onedio
Görüş Bildir
İdeal Toplum 9 Bin Yıl Önce Bu Topraklardaydı: Çatalhöyük'te Hükümetsiz ve Eşit Yaşam
9000 yıl önce  kadın ve erkek eşitliğinin var olduğu, sanatın filizlendiği, hükümete ve silahlı güce ise ihtiyaç duyulmadığı yerleşim yeri Çatalhöyük 1958 yılında İngiliz arkeolog  James Mellaart tarafından keşfedildi.Keşif, Mezopotamya dışında kalan bölgede ilk defa yerleşik hayata geçildiğine dair kanıt bulunması açısından oldukça önemliydi. Çünkü bu durum Anadolu'yu dünyanın en eski uygarlık merkezlerinden biri haline getirdi. Kazı çalışmalarının başladığı günden bu yana elde edilen bilgiler ışığında geçmişe 'kısa' bir yolculuk yapalım...
Emre Yusufi Yazio: Muz Meselesi ve Diğerleri
Hepiniz hatırlarsınız, dünyanın dertlerinin daha az olduğu ve bizim canımızla sağlığımızla uğraşmadığımız, huzurlu ve keyifli çok da uzak olmayan geçen yıl ilginç bir sanat olayı yaşanmıştı. Dedim ya daha huzurluyduk diye, bence biraz da sıkılmış ve aksiyon arıyor olabilirdik. Bu sanat olayı Miami Art Basel’de sergilenen ve dünyanın viral gündemine oturan Maurizio Cattelan’ın bir muzu duvara bantladığı ve buna sanat eseri dediği olaydır. Tabii yapıtları ve buna bağlı sanatsal kariyerinin olgunluğu baz alındığında, Cattelan’ın bize sunduğu her şey elbette ki sanat eseri olacaktı. Öyle mi gerçekten? Yemezler…
Reklam
Titanik'in Batışından Sonraki Olayları Bütün Gerçekliğiyle Yansıtan 21 Şok Edici Kare
Titanik'in batışının hikayesini bilmeyenimiz yoktur. 14 Nisan 1912 günü saat 11:39'da gemide bulunan Frederick Fleet isimli gözcü, geminin bir buz dağına doğru ilerlemekte olduğunu fark etti. Ancak artık çok geç kalınmıştı ve gemi, yaklaşık 2 saat 40 dakika sonra tamamen okyanusa gömüldü. Toplam 2,224 yolcunun yalnızca 700 tanesi kazadan sağ kurtulabildi. Peki sonra ne oldu? İşte efsanevi gemi Titanik'in batışının ardından çekilen 21 fotoğraf:
Reklam
Umut Nur Sungur Yazio: Kendimizle Dost Olabilme Sanatı
etiket
Şiddetin, nefretin ve vahşetin olduğu bu dünyada, şefkat kelimesi daha da fazla anlam ve önem taşıyor, öyle değil mi? Peki, şefkat nedir sizce?  Şefkat, acı çekenlere empati, sevgi ve ilgi gösterme becerisi olarak tanımlanabilir. Dünyamızda şefkatin iyileştirici gücünün etkisinin hissedilebilmesi için hepimizin öncelikle kendimize sevgi ve şefkat beslemesi gerekir mi sizce? O zaman şimdi bir de günümüzde sık sık duyduğumuz özşefkat kavramına değineyim. Özşefkat, kendimize karşı anlayışlı olmak, kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilmektir. Kişinin kendisine sevdiği birine davrandığı şekilde destekleyici ve anlayışlı davranmasıdır. Başka bir deyişle, kişinin kendisiyle dost olma becerisidir.   Özşefkatli Farkındalık eğitiminin kurucusu Prof. Kristin Neff’e göre “Kendine şefkat göstermek, acıyı azaltmaz ama onu narin bir battaniyeyle sarar.”  Ancak kendimize şefkat göstermek her zaman kolaylıkla yapabileceğimiz bir şey değildir.  Çünkü başkalarına söylemediğimiz şeyleri kendimize çok kolaylıkla söyler, hatta çoğu zaman kendimize karşı daha acımasız davranırız. Örneğin, piyano çalmayı öğrenmeye başladığımızı ve öğrendiğimiz ilk piyano eserini çalmaya çalıştığımızı düşünelim. Bazılarımız daha ilk denemede iyi yapamadığımızı, beceriksiz olduğumuzu söyleyerek kendimizi eleştirebiliriz. Ne kadar da acıtır canımızı bu eleştiriler aslında, özellikle tekrar tekrar duyduklarımız. Bu eleştirilerin bize hissettirdiği acı bizi motive edip yaratıcılığımızı ortaya çıkarabileceği gibi, harekete geçmemizi engelleyebilir hatta içimize kapanmamıza neden olabilir. Şimdi bir de arkadaşınızı öğrendiği ilk piyano eserini çalmaya çalışırken hayal edin. Onu mükemmel çalamadığı için eleştirir misiniz yoksa çok iyi bir iş çıkardığını söyleyerek ona cesaret mi verirsiniz? Belki, kendimize de arkadaşımıza davrandığımız gibi şefkatle yaklaşırsak, o zaman önümüze koyduğumuz engelleri aşıp, yeteneğimizin gelişmesine izin verebiliriz.
Reklam
Herkesin Dinlerken Kendini “Aynen Öyle İşte” Derken Bulduğu 17 Gülşen Şarkısı
etiket
Türk popunun kraliçesi Gülşen, iddialı şarkı sözleriyle uzun yıllardır dikkat çeken bir sanatçı. Şarkılarındaki başkaldıran, meydan okuyan, tavizlerinde bile cesur olmayı beceren hava, Gülşen'i bu denli kendine has kılmaya devam ediyor.Birçoğunu farkında olmadan ezbere bildiğimiz, 'Aynen öyle işte!' dedirten sözleriyle, Gülşen'den 17 şarkıyı sizler için seçtik.
Reklam
Umut Nur Sungur Yazio: Kendinizle Bağ Kurma Sanatı
etiket
Hepimizin hoşuna giden, gitmeyen, hatta bazen sahip olduğumuzun bile farkında olmadığımız duygularımız vardır. Hiçbir duygu iyi/kötü ya da doğru/yanlış değildir. Ancak çoğunun üzerinde kontrolümüz yoktur. Bazen bizi rahatsız eden bir duygu içinde hapsolabiliriz. Böyle bir deneyim yaşadığınızda bir müzik parçasına dikkatinizi odaklamayı deneyin. Zihniniz, andan kopup, serseri mayın gibi gezinti yapmaya başladığı anda dikkatinizi yeniden müziğe geri getirin ve sonra kendinize sorun, odağınızı müziğe kaydırarak rahatsız edici duygularla oturabilme konusunda neler öğrenebileceğinize bakın.
Reklam
Biz Tanımıyoruz Ama Onları Herkes Biliyor: Dünya Çapında Epey Tanınan ve Saygı Duyulan 8 Türk Müzisyen
etiket
Türkiye bir kültür mozaiği. Bu mozaik sanatın her alanında bizi yıllarca besledi, büyüttü ve bir çok dünyaca ünlü sanatçı çıkarmamızı sağladı. Birazdan okuyacağınız içerikteki sanatçılardan bazılarının adını belki de daha önce hiç duymadınız. Belki de duydunuz ama pek üstünde durmadınız. Ama şaşırmayın. Türk müzisyenler dünyanın her yerinde bu kültürü yaşadı, yaşattı ve yaşatmaya da devam ediyor. İşte karşınızda dünyaca ünlü Türk müzisyenler!Adını anamadığımız yüzlerce müzisyenimizden şimdiden özür dileriz...
Marcus Graf Yazio: Yeni Bir Birlikteliği Gerçekleştirmek İçin Normu Yeniden Tanımlamak
etiket
Size hemen söyleyeyim: Murat Germen'in Ferda Art Platform’daki Feyezan / Overflow isimli kişisel sergisi, tüm sanatseverler tarafından olduğu kadar, çılgın karantina zamanlarımızın mevcut statükosunu sorgulamaya cesaret eden herkes tarafından muhakkak görülmeli. 10 Eylül - 10 Kasım 2020 tarihleri arasında devam eden sergi, tanık olduğumuz güncel politik, sosyal ve ekonomik gerçekleri ve çapraz ateş altındaki bireylere verilebilecek farklı anlam ve tepkileri ortaya koyuyor.
Reklam