Görüş Bildir

UNESCO Haberleri

UNESCO ile ilgili tüm haberler, içerikler, galeriler, testler ve videolar Onedio’da. UNESCO ile ilgili son dakika haberleri ve gelişmelerini, yeni içerikleri de bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Şanlıurfa'da Sergilenen İnsanlığın Büyük Bulmacası Olan Eserleri İnceliyoruz
Şanlıurfa'nın tarih kokan topraklarında, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Taş Tepeler sit alanları, Göbeklitepe ve çevresindeki on bir önemli arkeolojik alanla birlikte, insanlık tarihinin en gizemli yapılarını barındırıyor. Bu alanlardan çıkarılan ve bir kısmı Şanlıurfa Müzesi'nde sergilenen eserler, kadim medeniyetlerin inançları, yaşam tarzları ve sır dolu geçmişleri hakkında bizlere benzersiz ipuçları sunuyor.Bugün sizlerle Şanlıurfa'da yer alan tarihi miraslarımızı incelemeye gidiyoruz. Tarih öncesi insanlığın manevi ve kültürel mirasını çözme noktasında anahtar niteliğinde olan arkeolojik hazineler bakalım nasıldı?Twitter:Kaynak:
Ortak Dil Fransızca mı? Evlilik Cüzdanları ve Sözleşmelerin Neden Fransızca Hazırlandığını İnceliyoruz
Evlilik cüzdanınızdan uluslararası anlaşmalara kadar birçok önemli belgenin neden Fransızca hazırlandığını merak ettiniz mi? Fransızca, bir zamanlar diplomasinin ve hukukun dillerinden biri olarak kabul ediliyordu. Peki bu güçlü dilin dünya sahnesindeki etkisi nasıl bu kadar büyük oldu? Fransızcanın dünya genelindeki hukuki belgelerde nasıl bu kadar baskın hale geldiğini keşfediyoruz!KaynakKaynak 2
Dünyanın En İyi ve En Kötü Ülkeleri Seçildi
BM’den Dünya Bankası’na kadar birçok örgütün belirlediği 35 gösterge üzerinden elde edilen puanlara göre bir liste hazırlandı. Ekonomiye, bilime, teknolojiye, kültüre, uluslararası barışa ve güvenliğe, dünya düzenine, gezegene ve iklime, eşitliğe ve sağlığa sunulan küresel katkıya göre hazırlanan ve 125 ülkenin değerlendirildiği listede, Türkiye 79. sırada yer alabildi. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve UNESCO gibi organizasyonlardan yaklaşık 3 sene boyunca veri toplayarak oluşturulan araştırma kullanılan İyi Ülke Endeksi (The Good Country Index), her ülkeye bir denge cetveli atıyor ve insanlığa net fayda sağlayan, gezegene yük olan ya da bu iki değer arasında duran ülkeleri sıralıyor.
Çin'in Yeraltı Ordusu Büyüyor
Çin'in Şaanşi eyaletinin başkenti Şian'da bulunan devasa mezarda kazı yapan arkeologlar, dijital tarama yöntemiyle İmparator Çin Şı Huang'ın mozolesi yakınlarındaki kuyuda bin 400 asker, 89 savaş arabası ve at heykelleri buldu.Arkeologlardan Yüan Congyi, içinde hem savaş arabası hem at hem de asker heykelleri bulunması açısından kuyunun 'Terra Kotta ordusunun özünü' yansıttığını söyledi.Kuyuda ayakta duran savaşçıların yanı sıra ok atmak için diz çökmüş asker heykellerinin de bulunduğunu belirten Yüan, heykeller üzerindeki renkli boyanın da görece daha iyi korunduğunu kaydetti.Bu kuyudaki ilk kazılar, 1994'te başlamıştı. Kazılar sırasında parlak yeşile boyanmış bir heykel bulunmuştu. Ölümden sonra imparatoru koruması için yapılan toprak askerlerin üzerindeki boya tabakası, bölgenin kuru iklim şartları nedeniyle havayla temasın ardından soyuluyor. Bu nedenle kuyudaki kazı çalışmalarına, 2008'de boyaların korunması için yeni bir yöntem bulunup, yeterli personel atanana kadar ara verilmişti.Kuyudaki heykelleri Şian'ın kuru havasından korumak için streç filmle sarmayı planladıklarını belirten Yüan, dijital tarama yönteminin de toprak askerlerin renkleri solmadan ya da üzerindeki boya tabakası soyulmadan önce kayıt altına alınmasına yardımcı olacağını kaydetti.
2015 KPSS'de Çıkması Muhtemel 13 Güncel Genel Kültür Bilgisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sarayı'nda devlet başkanı düzeyinde ilk olarak Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco'u ağırladı.Francesco, ziyareti dolayısıyla Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan, mozaik bir resim hediye etti. Resmin, Vatikan Mozaik Stüdyosu'ndan sanatçılar tarafından hazırlandığı öğrenildi.Erdoğan ise, Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği 'Din ve İnanç Özgürlüğü Fermanı'nın gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu hediye etti. Erdoğan, Ankara Üniversitesi'nce hazırlanan 4 ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğü de takdim etti.
