Levent Uysal Yazio: Savaşları Yeniden mi İcat Ediyoruz?
Buharlı makinelerin icadıyla başlayan Endüstri 1.0’dan, seri üretime geçiş ve elektriğin kullanımıyla oluşan 2.0’a, dijital evrimle birlikte ortaya çıkan üretimde otomasyonun getirdiği Endüstri 3.0’a, sonrasında ise bilişim teknolojilerinin gelişmesi ve nesnelerin internetinin ortaya çıkması ile Endüstri 4.0’a geçiş gerçekleşti.
Değişim burada bitmedi. Aksine, insanlık son yıllarda toplumsal, kültürel, politik ve askeri alanlarda, daha önce hiç olmadığı kadar radikal değişimler içerisinde. Bu radikal değişikliklerin temelinde ise teknolojik gelişimler var. Bu durumun en büyük göstergesi ise Endüstri 5.0 modeli ve yapay zeka gibi toplum odaklı insansız teknolojiler; ki bunlar, düşünebilen, çevresi ile etkileşime girebilen, istatistiki algoritmalara ve insan beyni örneğini temel alarak geliştirilen ağlardan ve verilerden oluşan, mantıksal çıkarımlar yaparak karar verebilen makineler ve bilgisayar programları şeklinde tanımlanabilir.
İlk olarak Bilişim Fuarı CeeBIT 2017’de Japonya Başbakanının bahsettiği Endüstri 5.0 ve bununla birlikte, teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplum felsefesine dayanan Toplum 5.0 modeli ortaya çıktı.
Buna göre, yapay zeka ile askeri güç farklı bir biçim kazandığı yadsınamaz bir gerçek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
gerçek yapay zekayı yaratmak insanlığın sonu olacak görüşündeyim.. şuan sadece proglanabilir makineler üretiyorlar, programın mantıksal sınaması ile çalışıyo... Devamını Gör