Bilim İnsanları Tarafından Önerilen ve İnsan Beynini Farklı Şekillerde Etkileyen 17 Kitap
Edebiyatın her insan üzerinde iyileştirici, zihinleri rahatlatıcı bir etkisi vardır. İşte bu etkiler üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, bazı nitelikli romanların insan beynini geliştirip, keskinleştirdiğini; insana varlık nedeninin sorgulamayı, düşünmeyi öğütlediğini ve bu yetileri elde etmesiyle de sosyal bağları güçlendirerek kişiliğini değiştirdiğini ve ilişki kurmayı kolaylaştırdığını belirlemiş.'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.”
Umut Nur Sungur Yazio: Moda Bir Sanat mıdır?
Moda nedir? Moda, sadece giyim tercihleri ve eğilimleri anlamına mı gelir sizce? Bu kavram; sanat, müzik, tiyatro, edebiyat, yemek, mimari, televizyon, sinema gibi alanları da içine almaz mı? Ya da moda bir sanat mıdır? Kimilerinizin evet olabilir dediğini, kimilerinizin ise net bir şekilde modanın sanat olmadığını söylediğini duyar gibiyim. Bu da aslında sık sık tartışılan ancak üzerinde fikir birliğine varılamayan konulardan biridir. Peki bir şeyin sanat eseri olup olmadığına kim karar verir? Eleştirmenler mi? Sanatçılar mı? Yoksa izleyiciler mi? Bazen bir şeyin sanat olarak kabul edilmesi epey zaman alabilir. Örneğin Banksy’nin eserlerini düşünün. Sokakta karşımıza çıkan tüm grafitiler sanat kabul ediliyor mu veya değerli sayılıyor mu? Hayır, peki o zaman Banksy'nin eserlerini farklı kılan nedir? Başka bir soru daha; sanat nedir? Oxford sözlük tanımına göre; 'Sanat, insanın yaratıcı becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulamasıdır'.Karl Lagerfeld “Sanat sanattır. Moda modadır. Ancak Andy Warhol, birlikte var olabileceklerini kanıtladı.'Sanat, iki kişi arasındaki diyalogdur, iletişimdir, aktarımdır. İzleyicinin dahil olması gerekir. Sanat yorumlanabilir; yani farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir hatta belki sanatçı için tamamen farklı bir anlam bile ifade ediyor olabilir. Peki sanat sadece müzede ya da tuval üzerinde olmak zorunda mıdır? Sanırım hayır, çünkü sanat aslında her yerdedir. Söylediğimiz-dinlediğimiz müzikte, yazdığımız-okuduğumuz kelimelerde veya yaptığımız kıyafetlerde…
Umut Nur Sungur Yazio: Belirsizliği Yaratıcılık Oyununa Dönüştürelim mi?
Ülkemizde geçtiğimiz Mart ayında tanıştığımız ve yaşamımızı bir anda değiştiren Covid salgını, son zamanlarda maalesef hepimizi yeniden evlerimize kapanmaya, sosyal ilişkilerimize mesafe koymaya mecbur bıraktı. Aslında yaşadığımız şey bize hayatın bir anda değişebileceğini hatırlattı. Yaşam her zaman beklenmedik olaylar ve sürprizlerle dolu. Biz ne kadar plan yaparsak yapalım, ne kadar hazırlıklı olmaya çalışırsak çalışalım yaşam bizi her zaman şaşırtmanın bir yolunu bulur. Belki de hayat biraz da bilemiyor olmakla, değişime izin vermekle ve ne olacağını bilmeden elimizdekinin en iyisini yapmaya çalışmakla ilgilidir. Ne dersiniz?