Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yiğit Kulabaş Yazio: Hangi Bölümü Seçmeli?
Sınav sonuçları ve taban puanları açıklandı. 20 Ağustos 2021’e kadar tercih zamanı…
Karşında üç büyük soru var:
- Hangi bölümü seçmeli?
- Hangi üniversiteyi seçmeli?
- Üniversite şart mı?
İlkini bu yazıda cevaplayalım, diğerlerini başka yazılara bırakalım.
“Hangi bölüm?” sorusunu cevaplamak için kendine birkaç soru daha sorman gerekiyor. Hazırsan başlayalım.
1- Bir idealin var mı?
2- Hayalinde bir meslek var mı?
İdealin olmasa bile hayallerini bir meslek süslüyor olabilir. Aile geleneğidir mesela; “Bizim sülalede herkes avukat”. Ya da rol modelindir; “Ben de Neslihan Abla gibi arkeolog olmak istiyorum”. İşin hazırdır; “Annemin muayenesini devralacağım”. Çocuklarla vakit geçirmekten keyif alıyorsundur; “Anaokulu öğretmeni olmak en büyük dileğim”.
Çoğumuz bildiğimiz mesleklere meyilliyiz. Halbuki dünya değişiyor. Yeni meslekler geliyor. Ya da mesleklerin altında yeni alanlar açılıyor. Antropoloji buna güzel bir örnek. Antropolog ne yapar diye internette arama yaptığında geçmişle, tarihle ilgili bir meslek olduğu izlenimine kapılabilirsin. Halbuki bugün çoğu tasarım şirketi, müşteri davranışlarını anlayabilmek ve geleceğe şekil verebilmek için antropologlarla çalışıyor. İyi araştırmalısın.
Hayaller güzel elbette... Ama gerçekleri de masaya yatırmamız şart – sonuçta puanınla kabul edilebileceğin bir bölüme gireceksin. Taban puanları önemli... Bu hep böyleydi. Sadece puan yetmemesi değil konu; hayali mimarlık iken puanı daha yüksek olduğu için bilgisayar mühendisliğini tercih eden bir tanıdığım var.
Hayalindeki mesleğe puanın yetmiyorsa yılma. Tek yol üniversite değil… Bu konuya bir başka yazıda (üniversite şart mı?) değineceğim.
3- Seçtiğin meslek dünyanın her yerinde geçerli mi?
Soruyu şöyle de sorabiliriz: “Türkiye’de mi çalışmak istiyorsun? Yoksa yurtdışında çalışmayı düşünür müsün?” Elbette yurtdışı için sadece bölüm değil, yeterli seviyede İngilizce (ya da başka bir dil) bilmen de gerekiyor. Eğer yurtdışında çalışmaya açıksan seçeceğin mesleğin dünyanın her yerinde geçerli olmasına dikkat etmelisin.
Bazı meslekler Türkiye’de sadece devlet bünyesinde çalışma imkânı bulurken diğer ülkelerde daha geniş çalışma alanları olabiliyor (örneğin orman mühendisliği). Bazı mesleklerin yurt dışında geçerli olabilmesi için yoğun sınavlardan geçmek ve sertifikalar almak gerekebiliyor (örneğin doktorluk). Bazı alanlarda ise dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de kalarak yurtdışına hizmet vermek mümkün (örneğin bilgisayar programcılığı).
Eğer yurt dışı hayalleri kuruyorsan bir not daha düşelim. Türkiye’de bir kişinin kendi alanıyla ilgili hemen her konuya hâkim olması beklenirken yurtdışında tek bir alt başlıkta derinlemesine bilgi birikimi tercih sebebidir. Örneğin pazarlama departmanına alınan “marcomcu” bir arkadaşın pazarlama iletişimi ile ilgili her konuya (tanıtım, reklam, dijital pazarlama, sosyal medya hesap yönetimi vb.) hâkim olması beklenirken, yurtdışındaki çoğu pozisyon daha dar kapsamlıdır (örneğin pazarlama ekimize SEO [arama motoru optimizasyonu] uzmanı arıyoruz).
Özetle, yurt dışı düşünüyorsan meslek tercihini bütün bu kriterleri düşünerek yapmalısın. Uzmanlaşacağın alanı da kısa süre içinde belirlemelisin.
4- Seçtiğin mesleğe gelecekte de ihtiyaç olacak mı?
5- Seçtiğin mesleğin gelecekte robotlar tarafından yapılma ihtimali var mı?
Var. Hemen her meslek böylesi bir tehdit altında. Mesleğini robotların ya da yapay zekanın ele geçirme ihtimalini şu siteye girerek öğrenebilirsin. Bu siteye göre:
- Grafik tasarımcıların işlerini robotlara kaptırma ihtimali %8,
- Hakimlerin %4,
- Öğretmenlerin %1,
- Pazar araştırma analistinin ise %61.
6- Seçtiğin meslek bağımsız çalışmana izin veriyor mu? Seçtiğin meslek uzaktan yapılabiliyor mu?
7- Seçtiğin meslek sana istediğin hayat standardını sağlayacak mı?
Hangi Bölüm?
Kolay değil karar vermek… Ama emin ol, bu sorular üzerine biraz kafa yorarsan işin kolaylaşacak.
Evet, önemli bir karar… Bugünün şartlarında, hayallerini, dünya gerçeklerini ve puanını masaya yatırarak en doğru tercihi yapacağından eminim.
Ama böylesine hızlı değişen dünyada kararını önümüzdeki yıllarda defalarca değiştirmen gerekebilir. Büyütme kafanda…
Güzel, keyifli ve sağlıklı bir hayatın olması dileklerimle…
Yorum Yazın