Türkiye'nin Lordlar Kamarası Olarak Anılan, 1960 Darbesiyle Gelip 1980 Darbesiyle Giden Cumhuriyet Senatosu
Türkiye'nin Lordlar Kamarası Olarak Anılan, 1960 Darbesiyle Gelip 1980 Darbesiyle Giden Cumhuriyet Senatosu
Kimi İngiltere'deki kamara sisteminin bir kopyası olarak görüyordu, kimi içinse demokrasinin güvencesiydi. Cumhuriyet Senatosu'nu daha önce duymuş muydunuz?
Çayınızı, kahvenizi alın. Yakın dönem siyasi tarihimize bir yolculuk yapalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi beraberinde birçok yasal düzenleme ve yeni kurum da getirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çift meclisli sistem Milli Birlik Komitesi'nin icadı değildi aslında, hem Türkiye'nin geçmişinde hem de birçok ülkede kullanıldığı dönemler oldu.
Bizim siyasi tarihimizde çift meclis ilk olarak Meclis-i Mebusan ile Meclis-i Ayan’ın aynı anda çalıştığı dönemde benimsenmişti.
Cumhuriyet Senatosu'nun kuruluş amacı bu yeni organla yasama faaliyetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde yürümesiydi.
Halkın seçimlerle yetki verdiği, altı yıllık görev süresine sahip 150 senatörün de seçilmesiyle Cumhuriyet Senatosu göreve başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Senatonun ilk yıllarında esen olumlu hava ve umutlu bekleyiş kısa sürede yerini sıkıyönetimin gölgesine bıraktı.
1960 darbesiyle siyasi hayatımızda yer bulan Cumhuriyet Senatosu onu takip eden 1980 darbesiyle hayatımızdan çıktı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Seçkincilik, yani Elitizm kötü bir şey değil, tam tersine gelişmiş ve çağdaş bir ülke için olmazsa olmazlardandır. Tabii ülkemizde seçkin denildiğinde en baş... Devamını Gör
Teorikte seçkinlik iddiası atılmaması onun kötüye kullanılmayacağı anlamına gelmez. Bizim milletimiz sever bu tür şeyleri hâla monarşiye ilgi duyan bi millet... Devamını Gör
'Senato için tanımlanmış temel görev gücün tek bir yerde toplanmasını engellemek ve halkın faydasını gözetmekti.' Diye bir cümle yazıyor ve bize soruyor gerç... Devamını Gör