Görüş Bildir
Haberler
Patates Neden Yeşillenir, Yeşillenen Patates Yemek Zararlı mıdır?

Patates Neden Yeşillenir, Yeşillenen Patates Yemek Zararlı mıdır?

Ümran Sanğu
13.06.2023 - 08:17

Patates çoğumuzun evinin göz bebeğidir. Birçok farklı tüketimi ile yemek seçeneklerinde aklımıza gelen ilk besin patatestir. Patatesin kabuğunda veya içerisinde yeşilimsi renk olabilir. Renk değişmesi bizi endişeye düşürebilir. Patates neden yeşillenir ve yeşillenmiş patates zararlı mıdır? Hep birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Patatesler neden yeşillenir?

Patatesler neden yeşillenir?

Patatesler ışığa ve özellikle güneşin altında uzun süre beklemesi sonucunda yeşile döner. Bu yeşillenmenin sebebi, ışık gören patateste klorofil üretimine sebep olan kimyasal tepkime görülür. Klorofil, patateste görülen yeşil rengin sebebidir. Patatesin yeşillenmesi tamamen doğaldır. Klorofili artmış olan patatesin yenip yenmemesi ise risklerini öğrenip karar verilmesi gereken bir sorudur. Patateslerin yeşillenmesi görünüm olarak kalmayıp solanin olarak bilinen zehirli bir bileşik biriktirebilirler. Solanin, doğal olarak bulunur ve  glikoalkaloid grubuna aittir. Işık altında kalınca ve yeşillenince solanin seviyesi artar. Artan solanin ise sağlığa zararlı olabilir.

Yeşil Patates Yenir mi?

Yeşil Patates Yenir mi?

Aşırıya kaçmadan yeşil patates yemek insanlara genellikle güvenli gelir. Fazla miktarda yeşil patates tüketmenin birçok sağlık riski vardır. İçerisinde solanin bulunması kusma, ishal ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabiliyor. Bazen solanin tüketimi baş ağrısı ve solunum problemleri gibi nadirde olsa görülen ciddi semptomlardır. Sağlıklı insanlar solanini az miktarda yediği zaman olumsuz etki yaşamazken bağışıklık sistemi düşük olan kişiler dikkat etmelidir. Patatesin yeşil kısımların tamamen soyulması veya tamamen atılması önemlidir.

Yeşil patates riskini azaltmak için alınabilecek tedbirler vardır.

Yeşil patates riskini azaltmak için alınabilecek tedbirler vardır.

Uygun Saklama: Işığa maruz kalmamaları için karanlık ve serin bir yerde muhafaza etmek önemlidir. Yeşillenme sürecini en etkileyen faktör ışık olduğu için özellikle karanlık bir yerde saklamayı ihmal etmeyin.

Renk Değişikliği: Patatesleri hazırlamadan önce renginin solmasını ve yeşillenmesine dikkat edin. Eğer solma ya da yeşillenme görürseniz o kısımları kesebilir ya da patatesi tamamen atabilirsiniz.

İyi Pişirme: Patatesleri yüksek sıcaklıkta kaynatma, fırınlama ya da kızartmak solanin seviyesini düşürmeyi sağlar. Solanin parçalanarak zararı düşürülebilir.

Patateslerin yeşillenmemesini sağlamak için saklama koşulları önemlidir.

Patateslerin yeşillenmemesini sağlamak için saklama koşulları önemlidir.
  • Kiler ya da kiler benzeri serin ve karanlık ortamlarda muhafaza edin. Buzdolabında saklamayın çünkü düşük sıcaklık nişastayı şekere döndürebilir ve tadını değiştirebilir.

  • Soğanlardan ve diğer sebzelerden ayrı yerde saklayın. Filizlenmesine neden olan gazlar serbest bırakıldığı için bozulmaması için ayrı muhafaza edilmesi gerekir.

  • Patatesi saklamadan önce yıkamayın. Nem küflenmeye ve çürümeye sebep olabilir.

Tüm bu aşamaları yaptıktan sonra güvenilir bir şekilde patateslerinizi tüketebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın