Görüş Bildir
Haberler
Yarım Ücret Nedir? Yarım Ücret Kimlere Verilir?

Yarım Ücret Nedir? Yarım Ücret Kimlere Verilir?

Müge Kakşi
04.10.2021 - 10:32

4857 Sayılı İş Kanunu'na dayanarak bazı durumlarda işveren işçiye yarım ücret ödemek durumunda kalabiliyor. Birçok vatandaş yarım ücretin ne demek olduğunu veya yarım ücretin hangi durumlarda ödendiğini merak ediyor. İş yerinde çıkan zorlayıcı sebepler sonucu verilen yarım ücret nedir? Yarım ücrette belirtilen zorlayıcı sebepler nelerdir? Yarım ücret kimlere verilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizin içeriğinde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlgili kanunlarca belirlenen yarım ücret şartlarında bazı durumlarda işçinin çalışamaması veya çalıştırılmaması durumunda işveren tarafından işçiye çalışmıyor olsa bile yarım ücret verilmesine karar verilmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu ile belirlenen bu durumda birçok işçi yarım ücret konusunun detaylarını merak ediyor. Yarım ücretin ne olduğuna ve yarım ücretin hangi şartlarda kimler tarafından alındığına dair detaylara haberimizin içeriğinde yer verdik..

Yarım Ücret Nedir? Yarım Ücret Kimlere Verilir?

Yarım Ücret Nedir? Yarım Ücret Kimlere Verilir?

Yarım ücret konusu 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 40 maddesiyle belirlenmiş olup tanımı kanunun 24. maddesinin III numaralı bendinde şu şekilde verilmiştir; “İşçinin çalıştığı iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa” ve  25. maddesinin III numaralı bendinde ise; “İşçiyi iş yerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.” durumlarında işçinin çalışamaması veya işveren tarafından çalıştırılmamasında işçiye 1 haftalık bekleme süresinde her gün yarım ücret ödenmektedir. 

İşçi çalışmıyor olsa bile işveren tarafından ödenen bu yarım ücret kanunlarca belirlenmiş olup zorunludur. 

Zorlayıcı Sebepler Nelerdir?

Yarım ücret verilmesine neden olan zorlayıcı sebepler şu şekilde açıklanmaktadır;

İşverenin kendi idaresinin dışında oluşan ve önceden kestiremediği bazı dışsal faktörlerden dolayı gerçekleşen ve önlenmesine olanak olmamış durumlarda çalışma süresini geçici olarak kısaltması veya durdurmasıyla yarım ücret ödemesine geçilir. Bu dışsal faktörlere örnek olarak depremler, yangın, su baskını, çeşitli doğal afetler ve salgın hastalıklar, seferberlik ilanı gibi durumlar gösterilebilir.

Ayrıca çalışanın iş sözleşmesi yarım ücreti kapsayan bir haftalık süre içerisinde sonlanırsa veya yukarıda saydığımız zorlayıcı sebepler ortadan kalkarsa yarım ücret ödemeleri de son bulmaktadır ve eski düzene geçilmektedir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın