Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Anne Sütü İyi Gelir Mi?
Bebeklerin büyük bir kısmında görülen göz çapaklanmasının temel nedeni gözyaşı kanalının tıkanmasıdır. Gözün çapaklanması, akıntılara, kızarıklığa ve gözde sulanma gibi belirtilere yol açar fakat bebeklerde göz çapaklanmasının altında yatan farklı sebeplerde bulunabilir. Mucizevi etkileri ile bilinen anne sütü göz çapaklanmasına iyi gelir mi merak konusudur. Peki, bebeklerde göz çapaklanmasına anne sütü iyi gelir mi? işte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…
Bebek Bezi Nasıl Bağlanır? Yenidoğan Bezi Nasıl Bağlanır?
Bebek bakımını yeni tecrübe eden ebeveynler tarafından merak edilen konulardan biri de bebek bezinin nasıl bağlandığıdır. Bebek bezi bağlamak genellikle başlarda sıkıntılı yaratır. Ancak birkaç pratikten sonra bebeğinizin bezini saniyeler içinde değiştirebilirsiniz. Peki, bebek bezi nasıl bağlanır? İşte yenidoğan bezi nasıl bağlanır sorusu ile alakalı bilinmesi gerekenler…
Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?
Hemoglobin (Hgb) kırmızı kan hücrelerinde demir taşımaktan sorumlu bir protein olarak bilinir. Vücuttaki demir miktarını gösteren önemli bir parametre olan hemoglobin, kansızlık ve demir eksikliklerini belirlemeye yardımcı olur. Yaş, genetik yapı, cinsiyete göre değişik seviyelere sahip olan hemoglobin, yenidoğan bebeklerde yüksek seviyelerde izlenir, ancak birkaç haftanın ardından birçok bebekte hemoglobin değerlerinde düşüklük meydana gelebilir. Peki, bebeklerde hemoglobin değerleri kaç olmalı? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…
Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?
Bir yıl boyu korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurdukları tüp bebek tedavisi ile günümüzde birçok çift başarılı sonuçlar alabilmektedir. Ancak tüp bebek tedavisi esnasında tüm işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için çiftler mutlaka belirlenen zamanlarda hastanede olmalıdır. Bu nokta da tüp bebek tedavisinde ilk basamak kadının adet dönemi içerisinde hastaneye gitmesi ile başlamaktadır. Peki, tüp bebek tedavisi adetin kaçıncı günü başlar? İşte bu sorunun cevabı…
Bebeklerin Doyduğunu Nasıl Anlarız?
Yenidoğan bir bebeğin midesi kayısı büyüklüğünde iken bebeğin gelişme süreci ile besin ihtiyaçlarında artış olması beklenir. Bu açıdan ilk 6 aydan sonra ek gıdaya geçişin yapılması ve 2 yaşına kadar şifa olan anne sütünün alınması bebeğin büyümesini teşvik etmek için gereklidir. Aynı zamanda yeteri kadar beslenme bebeğinizin neşeli ya da huzursuz olması ile yakından ilişkilidir. Peki, bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…
Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Transfer Ne Zaman Yapılır?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak gebeliğin sağlanmadığı durumlarda çocuk sahibi olmak için pek çok çift tüp bebek tedavisine başvurmaktadır. Tüp bebek tedavisinde işlemler adım adım ilerlerlerken bir aşamadan diğer bir aşamaya geçmek için aradan zaman geçmesi gerekir. Bu nokta da yumurta toplama işlemini takiben bir ya da bir kaçının döllenmesi ve transfer edilmesi gibi çeşitli işlemler birbirini takip eder. Yumurta toplama ve embriyo transferi tüp bebek tedavisinin önemli ve kritik süreçlerini içermektedir. Peki, tüp bebekte yumurta toplama işlemi sonrası transfer ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…
Pişik Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Bebeklerde Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde yaygın görülen deri rahatsızlıklarından biri olan pişik, deride iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Kızarıklık ve döküntülerle kendini göstermekle birlikte en çok bebek bezine bağlı olarak görülürler. Bölgenin sürekli neme ve ıslaklığa maruz kalması ve hava almaması gibi nedenler pişiğe zemin hazırlamaktadır. Pişik; daha sık alt değiştirme, bölgenin hava almasını sağlama ve krem gibi evde uygulanabilen basit tedavilerle ortadan kaldırılabilir.Peki, bebeklerde pişik neden olur? Pişik nasıl geçer? İşte pişik hakkında merak edilen soruların yanıtları…
Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı? Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Besinler Tüketilmez?
Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olmak isteyip fakat bazı sorunlardan dolayı bebek sahibi olamayan çiftlere yönelik uygulanan bir yardımcı üreme tedavisidir. Özellikle kısırlıkla ilgili tedavilerin başında gelen bir yöntem olan tüp bebek tedavisi bebeği olmayan çiftlere bir umut oluyor. Tüp bebek tedavisinde kadın üreme hücreleri ve erkek üreme hücrelerinin alınarak laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesinin sağlanmasıyla yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde döllenmenin başlamasının ardından embriyo anne rahmine yerleştirilmektedir. Sonrasında doğal bir gebelik süreci başlamış olur. Tüp bebek tedavisinde de diğer her tedavide olduğu gibi beslenme düzeni büyük önem taşımaktadır. Peki, tüp bebek tedavisinde nasıl beslenilmeli? Tüp bebek tedavisinde hangi besinler tüketilmez? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...
Şule Arslan Yazio: Anneler mi Yoksa Çocuklar mı Daha Kaygılı?
Hayatta hazırlığını yapmanın aşırı keyifli olduğu şeyler vardır. Arefe akşamı bayramlıkları hazırlamak. Tatile gidilecekse akşamdan bavulu kapatmak, okulların açılmasına daha haftalar varken kendini kırtasiyede bulmak gibi… Buna yeni alınan bir kitabın sayfalarını hızlıca karıştırmayı da ekleyebilirim. Uzun bir aradan sonra okulların yüz yüze eğitime açıldığı bugünlerde çoğu çocuk için bu durum çok keyif vericiyken bazı aileler için de kâbusa dönüşebiliyor. Bütün yaz özgürce vakit geçirdikten sonra yeniden okulun kurallı ortamına dönmek hem çocuk hem de anne babanın düzeni açısından farklılıklar yaratabiliyor. Yaşanılan travmatik olayların elbette etkisi çok büyük. Tüm dünyayı etkisi altına almış korona virüsünün ardından ülkede yaşanan yangınlar, seller ve depremler çoğu çocukta güvenlikleriyle alakalı yoğun korku ve kaygı geliştirmelerine neden oldu ne yazık ki. Bu durumda kaygı yönetimini sadece çocuklardan beklememek gerekir.
Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?
Bebekler doğduklarında günün büyük bir kısmını uykuda geçirirken zamanla uykuda geçirmiş oldukları zaman azalmaya başlar. Yani gündüz uykuları azalarak gece uykuları neredeyse kesintisiz bir hal alır. Bebeklerin gece uykularının beyin gelişimi katkısı büyüktür. Eğer bebeğiniz hızlı nefes alıyor, gözlerini sık sık kıpırdatıyor ve ağız hareketleri (gülümseme) yapıyorsa bebeğinizin REM yani Rapid Eyes Movement uykusuna geçtiğini anlayabilirsiniz. REM uykusu ise beyindeki nöron bağlantılarının kuvvetlenmesi ve gündüz öğrendiklerinin bilinçaltına yerleşmesi için son derece önemlidir. Bu sebeple bebek uyku düzeni kazandıktan sonra özellikle ilk 3 yaşına kadar REM uykularının kesintisiz devam ettirilmesi gerekir. Peki, bebeklerde uyku düzeni ne zaman başlar? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…
Bebeklerde İsilik Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
İsilik özellikle bebek ve çocuklarda sıcaklığa bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Ter kanallarının tıkanması sonucu ortaya çıkar. Tıpta miliare şeklinde ifade edilen isilik, genellikle kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Bebek ve çocuklarda ter bezlerinin yeterinde gelişmemiş olması isilik oluşumunu elverişli kılmaktadır. Bebeklerde daha çok boyun, göğüs ve omuz bölgesinde kızarıklar ortaya çıkar. Kadınlarda ise genital bölgelerde ve kasıklarda yeterince hiyjenin sağlanmadığı durumlarda kızarıklığın yanı sıra içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde de meydana gelmektedir. Peki, isilik neden olur, nasıl tedavi edilir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…