Bugün Türkiye Gündemindeki En Önemli 10 Olay
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘hakaret’ gerekçesiyle açılan davaların sayısı her geçen gün artarken, son ‘vaka‘ da Halk Sağlığı Kurumu’nda yaşandı. Erdoğan’ın fotoğrafını Facebook hesabından Yüzüklerin Efendisi kitabındaki ‘Gollum’ karakterine benzeten aile hekimi Bilgin Çiftçi hakkında soruşturma başlatıldı.
Türkiye'de Bulunan En Etkileyici 15 Arkeolojik Eser
Anadolu toprakları, çok eski zamanlardan beri insanların yerleştiği yerlerden biri olması bir çok uygarlığın bu bölgede yaşamalarının ve aynı zamanda bir çok tarihi eser bırakmalarının nedenidir. Bu yüzden ülkenin her yanında tarihi eserlere rastlamak mümkündür. Ne yazık ki tarihi açıdan çok zengin olan bu topraklarda çıkarılan birçok tarihi eser de, kaçırıldıkları ülkelerde sergileniyor. Birbirinden ilginç yöntemlerle yurt dışına kaçırılan tarihi eserler uluslararası anlaşmalara rağmen iade edilmiyor.  Kültürel varlıkların korunması için 1970 UNESCO Sözleşmesi, Avrupa Arkeolojik Mirasın Korunması Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalara rağmen, 'kültür varlıkları yerinde güzeldir' anlayışından uzak birçok ülke, Anadolu topraklarından çıkarılan tarihi eserleri iade etmemek için direnirken, bu tarihi eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi için mücadeleler de sürdürülüyor. Onedio | Özel
Japonya'da Nasrettin Hoca Damgası
Türkiye'nin UNESCO listesinde yer alan 12 önemli kültürel mirası, Tokyo'da düzenlenen 'Anime-2014' fuarında Nasreddin Hoca'nın yer aldığı animasyonlarla tanıtıldı. 'Anime-2014' fuarında Türkiye'yi tanıtırken yaptığı Japonca esprilerle özellikle Japon çocukların yoğun ilgi gösterdiği 'Anime Nasreddin Hoca', ziyaretçilere Türk kültürü ile ilgili ayrıntılı bilgiler sundu. Yunus Emre Enstitüsü ile Bunkyou Gakuin Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen projede Nasreddin Hoca karakterini, Japon eğitimci Prof. Kawamura Junichi seslendirdi. Tokyo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Telat Aydın, anime kültürünün yaygın olduğu Japonya'da geniş bir kitleye ulaşmayı hedeflediklerini, Nasreddin Hoca gibi uluslararası bir figür aracılığıyla Türk kültürünü tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Aydın, Nasreddin Hoca animasyonu ile Türkiye'nin soyut kültür mirasları ve Türk mutfağınının tanıtımına yönelik projele çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
Çin Seddi Artık Daha Uzun!
Çin'de arkeologlar, ülkenin kuzeybatısındaki Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nde Çin Seddi'nin yeni kalıntılarının bulunduğunu açıkladı. Şinhua ajansının haberine göre, 20 metre uzunluğundaki yeni kalıntıların Çin Hanedanlığı (MÖ. 221-MÖ. 206) dönemine ait olduğu düşünülüyor. Yeni bulunan duvarların 3 bölümden oluştuğunu ve ilk bölümün 5 metre uzunluğunda, 3-4 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde olduğu kaydedildi. Diğer iki bölümün ise 10 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğinde olduğu belirtildi. Çin'in kuzeybatı sathındaki seddin, kış aylarında Sarı Nehri donduğu zaman nehri aşan yabancı akınlara karşı yapıldığı ifade edilirken, bu bölgedeki duvarların bir bölümünün ülkedeki Savaşan Devletler döneminde yıkıldığı ve Çin Hanedanlığı döneminde tekrar inşa edildiği kaydediliyor. Tarihi kayıtlara göre yeni bulunan kalıntıların en az 2 bin 470 yıllık olduğu sanılıyor. Uzmanlar, son bulgularla bölgede Çin Seddi'nin dağlardaki taşlarla genelde vadilerde inşa edildiği ve daha iyi korunması gerektiğini bildiriyor. Çin Seddi, UNESCO tarafından 1987 yılında dünyanın kültür mirasları listesine girmişti. Çin, 2006-2010 yılları arasında hazırladığı 11'inci 5 yıllık planında dünyanın en uzun duvarının korunması için 500 milyon yüen (yaklaşık 80 milyon ABD Doları) ayırdığını açıklamıştı. Çin'in kuzey sathı boyunca ülkenin batısında doğru uzanan set, her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlıyor. Duvarın özellikle turistlere açık bölümleri belirli dönemlerde restorasyondan geçirilerek ek güvenlik önlemleriyle güçlendiriliyor. Kaynak : Çin seddi artık daha uzun