onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tasarım Odaklı Ders ve Sınıf Tasarlamak: Geleceğin Eğitim Modeli

etiket Tasarım Odaklı Ders ve Sınıf Tasarlamak: Geleceğin Eğitim Modeli

Emrah Kozan
10.02.2025 - 22:59

Klasik ve geleneksel eğitim – öğretim anlayışımız yeni nesil üzerinde ne kadar etkili?

Her şeyi bir yıl öncekinden çok daha farklı yapan bir insan topluluğunu bundan en az on sene önceki insanlar için hazırlanmış eğitim-öğretim metadolojisi ile eğitebilir misiniz?

Bu iki soruyu en başta sorarak, aslında ben yazıyı yazarken sizler de okurken farklı açılardan cevaplar bulun istedim. Belki bulunan cevapları yorum kısmına yazabilirsiniz ve birlikte bu konu üzerine düşünebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Çocuklar, çocukluk ne kadar değişti öyle değil mi? Eskiden 25-30 yıl aralığında değişen öğrenme ve kültürel beceriler artık neredeyse her yıl değişim gösteriyor.

Çocuklar, çocukluk ne kadar değişti öyle değil mi? Eskiden 25-30 yıl aralığında değişen öğrenme ve kültürel beceriler artık neredeyse her yıl değişim gösteriyor.

Çağımızda yaşanan bu olağanüstü bilişsel ve kültürel değişim hızı sadece bilgiyi ve teknolojik imkanları değiştirmiyor. Aynı zamanda insanoğlunun eğitim, gelişim ve öğrenme biçimlerini de değiştiriyor. Bu hıza yetişmek imkansız elbette. Her sene yeniden bir eğitim-öğretim kurgusu yapalım demiyorum ancak tüm dünyanın kullandığı bir metadoloji ile daha dinamik ve güncel bir eğitim sistemi kurgulayabiliriz. Oyunu oyuncu ile birlikte planlamak ve kurgulamaktan bahsediyorum. Aslında oldukça heyecanlı ve eğlenceli bir süreç.

Eğitim ve öğretim her ne kadar çerçevelere, kalıplara ve planlara sığdırılmaya çalışılsada aslında her eğitimci bilir ki bir sınıfta öğretme süreci asla tek düze gitmez ve her zaman öngörülemezdir. Sınıfaki öğrenci kitlesinin öğrenme biçimlerinden tutun da sosyal ve kültürel becerileri sizin tüm eğitim sisteminizi tamamı ile etkiler. Bu gerçek her öğretmenin adı gibi bildiği ve çoğu zaman tek başına bu zor süreci aşıp harikalar yaratarak çok zorlu konuları öğrencilerine öğretebilmesi ile tamamlanır. Aslında her öğretmen bir kahramandır ve onu motive eden tek şey de öğretebilme başarısıdır.

Geleneksel eğitim modelleri, uzun yıllar boyunca statik yapılarda devam etti. Ancak öğrencilerin bireysel farklılıklarını, yaratıcıklarını ve eleştirisel düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen yeni nesil eğitim modelleri, tasarım odaklı düşünceyi merkezine alarak fark yaratıyor. Öğretim alanlarını farklılaştırma en az materyallerin ve içeriğin farklılaşması kadar süreci etkiliyor. Eğitim ve Öğretim bir süreç ise bu süreci “Tasarım Odaklı Düşünce” (Design Thinking) ile nasıl daha etkili ve inovatif hale getirebiliriz?

Tasarım odaklı düşünce ve eğitim

Tasarım odaklı düşünce (design thinking), yaratıcı problem çözme sürecinde empati, tanımlama, fikir üretme, prototipleme ve test etme adımlarını içeren bir yaklaşımdır. Eğitimde bu yaklaşım, öğrencilerin derslere aktif katılımını sağlamak, yaraticiliklarını desteklemek ve bireysel öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmek için kullanılır.

İşte dünyadan Tasarım Odaklı Düşünce yöntemi ile geliştirilmiş ilham verici eğitim ve öğretim yöntemleri.

Tasarım odaklı ders ve sınıf tasarlamanın temel unsurları

1. Empatiye Dayalı Sınıf Ortamları

Öğrencilerin ihtiyaçlarına odaklanan, ergonomik ve esnek düzenlenebilir mobilyalar kullanarak rahat bir çalışma ortamı yaratmak gerekir.

2. Aktif Öğrenme Alanları

Öğrencilerin birlikte çalışabileceği, fikir alışverişi yapabileceği, problem çözebileceği tasarım atölyeleri ve yaratıcılık laboratuvarları oluşturulmalıdır.

3. Teknoloji ile Entegrasyon

Derslere yapay zeka, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) gibi teknoloji entegrasyonları eklenerek daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunulabilir.

4. Esnek ve Modüler Tasarım

Tek bir çalışma modeline bağlı kalmadan, bireysel ve grup çalışmasına uygun esnek sınıf tasarımları benimsenmelidir.

Sonuç: Geleceğe Hazırlanan Nesiller

Tasarım odaklı ders ve sınıflar, yenilikçi, yaratıcı ve çözüm odaklı bireyler yetiştirilmesine olanak tanır.

Dünyadan en inovatif beş ders ve okul örneklerine bakalım.

1. AltSchool (ABD)

1. AltSchool (ABD)

AltSchool, bireyselleştirilmiş eğitim programları ve teknoloji odaklı bir müfredat sunan yenilikçi bir okul sistemidir. Yapay zeka tabanlı analizlerle öğrencilerin gelişimi takip edilir ve özelleştirilmiş eğitim içerikleri sunulur.

2. Green School (Bali, Endonezya)

2. Green School (Bali, Endonezya)

Tamamen sürdürülebilirlik ilkelerine göre inşa edilen Green School, doğayla iç içe bir öğrenme deneyimi sunuyor. Öğrenciler çevre bilinci, sürdürülebilir tarım ve yenilenebilir enerji konularında uygulamalı eğitim alıyor.

3. Ørestad Gymnasium (Danimarka)

3. Ørestad Gymnasium (Danimarka)

Bu okul, geleneksel sınıf yapısını tamamen terk ederek açık alanlar ve esnek çalışma istasyonları sunuyor. Grup çalışması, proje bazlı öğrenme ve teknoloji entegrasyonu üzerine yoğunlaşan bir eğitim modeli uygulanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

4. High Tech High (ABD)

4. High Tech High (ABD)

High Tech High, proje bazlı öğrenmeyi temel alan bir okul olup, öğrencileri teknoloji ve mühendislik alanlarında yenilikçi projeler üretmeye teşvik ediyor. Gerçek dünyadan problem çözmeye dayalı müfredat sunuyor.

5. School of One (ABD)

5. School of One (ABD)

New York’ta uygulanan bu sistem, öğrencilere bireyselleştirilmiş ders programları sunan adaptif bir eğitim modeline dayanıyor. Teknoloji ve yapay zeka destekli öğrenme analitiğiyle her öğrenci için en uygun öğrenme yolları belirleniyor.

Facebook

X

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam