Görüş Bildir
Haberler
Super Bowl'un Galibi ABD Ekonomisi

Super Bowl'un Galibi ABD Ekonomisi

Fatih
01.02.2015 - 00:15 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 14:48

Amerikan futbolu sevenlerin heyecanla beklediği Super Bowl maçının asıl galibi ABD ekonomisi olacak.

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından Super Bowl, 1 Şubat Pazar akşamı Arizona'daki Phoenix Üniversitesi Stadyumu'nda New England Patriots ve Seattle Seahawks takımları arasında oynanacak. ABD'de hayatı yaklaşık 4 saat boyunca durduracak olan Super Bowl karşılaşması, ülke ekonomisine ise milyarlarca dolarlık hareketlilik getirecek.

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF) tarafından açıklanan verilere göre, bu yıl 49. gerçekleşecek olan Super Bowl, sadece perakende sektörüne 14,3 milyar dolarlık katkı sağlayarak rekor kıracak. Dünya genelinde 800 milyondan fazla insanın takip edeceği final maçının ülke ekonomisine katkısı bununla sınırlı kalmayacak. Reklam, bilet satışları ve diğer gelirlerle birlikte yaklaşık 19,5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen 49.Super Bowl, tüm zamanların en kazançlı spor organizasyonu olarak tarihe geçebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

19 bin dolara bilet

19 bin dolara bilet

Super Bowl Komitesi'nin tahminlerine göre 100 bine yakın Amerikalı finali canlı izlemek için Arizona eyaletine akın edecek. Ancak, bu yılki Super Bowl'un astronomik bilet fiyatları dudak uçuklatıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 2009 yılında açılan Phoenix Üniversitesi Stadyumu'nda oynanacak maçın biletleri cuma akşamı itibariyle kişi başına ortalama 8 bin 51 dolardan satılıyordu. En düşük bilet fiyatı 6 bin 560 dolarken, VIP koltukları ise 19 bin dolara kadar yükselmişti.

Öte yandan, ABD'de en çok kullanılan online bilet satış sitelerinden TiqIQ'ın istatistikleri, bu güne kadarki en pahalı Super Bowl biletlerinin ortalama 3 bin 649 dolarla 2011 yılında oynanan Packers-Steelers maçında satıldığını ortaya koyuyor. Analistler, bu yılki astronomik fiyatların maç saati yaklaştıkça düşeceği öngörüsünde bulunsa da 49. Super Bowl'un en pahalı bilet rekorunu kırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Biletlerden kazanılacak gelirin yaklaşık 200 milyon dolara ulaşarak, 2007'de Florida'da düzenlenen 41. Super Bowl'un 195 milyon dolarlık rekorunu kırması bekleniyor.

Bir günde 12,5 milyon pizza

Bir günde 12,5 milyon pizza

Maçı evinde izleyen Amerikalılar da Super Bowl ekonomisine satın aldıkları yeni televizyonlar, takım eşyaları ve verdikleri partilerle katkıda bulunacak. NRF'nin verilerine göre, geçen yılSuper Bowl için yapılan 67 dolarlık kişi başı ortalama harcama bu yıl düzelen ekonomiyle birlikte 78 dolara yükselecek.

ABD'de yılın en büyük spor olayı olarak nitelendirilen finalden en büyük payı ise gıda sektörü alacak. Technomic adlı araştırma şirketinin verilerine göre, Şükran Günü’nden sonra en fazla yiyecek ve içecek tüketilen gün olan 'Super Bowl Pazarı'nda ortalama 12,5 milyon pizza sipariş ediliyor. Bu nedenle, her yıl ocak ayının son veya şubat ayının ilk pazarında gerçekleşen Super Bowl, ülkedeki pizza restoranları için kıyasıya rekabet demek.

Aralarında Dominos, Papa John's ve Pizza Hut'ın da yer aldığı birçok firma sadece Super Bowl gününe özel pizzaları ve indirimleriyle Amerikalıların sofralarında yer almak için birbiriyle yarışacak.

Super Bowl'un dikkati çeken bir başka etkisi ise televizyon satışlarındaki artış. Geçen yıl maçı daha iyi görüntü kalitesiyle izlemek isteyen 5,1 milyon ABD’li yeni televizyon almıştı. Televizyon satışlarının 2015'te geçen seneki satış rakamını geride bırakması bekleniyor.

30 saniyelik reklam 4,5 milyon dolar

30 saniyelik reklam 4,5 milyon dolar

Super Bowl aynı zamanda ülkenin en büyük şirketlerini de karşı karşıya getiriyor. Bu seneki maçın yayın hakkını satın alan NBC'den yapılan açıklamaya göre, Super Bowl boyunca yayımlanacak 30 saniyelik reklamların bedeli ortalama 4,5 milyon dolara çıkarak rekor kırdı. Bu rakam, geçen seneki karşılaşmayı yayımlayan Fox için yaklaşık 4,2 milyon dolar seviyesindeydi.

NBC, ayrıca reklam spotlarının tamamının haftalar öncesinden tükendiğini bildirdi.

Super Bowl için özel olarak hazırlanan reklamlarda Amerika'nın en ünlü şarkıcı ve oyuncuları da boy gösteriyor. Bu yılki maçın devre arasında ise ABD'li pop yıldızı Katy Perry sahne alacak.

Kazanan ABD ekonomisi olacak

Kazanan ABD ekonomisi olacak

Super Bowl'un bu yıl düzenlendiği Glendale şehrinin bulunduğu Arizona'ya 100 binin üstünde turisti çekmesi beklenirken, bölgedeki otellerin fiyatları da Super Bowl nedeniyle normalin en az 4 katı artmış durumda. Örneğin, maçın oynanacağı Glendale şehrindeki 5 yıldızlı otellerin standart oda fiyatı gecelik ortalama 400 dolar civarındayken, bu rakam Super Bowl haftasında 1600 ila 2000 dolar arasında değişiyor.

Arizona Super Bowl Komitesi de karşılaşmanın eyalete yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağlamasını beklediğini açıkladı.

Sonuç olarak, Amerikalı sporseverlerin tüm yıl beklediği Super Bowl'u hangi takımın kazanacağı pazar gecesine kadar belli olmayacak olsa da milyarlarca dolarlık organizasyonun asıl galibi hiç kuşkusuz ABD ekonomisi olacak.

AA, Gülbin Yıldırım

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam