Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
"Yaşasın Covid: İşe gitmiyorum!" Hareketsiz Yaşam Tarzını Değiştirmenin Yolları
Önceki nesillerle karşılaştırıldığında, çoğu insan işte, evde, arabalarında ve topluluklarımızda uzun süre oturmayı gerektiren faaliyetlerde giderek daha fazla zaman harcıyor. Buna bir de Covid 19 eklendiğinde, son üç yıldır, “home ofis” yani evden çalışma modası geldi. İlk başlarda çok cazip gelen bu home ofis işi, aslında kaçınmak zor olsa da hareketsiz bir yaşam tarzını ve beraberinde de birçok sağlık sorunu riskini getirdi.
Sedanter yani hareketsiz bir yaşam tarzının potansiyel birçok olumsuz etkileri vardır. Bunlar başta kilo, ortopedik sorunlar, psikolojik sorunlar ve benim konum olan toplardamar hastalığı olarak sıralanabilir.
Hareketsiz yaşam tarzının potansiyel olumsuz etkilerinden biri venöz yetmezlik ya da toplardamar yetmezliği olarak bilinen hastalığın gelişmesidir. Bu hastalık varisli damarların ve örümcek damarların altında yatan nedendir. Çalışmalardaki sonuçlar, erkeklerin %17'sinin ve kadınların %40'ının toplardamar yetmezliği olabileceğini göstermektedir. Damar hastalığı tedavi edilmediğinde venöz yaralar, pıhtılar ve akciğer embolisi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Hareketsiz yaşam tarzı nedir?
Hareketsiz yaşam tarzının olumsuz etkileri nelerdir?
Bu başlık altında kilo alımı, bazı ciddi sağlık sorunları ve hatta erken ölüm sayılabilir.
Varisli damarlar: Uzun süre hareketsiz zaman geçirdiğinizde, varis geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Biraz önce saydığım toplardamar dolaşımını sağlayan etkenlerden en önemlisi olan baldır-kas pompası ortadan kalkacak ve varis gelişme riskiniz, hele bir de genetik yatkınlığınız varsa yükselecektir. Ödem, ağrı, kramp, kaşıntı, yorgunluk gibi rahatsız edici şikayetleriniz ortaya çıkabilir. Hatta kan pıhtıları, yaralar, ve akciğer embolileriyle hayatınızı tehdit edecek boyutları dahi ulaşabilir.
Obezite: Çağımızın hastalığı olarak da adlandırabileceğimiz obezitenin en önemli risk faktörü hareketsizliktir.
Zamanla, küçük küçük kilo artışları, genel sağlığınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Günümüzde hangi branşla ilgili olursa olsun genetiğin arkasından obezite tüm başlıklar altında sıralanabilmektedir. Ayrıca obezitenin damar sağlığınız ve varisli damarlar üzerine de önemle bir risk faktörü olduğunu bilmelisiniz.
Diyabet: Hareketsiz yaşam tarzının başka bir potansiyel etkisi de tip 2 diyabetin gelişmesidir. Fiziksel aktivite, kilo verme ve sağlıklı beslenme, tip 2 diyabet oluşumunu önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olabilir. Kontrolsüz diyabet varisli damarların ve örümcek damararın gelişmesine de katkıda bulunur. Diyabet çok ciddiye alınması gereken ve mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi gereken bir hastalıktır.
Kanser: Araştırmalar, fiziksel aktivitenin belirli kanser türlerini daha düşük oranlarda sahip olmak arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bunlar mesane, meme, kolon, endometrium, yemek borusu, böbrek ve mide kanserleridir .
Kalp hastalığı: Kalp hastalıkları, dünya üzerinde en sık rastlanan hastalıklar olduğu gibi, hala 1. sıradaki ölüm nedenidir. Ve biz biliyoruz ki, hareketsiz yaşam kalp hastalıklarının en önemli tetikleyicilerinden birisidir. Egzersizin kalp sağlığınızı iyileştirebileceğini ve kalp yetmezliği, inme gibi büyük olumsuz olayların meydana gelmesini önleyebileceğini unutmayın.
Ruh sağlığı: Egzersiz yaptıktan sonra, zihinsel, duygusal ve bilişsel olarak daha iyi ettiğinizi fark ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Fiziksel aktivite ve zihinsel sağlık, karmaşık bir şekilde bağlantılıdır. Egzersiz, hastalığı önlemeye yardımcı olmanın yanı sıra ruh halinizi, bilişsel işlevinizi ve uyku kalitenizi arttıracak, kaygı ve depresyonu da azaltacaktır. Bununla birlikte, hareketsiz, izole, home ofis bir yaşam tarzını takip ederseniz, bu önemli zihinsel sağlık faydalarını elde edemeyeceğiniz gibi bir süre sonra yalnızlıktan sıkıldığınızı ve depresyona girdiğinizi fark edeceksiniz.
Yorum Yazın