Ümit Sanlav Yazio: En İyi Ücretsiz Uzaktan Öğrenme Çözümleri
Teknolojinin ve üretimin beşiği Çin'de başlayıp, küresel bir felaket olarak Dünyada ve Türkiye'de de hızla yayılan Koronavirüs olarak bahsi geçen Covid-19, hayatın her alanına dair pek çok öğretiyi bizlere kazandırdı. Hayatın her alanında olması gereken 'hijyen kuralları, sosyal mesafe ve bağışıklık sitemimizi güçlendirmek' öğretileri temel kazanımlarımız olmakla beraber, iletişimde 'teknoloji ve sosyal medyanın doğru kullanımı' konusunun ne kadar önemli olduğunu da idrak ettik.
Bilgisayarın çocuklar için sadece oyun değil, bir eğitim aracı olduğunu; sosyal medyanın gizli narsisizm, teşhircilik, stalk duygularımızı tatmin ettiğimiz mecralar değil, sevdiklerimizle iletişim kurabileceğimiz mecralar olduğunu; internetin sınırsız -meşru ya da gayri meşru- alemlere akıp boşa zaman harcatarak bizleri tüketen değil, hayatta kalmamızı mümkün kılan yaşamsal bir gereklilik olduğunu anladık. Kısacası yıllardan beri anlatmaya çalıştığımız, 'Teknolojiyi, İnterneti ve Sosyal Medyayı doğru kullanmayı' Koronavirüs'ün dijital öğretileri ile anlamış olduk. ONEDİO ailesi ile tanışacağımız bu ilk yazımızda en güncel konulardan olan 'Uzaktan Eğitim Çözümlerine' değineceğiz:
#EvdeKal Uzaktan #EğitimAl #EğitimsizKalma
Yıllarca emek verdğimiz ve bu sene 7. düzenlediğimiz Eğitim Teknolojileri Zirvesi etkinliklerimizde sürekli ifade etmiş olduğumuz eğitimde dijital dönüşüm
zorunluluğunun en önemli maddelerinden biri Uzaktan Eğitim. Eğitimin aksamasını önlemek, uzaktan eğitim programlarının, çeşitli uygulama ve platformların etkili şekilde kullanılmasına bağlı. Önerebileceğim bazı açık eğitim uygulamaları ve platformları:
Apple:
Coursera: Dünyanın önde gelen üniversitelerinden ve kurumlarından çevrimiçi kurslara erişim sağlayan, herkese açık, ücretsiz, online dersler sunan bir eğitim platformudur. Dünya standartlarında bir eğitime herkesin erişilebilmesi gerektiğine inanan Cousera, bu sayede insanları güçlü kılarak kendi hayatlarını, ailelerini ve içinde yaşadıkları toplumu da kendileri ile beraber geliştirmelerini amaçlar. Coursera eğitimlerine, Turkcell Akademi sayfasından, 'Öğren Coursera' kategorisi altından veya arama alanına “Coursera” yazarak ulaşabilirsiniz. Bu sayfada yer alan derslerin eğitim videoları Türkçe altyazılıdır.
EdX: Harvard Üniversitesi ve MIT başta olmak üzere dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından ücretsiz çevrimiçi kurslara erişim sağlayarak, eğitimler almanızı sağlayan bir platform.
Future Learn: Dünyanın önde gelen üniversitelerinden ücretsiz çevrimiçi kurslara erişebileceğiniz bir platformdur.
Global Dijital Kütüphane:
Globed: Achieve3000, Learning A-Z, BrainPOP, Tigtag, CodeMonkey, English Central ve Tumble Books gibi çeşitli eğitim teknolojileri ürünlerini içerir. Ayrıca BrainPOP korona virüs nedeniyle okulları kapanan okullar için ücretsiz hizmet sunmaktadır.
ICT in Education Toolkit: Eğitim materyalleri hazırlayan, planlayan ve uygulayan kişiler için Bilgi ve İletişim Teknolojileri tarafından geliştirilen eğitim geliştirme programlarını formüle etmek, planlamak ve değerlendirmek için sistematik bir süreç sağlar.
Khan Academy: Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ücretsiz çevrimiçi dersler sunan bir platformdur.
Kolibri Education: Öğrenci ve ebeveyn işbirliği sağlayan ücretsiz öğrenme platformudur.
QR Kütüphane: Türkiye'nin en büyük dijital kütüphanesi ve okuma platformudur.
Oxford University Press: OUP kapanan okulları ve üniversitelere yardımcı olmak amacıyla 'Teaching Online' ve 'Blended Learning' eğitimlerini ücretsiz olarak sunmaktadır.
Pearson Online English:
Smart Learning Suite Online: Öğrencileri, öğretmenleri ve cihazları birbirine bağlayan, dersleri zenginleştirici öğrenme deneyimlerine dönüştüren bulut tabanlı bir sınıf aracıdır. Uzaktan eğitimi desteklemek üzere Notebook yazılımının online kısmı ücretsiz olarak eğitimcilerin kullanımına açıktır.
Zoom: Yaygın olarak kullanılan video konferans ve iletişim sistemdir. Düşük internet hızlarında bile kesintisiz ve kaliteli video bağlantısı, ekran, dosya paylaşımı gibi birçok özellik sunar. Ayrıca mobil cihazlardan erişim imkanı bulunmaktadır.
Google Hangouts Meet: Kurumların video konferanslara ev sahipliği yapması için bir kerede 100 katılımcıya kadar destekleyebilen bir platformdur. Hızlı, pratik arayüzü ve akıllı katılımcı yönetimi bulunmaktadır.
Skype: İnternet üzerinden iletişim ve telefon görüşmesi yapılmasını sağlayan Skye görüntülü ve sesli görüşmeler için 50 kişiye kadar destek sunmaktadır.
ETZ Campus: UNESCO'nun sürdürülebilir kalkınma amaçlarından ilham alarak hazırlanan ve ücretsiz bir platform olan ETZ Campus üzerinden kurumlar, ya da ürünlerle ilgili duyurularda yapılabilmekte. Sisteme giriş yaparak video, PDF ya da PowerPoint dosyası yüklenebilmekte.
Yorum Yazın