Gülseren Budayıcıoğlu Anlattı: Depresyon ve Üzüntü Arasındaki Fark Nedir?
Psikiyatrist ve yazar Gülseren Budayıcıoğlu, FOX TV'de yayınlanan 'Çağla ile Yeni Bir Gün' adlı programda yaptığı açıklamalarla üzüntüyle depresyonu birbirine karıştırmayın, dedi. Depresyon belirtilerinin çok daha ağır geçtiğini belirten Budayıcıoğlu, üzüntü ile arasındaki farkı açıkladı. Eğer çevrenizde ya da sizde bu belirtiler varsa bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin, dedi.
Dürtüsellik Nedir? Dürtüsel Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Dürtüsellik; kısa dönemde az yarar sağlayacak bir durumun uzun dönemde daha fazla yarar sağlayacak bir duruma tercih edilmesidir. Biyolojik ve nöropsikolojik bir bakış açısından dürtüsellik, birey veya etrafındaki diğerleri için potansiyel olarak riskli bir dürtüyü engellemede başarısızlıkla karakterize edilir. Aslında beyin işleyiş yapısına göre zorunlu tercih olabilir.Kişi hayatını sürdürmesi sonucunda bazı kararları almak durumunda kalmış olabilir. Kimi insan dürtüsel davranırken, kimi insan iç sesine kulak vermeden sadece mantığı ile hareket etmeyi tercih edebilir. “Dürtüsellik çoğunlukla yolda insanlara ya da evde eşyalara çarpma gibi küçük kazalara neden olabilmektedir.” diye düşündüğümüzde belki dürtüsel bir bireyi daha iyi somutlaştırabiliriz. Dürtüsellik, sıklıkla kompulsif (zorlantı) davranışla karışmaktadır. Zorlantı; istemsiz bir şekilde zihne giren düşüncelerin sonucunda bireyi rahatlatmak için yapılan davranışa denilirken, dürtüsellik kavramı temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dikkat eksikliği bir diğer adı ile hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden birisi olan dürtüsellik; temel olarak kişinin davranışlarına limit koymada sorun yaşamasıdır.
Tok Olsanız Dahi Asla Karşı Koyamadığınız Yiyeceğe Göre Sizde Eksik Olan Duygu Ne?
Yapılan bilimsel çalışmalar duyguların yemek yemek üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Buna göre uzmanlar belli tip yiyecekleri yeme arzusu duyan kişilerin duygusal açlık hissettiğini ya da yeme bozukluğu yaşadığını vurguluyor. Peki ya hangi yiyecek hangi duygusal eksikliğimizi ifade ediyor, hiç düşündünüz mü? Aslında psikolojik olarak yemeklerin bazı duyguları tetiklediği ve duygusal açlık yaşayanların o yiyecekleri özellikle tercih ettiği iddia edildi.
Sürekli Hayatlarından Şikayet Edip Mağduru Oynayarak Herkesi Çileden Çıkartan İnsanların Ortak Özellikleri
Herkes hayatının bir kısmında mağduru oynamış olabilir, sonuçta hiçbirimiz mükemmel insanlar değiliz... Ancak bazı kişiler bir süre sonra her an her konuda mağdur taraf olduklarını düşünmeye başlıyor. Bu noktadan sonra da hem sevdiklerini hem iş arkadaşlarını kendilerinden uzaklaştırıp hiçbir sorunu çözemez hale geliyorlar. Peki bir insanın sürekli mağduru oynadığını nasıl anlayabiliriz? İşte bu kişilerde ortak olan bazı davranış biçimlerini ve işaretleri sizler için derledik, buyurun okumaya! 👇
Üzüldüğümüzde Boğazımıza Neden Koca Bir Yumru Oturur?
Mutlu olduğumuzda ya da aksine üzüldüğümüzde gözyaşlarımız bizimle olur. Düşününce ne kadar tuhaf değil mi? Ayrıca hüznümüze eşlik eden sadece gözyaşlarımız olmuyor. Bu tip durumlarda boğazımıza yerleşen tuhaf bir yumruyu da zaman zaman hissedebiliyoruz. Bu yumrunun neden olduğunu anlamak için önce neden ağladığımızı ve ağladığımızda vücudumuzda neler gerçekleştiğini bilmemiz gerek. Haydi, vücudumuzdaki bu sürece beraber bakalım.
Gülseren Budayıcıoğlu Kimdir? Gülseren Budayıcıoğlu Kitapları ve Dizileri Nelerdir?
Kırmızı Oda, Camdaki Kız, Masumlar Apartmanı, Yalı Çapkını, Çöp Adam gibi son zamanların en popüler dizilerinin uyarlandığı kitapların yazarı Gülseren Budayıcıoğlu, başarılı eserleriyle sürekli gündemde. Gülseren Budayıcıoğlu'nun yazmış olduğu kitaplar da en çok satanlar arasında yer alıyor. Peki Gülseren Budayıcıoğlu kimdir? Kitapları nelerdir? Kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar.
Burak Öge Yazio: Narsist Ebeveynin Sonuçları
“Çok güzel ebeveynim vardı ama ne olduysa oldu anlamıyorum ilişkilerimde başarısızım, mükemmeliyetçi bir yapım var, insanların lafına çok takılıyorum, sevgi açlığı çekiyorum, sürekli insanları tatmin etmeye çalışıyorum ya da HAYIR diyemiyorum” gibi sözleri çok fazla işittim. Evet aile ilişkileriniz çok makul ya da sorunsuz geçtiğini düşünebilirsiniz. Ailenizde küfür hakaret, tartışma, şiddet vs olmamıştır. Bu tarz ailelerde büyümeniz sizlerin sorunsuz olacağı anlamına gelmez. Bazı zehirli davranışların etkisi yokmuş gibi gözükür fakat tüm hayatınıza yön verebilir. Narsist ebeveynlerle büyüdüğünüz de hayat sizin için yorucudur. Narsist ebeveynin sonuçları dışarıdan bakıldığında ebeveynden kaynaklandığı düşünmeye bilirsiniz. Narsist ebeveynle büyüyen bireyler psikolog psikolog gezerler ve sorunlarına çare bulamazlar. Çünkü zehri solumaya devam eder.Şimdi gelelim Narsist ebeveynin sonuçlarına;
Ghosting Nedir? Bir Duygusal Şiddet Olan Ghosting Nasıl Anlaşılır?
'Bir anda mesajlarıma cevap vermemeye başladı. Adeta hayalet oldu.' diyorsanız, karşınızdaki kişi size ghosting uygulamış demektir. Yani, bir anda sizi görmezden gelmeye başlamış, herhangi bir gerekçe göstermeden, açıklama yapma gereksinimi duymadan ilişkinize son vermiştir. Peki ghosting nasıl anlaşılır? Ghosting nasıl atlatılır?
Gaslighting Ne Demek? Bir Psikolojik Şiddet Türü Olan Gaslighting Nasıl Anlaşılır?
'Buna mı alındın?' 'Sen kafanda kurmuşsun.' 'Yanlış düşünüyorsun.' 'Böyle bir şey yaşamadık, uyduruyorsun.' Bu cümleler size tanıdık geldi mi? Partnerizden bu söylemleri duyuyor musunuz? O zaman ilişkinizde farkında olmadan gaslightinge maruz kalıyor olabilirsiniz. Peki nedir bu gaslighting? Gaslightinge maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız? Buyrun içeriğimize.
Nasıl da İşlermiş Şu Homeopati
Yıl 2022 ve insan bilimin ışığında ilerlemeye devam ediyor. Hem de hız o kadar arttı ki, yetişebilene aşk olsun. Ancak son 10-15 yıl içerisinde gelişen 3 kavram var ki, bu kavramlara yönelik inanılmaz araştırmalar üretiliyor. Çıkan araştırma sayısı o kadar çok ki, bilim insanları yetişemedikleri için FOMO (Fear of Missing Out) olmuşçasına kaygı bozuklukları yaşayabiliyorlar. Şimdi biraz meraklandınız, değil mi? Eee, o zaman ilk kavramı biraz açalım.
Takıntılı Olmak: Takılıp Düştüğümüz, Anlaşılmamış Kendi Deneyimlerimiz
Takıntı (obsesyon) sözcüğü Latince’de ‘rahatsız etme’ anlamında kullanılan “obsideratum” kelimesinden gelmektedir. Takıntı (obsesyon), halk arasında saplantı olarak da adlandırılmaktadır. Kişinin istenmeyen düşüncelere kapılarak, saplantı haline getirdiği fikirlerdir. Kişi yanlış olduğunu bildiği halde düşünceleri kafasından atamadığı için yoğun strese ve endişeye maruz kalmaktadır. İnsanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek günlük hayatın işlevselliğinin bozulmasına neden olmaktadır. Günümüzde birçok kişi zaman zaman endişeye, beklenmeyen anda gelen olumsuz düşüncelere, takıntılara ve aynı zamanda da engelleyemediği düşüncelere de kapılabilmektedir. Bu düşünceleri günlük yaşamımızı etkilemeyecek şekilde sonuçlandırabiliriz. Sonuçlanmayan ve günlük yaşamın işlevselliğini bozan takıntılarla da karşı karşıya kalabiliriz.