Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Zamanı Geldi Mi? Lastiklerinin Değişme Zamanının Geldiğini Gösteren 10 İşaret

Zamanı Geldi Mi? Lastiklerinin Değişme Zamanının Geldiğini Gösteren 10 İşaret

Buğra Demir
09.11.2022 - 18:36 Son Güncelleme: 10.11.2022 - 17:26

Arabanızın lastiklerinin ne zaman değişeceğine nasıl karar veriyorsunuz? Lastiklerinizi yenileme zamanına doğru karar vermek, sürüş güvenliğinizi artıracağı gibi size ekonomik olarak da destek olabilir. Bu yüzden lastiklerinizi değiştirme döneminizi doğru seçmelisiniz. Zaman zaman bizi yolda bırakan zaman zaman ise hayatlarımızı kurtaran lastiklerin değişim zamanını gösteren işaretler nelerdir? Sizin için lastiğinizin değişme zamanının geldiğini gösteren 10 işareti araştırdık. Kış kendini daha iyi hissettirmeden hadi içeriğe geçelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Diş Derinliği

1. Diş Derinliği

Lastiklerinizin diş derinliği, sürüş güvenliğiniz için oldukça önemli bir yere sahiptir. Birçok sürücünün diş derinliği konusuna gereken önemi göstermemesi nedeniyle kış aylarında oldukça fazla trafik kazası yaşanabiliyor. T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmeliğe göre lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır.

2. Yüzey Kaplaması

2. Yüzey Kaplaması

Genelde sürücülerin çok az dikkat ettiği bir özelliktir. Arabaların lastiklerinin dişleri varsa bu sürücülere yeterliymiş gibi gözükür. Sadece diş kalınlığına bakarak lastiğin kullanılabilir olduğunu anlamak yerine yüzey kaplamasını da kontrol ederek kılcal çatlak gibi sorunları ortadan kaldırabilir, yolculuğunuzu daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.

3. DOT Tarihi

3. DOT Tarihi

Lastiklerinizin yaşını bulmak için önce lastiklerin yanaklarında bulunan DOT tarih kodunu bulmak gerekir. Üretim tarihi dış lastik üzerindeki 4 rakamdan oluşur. İlk iki rakam lastiğin üretildiği haftayı, son iki rakam ise yılını verir. Örneğin 2721 olan DOT tarihi 2021 yılının 27. haftasında üretildiği anlamına gelir. Bu üretim tarihine bakarak lastiğin ne kadardır kullanımda olduğunu anlayabilir, ona göre lastiklerinizi değiştirebilirsiniz.

4. Yıpranma

4. Yıpranma

Yanakta oluşabilecek yıpranmalara dikkat etmek gerekiyor. Lastiğinizin yanağında oluşan yıpranmalar, lastiklerinizin performansını ciddi ölçüde etkileyebilir. Yol tutuşunu negatif yönde etkileyen yıpranmalar, güvenli sürüş deneyiminizi beklemediğiniz ölçüde değiştirebilir.

5. Hasar

5. Hasar

Lastikler belli engellerle karşılaştığında oluşan lastik hasarları sebebiyle lastiğinizi değiştirmeniz gerekebilir. Bu hasarlar sürüş konforunuzu ciddi şekilde etkiler. Kaldırım taşları, çukurlar ya da tümsekler gibi engellerde oluşan bu hasarlar, lastiklerinizin arıza riskini artırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Aşırı ve Sık Hava Düşüşü

6. Aşırı ve Sık Hava Düşüşü

Lastiklerinizin havası sürekli olarak iniyor ise  düşündüğünüzden daha ciddi bir durum ortaya çıkabilir. Lastik bir patlak sebebiyle ya da sibop çevresinden hava kaçırıyor olabilir. Böyle bir durum yaşamanız halinde size en hızlı şekilde lastiklerinizi değiştirmenizi öneririz.

7. Mevsim Değişiklikleri

7. Mevsim Değişiklikleri

Yıl içerisinde değişen hava durumları sebebiyle aracın yola daha iyi uyum sağlayabilmesi için lastiklerin mevsimlere göre değişmesi gerekir. Farklı mevsimlerde farklı lastiklerin kullanılması halinde lastiklerinizi tam verimiyle kullanmamış olursunuz. Örneğin kış lastikleri sıcak hava şartlarına uygun değilken; aynı şekilde yaz lastikleri de soğuk hava şartlarına uygun değildir. Doğru zamanda doğru lastiği takmak aracınızın yol tutuşunu ve güvenli sürüş deneyimini artırır.

8. Balon Oluşması

8. Balon Oluşması

Eğer lastikte balon fark ederseniz, bu durum lastik gövdesinin zarar gördüğüne işarettir. Lastiğin iç ve dış katmanları birbirinden ayrılır ve lastik yanağı şişer. Bu balon, lastiğin patlamasına gerçekten çok az kalmış demektir. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde en hızlı şekilde aracınızın lastiklerini değiştirmeniz sizin en iyi seçenek olacaktır.

9. Düzenli Kontrol

9. Düzenli Kontrol

Aracınıza binmeden önce kesinlikle lastiklerinizin durumunu kontrol etmelisiniz. Bu kontrollerde fark ettiğiniz sıradan olmayan bir duruma karşı hazırlıklı olmalısınız. Düzenli olarak kullandığınız lastikleri bir uzmana göstermenizi de tavsiye ederiz.

10. Lastikleri Dinlemek

10. Lastikleri Dinlemek

Aracınızı sürerken lastiklerinizi dinlemeniz gerekiyor. Lastik ve yol arasındaki uyumu hissetmeniz, lastiklerinize aşina olmanız önemli. Sürüşünüz alışık olduğunuz gibi hissettirmiyorsa, aracınız eski performansını göstermiyor gibi ise lastiklerinizi bir an önce değiştirmelisiniz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın