Görüş Bildir
Haberler
Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Şebnem Sucu
25.08.2021 - 09:13

Bağışıklık sistemi, doğumun ardından devreye girerek hastalığa neden olan bakteri ve virüsler karşısında savunma mekanizması oluşturur ve harekete geçer. Tükettiğimiz besinlerde, içtiğimiz sularda, aldığımız nefeste çok sayıda mikroorganizma vücudumuza kolaylıkla girebilir. Gözle görülmesi mümkün olmayan bu bakteri, virüs ve mikroplar hastalıklara sebep olmaktadır. Mikropların vücutta meydana getirdikleri zararlı kimyasallar toksine dönüşür ve bağışıklık sistemi, oluşan bu toksinlere karşı antikor üreterek onların etkisiz hale gelmesini sağlar. İnsan vücudunun en önemli yapıtaşını oluşturan bağışıklık sisteminin yeterli düzeyde çalışması için uygulayabileceğimiz bazı yöntemler hastalıklardan korunmamızı ve sağlıklı bir yaşamı bizlere sunmaktadır. Peki, bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Tüm detaylar bu yazıda…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bağışıklık sistemi, dışarıdan gelen zararlı ve yabancı ve maddelere karşı vücudun adeta kalkan oluşturmasını sağlar. Maruz kaldığımız çevresel faktörler, tükettiğimiz gıdalar bağışıklık sistemini etkilemekte ve zayıflamaktadır. Zayıflayan bağışıklık sistemi ise insan vücudunu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu nedenle son dönemde koronavirüs salgını başta olmak üzere olası hastalıklara karşı önlem almak isteyen pek çok vatandaş bağışıklık sistemi nedir, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Sorusunun yanıtını merak etmektedir.  Bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? İşte bilinmesi gerekenler...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi diğer bir ifade ile immün sistem; hücreler, proteinler ve organların bir arada çalıştığı bir sistemdir. Hassas bir yapıya sahip olan bağışıklık sistemi, vücuda dışarıda girebilecek tüm zararlı maddelere karşı korur. Bağışıklık sistemi, doğal ve kazanılmış bağışıklık olarak ikiye ayrılmaktadır. 

DOĞAL BAĞIŞIKLIK: Doğuştan gelen bağışıklık sistemi, kalıtsal bir özelliğe sahiptir. Doğumun ardından aktif hale gelir ve herhangi bir zararlı maddeye karşı ilk müdahalesini o gerçekleştirir.  Örnek olarak; vücudumuzun tümünü kaplayan derimiz, doğuştan oluşan bağışıklık sisteminin önemli bir noktasıdır ve kişileri dış etkenlere karşı korumaktadır. Vücuda giren yabancı mikro, bakteri ve mikroorganizmaları algılar ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçer.

KAZANILMIŞ BAĞIŞIKLIK: Kazanılmış bağışıklık sistemi, doğuştan gelişen sistemin yardımı ile vücudu zararlı maddelerden korumak amacıyla antikorlar üretir. Kazanılmış bağışıklık sistemi devamlı yenilenir, mikroorganizmalarla karşı karşıya geldiğinde gelişmeye devam eder.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Vücutta bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da bazı sebeplerden dolayı baskılanması halinde vücutta enfeksiyon oluşumu kaçınılmazdır. Bazı kişilerde bağışıklık sisteminde ciddi bir zayıflama görülmektedir. Bu durum genellikle yaşadığı sağlık sorunun tedavisinde kullandığı kortikosteroid gibi ilaçlar nedeniyle gelişir. Bunun yası sıra zayıf bir bağışıklık sisteminin altında yatan farklı ciddi nedenler de bulunmaktadır.

Birçok hastalığa davetiye çıkaran bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve bu sayede gelişebilecek hastalıklara karşı önlem almak için yaşamımızda dikkate almamız gereken bazı yöntemler şöyle sıralanabilir;

• Sağlam bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Bu sebeple, B12 vitamini, C vitamini, folik asit gibi yararlı vitamin ve minerallerden zengin gıdaları tüketmeye özen göstermemiz gerekir. Bununla birlikte protein, karbonhidrat ve yağ miktarını yeteri kadar almamız tavsiye edilmektedir.

• Vücudun hareketsiz kalmasını önlemek için düzenli olarak egzersiz yapmak gerekir. Hareketsizlik bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Dolayısıyla yürüyüş, bisiklet, koşu gibi kendinize uygun bir egzersizi düzenli olarak yapmaya çalışmalısınız.

• Özellikle antioksidan açısından zengin olan A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra glutatyon ve lipoik içeren gıdaların tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Bu sebeple A ve B12 vitaminine sahip olan; balık yağı, balık, süt ve yumurta düzenli olarak tüketilebilir. C vitamini içeren portakal, limon, kırmızı ve yeşilbiber gibi sebze ve meyveler tüketilebilir. E vitamini için ise ıspanak, tere, lahana, zeytinyağı gibi besinler tüketilmelidir.

Uyku güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazların başında gelir. Uyku düzenine dikkat etmek özellikle gece uykusunu yeteri kadar almak gerekir.

• Çocukluktan itibaren yaptırmış olduğumuz aşılar bağışıklığın yanıtını arttırmaktadır. Bu nedenle zamanında aşılar yapılarak bağışıklık sisteminin korunması sağlanabilir.

• Kişisel hijyenimize dikkat etmemiz gerekir. Özellikle gün içinde ellerimizi sık sık yıkamaya özen göstermeli ve vücut temizliği için belli aralıklarla banyo yapmamız gerekir.

Sigara ve alkolden kaçınmak bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık için vücudun ihtiyacı olan sıvı ihtiyacı karşılanmalı ve gün içinde bol sol su tüketmek önemlidir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Apiterapi Merkezi

Arı ürünleri yani Apiterapinin yanında doğal İmmunoterapi yöntemi ile bağırsak florasındaki mikroorganizmal denge sağlanarak bağışıklık sisteminin yeniden y... Devamını Gör