içeriklere erişim engeli kararı uygulanırken Twitter da tamamen erişime engellenmişti.

Kaynak: CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam