Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Uğur Batı Yazio: Hayatımızdaki Etkiler ve Her Şeyin Sebebinin Hiçbir Şey Olması!
İnsanlar neyi, niçin yapar?
Kararlarımızda nelerden etkileniyoruz?
Özgür irade bir illüzyon mu?
Ya pazarlama iletişimi çalışmaları? Tüketim mekanizmaları ve biz zavallı tüketiciler? Nasıl etkileniyoruz ve bunun sonuçları ne oluyor?
İşte bu konuda derli toplu cevaplar sunan ve insan doğasına ilişkin psikolojik etkileri bir arada toplayan bir kitaptan söz edeceğim size.
Tecrübeli yazar Şafak Altun’un “Ferrari’yi Çalan Fil: Etkiler Kitabı” adlı eserinden. Bir kurmaca ile başlayayım.
Neden bu başlık atılmıştı, burası da ilginçti ama bir mantığı vardı başlığın!
Durumun bu kitap açısından, dolayısıyla bizim açımızdan ise bir başka önemi vardı ki etkilerin hayatımızı nasıl yönlendirdiği konusunda ilham verici bir durumu aydınlatıyordu bizim için.
Çocuk yaşta olduğu için adliye sonrası görüştüğü pedagogun ifadeye not ettikleri bize gerçekten ders niteliğindeydi. Bu kısmı o ifadelerden anlatayım.
“Hadi artık ismini de kısaltmadan kurtarıp söyleyelim, Nehir, adını aldığı Yeşilırmak’ın doğduğu Sivas'ın kuzeydoğusundaki Kösedağı’nda bir köyde doğmuştu. Baba ve annesini doğumundan bir yıl sonra nehir almış, sabi bebek öksüz ve yetim büyümüştü. Hiçbir akrabası olmadığı için de fakir köyde o ev senin bu ev benim sefil bir şekilde büyümüş, bu şartlar da onun bütün güzel özelliklerini güzel ruhunun derinliklerine göndermişti. Hırçın çocuk sadece hayvanlarla münasebete girer, mecbur olmadıkça insanlarla hiç konuşmaz, çocuk yaşına rağmen deli gibi çalışıp kazandığı üç beş kuruşu da köyde her işe koşturulan atlarla paylaşırdı. Onlara kesif yem, kaba yem alırdı. Atları tongurağından (bir çeşit at ahırı) çıkarıp özgürce gezdirmesi, dağ bayır dolaştırması da doğrusu köylülerin pek tepkisini çeker, bu yüzden de az da dayak yememişti. Onun bu tutumunu yabancılayan köylüler ise onun adını “at hırsızı koymuşlar”, çocuğa yıllarca “at hırsızı yukarı, at hırsızı aşağı” diye seslenmişlerdi. Köyden ayrıldığı 14 yaşına kadar da aslında yaşadığına çok da bakmadıkları sabi çocuğa laf değdiğinde, “Müneccim olmaya gerek yok, bundan hırlı olur, hırsız olur. Ne olacak boşuna adı at hırsızı değil” demekten başka bir şey de dememişlerdi.”
Oysaki köylüler bilmiyordu ama psikoloji yazını şöyle derdi:
Yorum Yazın