Üstün zekalı çocukları bekleyen sorunlar!
Üstün zekalı çocukları bekleyen sorunlar!
Elimizde binlerce Steve Jobs varken biz mucize bekliyoruz
Üstün yetenekli çocuklarımız, öncelikle fark edilmedikleri ve doğru eğitilmedikleri için sıradanlaşmakla kalmıyor mutsuz, umutsuz ve doyumsuz çocuklara dönüşüyorlar. Biz de onlara ne istediğini bilmeyen hiperaktif çocuklar diyoruz
. Oysa her biri Steve Jobs veya Einstein olabilme potansiyeline sahipler.
Saf kan asaleti temsil ederken melezin gücü ve zekayı temsil ettiğini biliyor musunuz?
Savaşların başarısı, liderlerine bağlıyken, günümüzde kalkınmanın başarısı yüksek teknoloji üretimi ve satışın yarattığı ekonomiye bağlıdır.
Yıllardır girişimcileri destekleyen programların bir parçası oldum. Beni çok azı heyecanlandırdı. Birçok kurum ve kuruluşların hep aynı dil ve söylemle ellerinde sekreterlerinin yazdığı yazıları okumalarını dinledim. Ve yine aynı konuşmaları yapanların arsa almaktan da vaz geçemediklerini gördüm.
Farkettim ki aslında hepimiz bir mucize bekliyoruz. Bir gün biri elinde yüksek teknoloji içeren bir buluşla gelecek ve kurtulacağız. Evet aynen öyle olacak, ama önce bunun oluşması için gereken altyapıyı hazırlamamız ve en önemlisi bu mucitlerin ortaya çıkabilmesi için doğru gözlemleyen eğitmenleri de yetiştirmemiz gerekiyor.
Bu öyle kendiliğinden olan bir şey gibi görünse de ciddi bir alt yapı istiyor.
Bu bir seferberlik
Üstün yetenekli çocuklarımız, öncelikle fark edilmedikleri ve doğru eğitilmedikleri için sıradanlaşmakla kalmıyor mutsuz, umutsuz ve doyumsuz çocuklara dönüşüyorlar. Biz de onlara ne istediğini bilmeyen hiperaktif çocuklar diyoruz.
Oysa her biri Steve Jobs veya Einstein olabilme potansiyeline sahipler. Bizde onbinlercesi mevcut. Evet yanlış duymadınız onbinlerce üstün yetenekli çocuklara sahip ülkem hala orta teknoloji bile üretememenin sıkıntısını yaşıyor. Amiyane tabirle un var, şeker var, yağ var.
Rabbim verdikçe veriyor. Tesbit edilmiş 32.000 üstün zekalı çocuğumuz doğru eğitilmedikleri için vasatlaşıyor, hiperaktif çocuklara dönüşüyorlar.
Ülkenin gelişmesi, çağdaşlaşması, uygarlık düzeyine ulaşması en değerli serveti olan insan kaynaklarının verimli kullanılması ile ilgili. Bu nedenle bir toplumun gelişmesinde geleceğin en önemli insan kaynağı olan bugünün üstün yetenekli çocuklarını keşfedip eğiterek toplumsal gelişime katkıda bulunmalarını sağlamak, günümüz çağdaş eğitim sisteminin en önemli sorumluluklarından birisi olmalı.
Milli Eğitim Bakanlığı, üstün yetenekli çocuklar için farklı bir özen göstermesi ve bu çocukların bir üst eğitimlerine lise ve üniversiteleri için farklı çözümler üretmesi gerekiyor.
—————-
Günümüzde üstün yetenekli çocuklarımızın eğitim merkezleri bir elin parmakları kadar az olmakla kalmayıp bu çocukların eğitimlerinde süreklilikte mevcut değil. Lise ve üniversite seviyesine gelinceye kadar özel eğitim almış olsalar bile bu aşamalarda eğitimlerinin devamlılığı sınava tabi oluyor. Oysa dünyanın kabul ettiği gerçek bu çocukların sınavda başarı göstermemesi.
Henüz okul olmayan köylerimiz olabilir, toplumun okur yazar oranı istenilen seviyede olmayabilir. Ama Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuya farklı bir özen göstermesi ve bu çocukların bir üst eğitimlerine lise ve üniversiteleri için farklı çözümler gerekiyor.
Mümkünse tüm bilinen lise ve üniversitelerin üstün yetenekli çocuklar için ayrılmış, özellikle mühendislik bölümlerinde kadroları olmalı. Bu çocuklar için yaş tahdidi kaldırılmalı.
Üstün yetenekli çocukların eğitimleri, diğer çocuklara göre daha pahalı olduğu için eğitim masrafları direkt devlet tarafından karşılanmalı.
Üstün yeteneklilerin bir araya gelmeleri bilgi paylaşımı yapabilmeleri, kendi gibi düşünen diğer çocuklarla bir arada olmaları için;
Devlet özel yaz okulları, dil okulları, özel kamplar organize etmeli. Sırf bu iş için Eğitim Bakanlığı’nın Üstün Yetenekliler il Müdürlükleri olmalı.
Bir madenci ve bir girişimci olarak gözlemlediğim yer altı doğal zengin kaynaklarımızın ancak ve ancak yüksek teknoloji ile değer kazanacağıdır. İşte tam da bu noktada bizim üstün yetenekli gelişmiş insan kaynaklarına ciddi ihtiyacımız var.
Şimdilerde 5-10 yaşlarında olan bu üstün yeteneklilere sahip çıkmalıyız. Onları teşvik etmeli ve yönlendirebilmeliyiz. Nano teknoloji ve mikro biyolojinin hakim olacağı geleceği üstün yeteneklilere tasarlamak ÜLKECE refaha kavuşmamızı sağlayacak. Tek yapmamız gereken onların varlıklarının hediye olduğunu kabul edip onları gerektiği gibi eğitmek.
Esen kalınız
Zuhal Mansfield