Görüş Bildir
Haberler
Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Antik Çin Toplumunda Normal Kabul Edilen Birbirinden Tuhaf Uygulamalar

Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Antik Çin Toplumunda Normal Kabul Edilen Birbirinden Tuhaf Uygulamalar

Çin, dünyanın en eski medeniyetlerinden biri. Barut, kağıt, matbaa ve pusula gibi buluşlarıyla uygarlığa büyük katkı sağlayan bir toplum. Eski Çin, ticaretteki ilerlemeleri ve önemli keşifleri ile bilinse de toplumda normal kabul edilen ancak oldukça tuhaf birçok uygulama vardı. Detaylar için buyurun...👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Çinli doktorlar, vücut kokusuna çözüm olarak idrar kullanımını öneriyordu.

1. Çinli doktorlar, vücut kokusuna çözüm olarak idrar kullanımını öneriyordu.

Eski Çin'de vücut kokusuna dikkat etmek oldukça önemliydi. İnsanlar kötü vücut kokusunun, barbarlığın bir işareti olduğuna inanıyordu. Sonuç olarak, zengin sınıf hoş  aromayı korumak için elinden geleni yaptı. Çinli erkekler, ağız kokusuyla mücadele etmek için karanfil çiğnedi. Kadınlar bellerinin etrafına kokulu demetler taktı. Tarihi kayıtlara göre, Çinli bir soylu gelirinin çoğunu kişisel hijyen maddelerine harcıyordu. Ancak bu kaynaklar fakir kesim için ulaşılabilir değildi. Bundan dolayı bazı Çinli doktorlar, insanlara koltuk altlarına idrar sürerek yıkanmayı önerdi.

2. Küçük bir ayağa sahip olabilmek için, "ayak bağlama" uygulaması yapıyorlardı.

2. Küçük bir ayağa sahip olabilmek için, "ayak bağlama" uygulaması yapıyorlardı.

Efsaneye göre, 10. yüzyıldan kalma bir saray dansçısı olan Yao Niang, İmparator Li Yu'yu etkilemek için ayaklarını hilal şeklinde bağlayan ilk kişiydi. Mücevherler ve kurdelelerle süslenmiş bağlı ayaklarıyla dans etti. Viktorya döneminde ince bel modası varken Çin'de de küçük ayak modası başladı. Küçük ayaklara sahip olabilmek için, çeşitli uygulamalar yapıldı. Ayaklar sıcak suya batırılıp, tırnaklar kesildi, yağlandı ve masaj yapıldı ve tüm ayak parmakları (ayak başparmağı hariç) kırılıp,  üçgen şeklinde  bağlandı.  Bazı insanlar 'fazla' etlerini cerrahi olarak çıkaracak kadar ileri gitti. Uygulama sonucunda genç kızlara iplik, kumaş ve paspas dokumacılığının yanı sıra ayakkabıcılık ve balık ağı dokumacılığı gibi hareketsiz görevler  verildi. Uygulama büyük oranda bitse de son sekiz yılda Çin'de ayakları bağlanmış yaklaşık 50 kadın vakası belgelendi!

3. Ölülerle evlenmeye inanan kişiler "hayalet evlilik" uygulamasını gerçekleştiriyordu.

3. Ölülerle evlenmeye inanan kişiler "hayalet evlilik" uygulamasını gerçekleştiriyordu.

Hayalet evlilikler, 3.000 yıldan fazla bir süredir ölülerle evlenme geleneğine inananlar tarafından gerçekleştirildi. Bu gelenek, evlenmemiş ölülerin öbür dünyada yalnız bırakılmaması için yapılırdı. Bir rahip tarafından gerçekleştirilen törenler, öbür dünyaya ayrılmıştı ve eşi olmadan ölen iki kişiyi birleştirmesi gerekiyordu. Etkinlik, yaşayanlar için bir ziyafet ve ölenler için bir anma töreni gibi oluyordu. Uygulama Çin'de geliştikçe, bazı modern uygulayıcılar yaşayan bir insanı vefat etmiş biriyle evlendirmeye başladı.

4. Birçok tuhaf festival vardı.

4. Birçok tuhaf festival vardı.

Eski Çin toplumunda yapılan birçok garip festival bugün hala gözlemlenmekte. Örneğin, 'Aç Hayaletler Festivali', atalarını onurlandırmaya ve kutlamaya adanmış bir etkinlik. Uygulama, tütsü yakmak ve o gün üç kez yemek pişirmek gibi ölüleri yatıştırmak için tasarlanmış ritüellerin gerçekleştirilmesini gerektirir. Yiyecekler, ataların ruhlarının gece töreni sırasında ziyafet çekmesi için dışarıda bırakılır. Bu festival, 'Hayalet Ay' olarak bilinen ay takviminin yedinci ayında kutlanır. İlk ay takvimi ayında, ölülerin ruhlarının yaşayanlar arasında eğlence arayışı içinde amaçsızca dolaştığı söylenir. Bir diğer festival ise 'Köpek Eti Festivali'. On gün boyunca, kedi eti ve alkolün yanı sıra festival müdavimleri tarafından binlerce köpek tüketiliyor. Köpek yemek Çin'de uzun süredir devam eden kültürel bir uygulama. Eski Çin mitolojisi, sıcak yaz aylarında bunu yapmanın iyi şans ve sağlık getireceğini söylüyor. Bazı insanlar köpek etinin sağlıklı bir yiyecek olduğuna ve erkekleri cinsel olarak daha çekici hale getirdiğine inanır. Çin'de köpek yemenin resmi bir kutlaması olmasa da, gelenek yasaklanmadı ve en güneydekiler de dahil, ülkenin çeşitli bölgelerinde hala gözlemlenmekte.

