onedio
Görüş Bildir
Marcus Graf Yazio: Yeni Bir Tür Manzara Resmi
Hayat zor, sefil ve distopik olabilir. Özellikle bu günlerde, gezegenin durumu ve bu dünyadaki yerimiz hakkında depresif düşüncelerle doluyuz. Gerçekten de sosyal, ekonomik, politik ve ekolojik krizlerle sürekli sarsılıyoruz. İnsanlık tarihi, sayısız felaket olaylarının sürekliliği ile devam eder. Öyle görünüyor ki şimdi ve sonra, gezegenimiz bize zayıflığımızı hatırlatmak için gücünü ortaya koyuyor.Kültürel ve teknolojik ilerlemeler ile birlikte, kendimizi insanlığın dünyaya egemen olacağına ikna ettik. Bununla birlikte, geçmiş ve şu anki mevcut COVİD 19 pandemisi, karmaşık doğa sisteminde yalnızca bir unsur olduğumuzu bize kanıtlar. Gezegenin ekosisteminde, elbette önemli bir faktörüz ancak yine de dünyanın, büyük olasılıkla daha da iyi bir halde, bizsiz de dönebileceğini unutmamalıyız. Aslında, insanoğlunun yokluğunda, gezegen gelişmeye ve türlerini geliştirmeye devam ediyor. Mesela Çernobil'i düşünün, doğa böyle bir nükleer felaketten sonra bile, insanın daha önce ondan götürdüğü şeyi hızla toparlıyor ve geri alıyor. Aslında doğanın bize ihtiyacı yok, ama biz büyük bir ölçüde ona bağlıyız.
Kemal Sunal'ın Yüksek Lisans Tezinden Alıntılarla: İnek Şaban Değil Anarşist Şaban
Kemal Sunal, bildiğiniz üzere 'Beni kimse araştırmayacak galiba, ben yapayım.' diyerek ''Televizyon ve sinemada Kemal Sunal Güldürüsü'' başlıklı yüksek lisans tezini hazırladı. Tezde öne çıkan hepimizin gülerek izlediği İnek Şaban karakterinin anarşist olarak tanımlanmasıydı. İşte Kemal Sunal'ın kendi ağızından 'Şaban' karakteri üzerine bir inceleme.
Reklam
Reklam
Reklam
Umut Nur Sungur Yazio: Sanat mı Bilim mi?
etiket
Sizce sanat mı daha önemlidir yoksa bilim mi? İkisi birbirinden ayrı düşünülebilirler mi? Ortak noktaları var mıdır? Sanat olmasa da olur mu? Aslında hayatta her ikisi de lazım değil mi? Peki bilimdeki bir gelişme sanatta bir gelişime neden olur mu? Ya da yaratıcı ifade bilimsel deneylere yol açabilir mi?  Çoğu zaman, bilimdeki ve sanattaki gelişimler eşzamanlıdır.  Geçmişe baktığımızda büyük aydınlanma dönemlerinde, bilimsel devrimlere sanatsal gelişimlerin eşlik ettiğini görebiliriz. Örneğin uzun, karanlık ve verimsiz bir dönemin ardından Avrupa Rönesans ile yeniden doğmuştur. Aslında ekonomik refah, özgürlük, kültürel alışveriş ve beceri gelişimi, sanatın ve bilimin gelişimine yardımcı olur.
Reklam
Reklam
Reklam