5. Bit salgını çok yaygındı ve insanlar kendi bitini yiyordu.

5. Bit salgını çok yaygındı ve insanlar kendi bitini yiyordu.

Bit istilaları eski Çin'de yaygındı. Hatta bitler eski Çin'de o kadar yaygın bir sorundu ki, doktorlar sıklıkla parazitleri teşhis etmek için kullandılar. Örneğin, doktorlar vücut bitlerinin bir hastanın vücudundan kaçmaya çalıştığını gözlemlerse, hastanın yaşamak için sadece kısa bir süresi kaldığını biliyorlardı. Eski Çinlilerin çok fazla saç bitleri vardı, bu yüzden bazı insanlar onları kafalarından alıp, yerdi. Bu o kadar fazla olmaya başlamıştı ki doktorlar çok fazla bit yutanlar için tedavi geliştirdi. Bitlerin bir sonraki bağırsak hareketi sırasında dışarı atılmasını sağladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Çiçek hastalığı tedavisi için, hasta kişilerin yarasının kabuğunu yiyorlardı.

6. Çiçek hastalığı tedavisi için, hasta kişilerin yarasının kabuğunu yiyorlardı.

Bazı ebeveynler çocuklarını çiçek hastalığı yaşayan kişilerin derisinden düşen kabuklarla beslediler. Bunun çocuklarını aşı kadar etkili bir şekilde koruyacağını düşündüler. Doktorlar arasında yaygın olan uygulama, çiçek hastalığı kabuklarından bir toz yapmak ve tozu burun deliklerine üfleyerek hastaları tedavi etmek için kullanmaktı.

7. İş bulabilmek için kendi istekleriyle hadım oluyorlardı.

7. İş bulabilmek için kendi istekleriyle hadım oluyorlardı.

Eski zamanlarda yoksullar için yaşam zordu. Çin'de bir çiftçi, saraya iş bulmak için giderse penisini gönüllü olarak keserdi! Eski Çin'de, hadım olan kişiler imparatorluk mahkemesinde görev yaptı. Bu, alt sınıf bireylerin yaşamlarını iyileştirmeleri için en iyi fırsattı. Ming hanedanlığı döneminde, kendini hadım etmek tüm zamanların en yüksek seviyesindeydi. Kısırlaştırılmış, iş arayan erkekler o kadar kalabalıklaştı ki, hükümet onları saraya yaklaşmaktan  caydırmak zorunda kaldı. Sonunda bir başvuru prosedürü oluşturdular. Uygun başvuru sahiplerinin bir listesi 200 bakır kuruş karşılığında satın alınabiliyordu. İmparatora hizmet etmek için başvuran binlerce kişiden sadece 250'si seçildi!

8. İdrarda pişirilen yumurta yiyorlardı.

8. İdrarda pişirilen yumurta yiyorlardı.

Eski Çin'de genç bir çocuğun idrarı ile yumurta haşlanıyordu. Tarife göre, ihtiyacınız olan tek şey birkaç düzine yumurta ve ergenlik öncesi erkeklerden idrarla dolu bir tencere. 10 yaşından büyük olmayan erkeklerin idrarı tercih ediliyordu. Bu uygulama uzun süre boyunca, Dongyang halkı tarafından yapıldı. Bu uygulamanın, insanların yumurtaların bozulmasını önlemek için bir tekniğe ihtiyaç duydukları büyük zorluk zamanlarında başladığı düşünülmekte. Çin'in çoğunda, bu sorun yumurtaların çayda kaynatılmasıyla çözülürken, Dongyang sakinleri farklı bir yaklaşım kullandı.

9. Çiftçiler insan dışkısını gübre olarak kullanıyordu.

9. Çiftçiler insan dışkısını gübre olarak kullanıyordu.

Birkaç yaşlı Çinli çiftçi, tuvalete gitmek için domuz ağılının üzerine inşa edilmiş özel bir ek bina kullanıyordu. Domuz çukuru dedikleri yerde dışkılarını biriktirip, gübre olarak kullanıyorlardı.1000 yılına gelindiğinde Çinlilerin çoğu evleri yerine umumi tuvaletleri kullanıyordu. Bu da yeni bir iş fırsatı doğurdu. Çiftçiler, umumi tuvaletlerde bulunanları ucuz gübre olarak kullanmak üzere çiftliklerine geri götürmek için şehre gitmeye başladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın