onedio
Görüş Bildir
Korkudan Kurtulmak: Sağlıklı ve Sağlıksız Korku Türleri
Cesaret korkunun yokluğu değil, korkuya direnmek ve hükmetmektir.- Mark TwainBeynimiz, her duygumuzu yüz milyardan fazla sinir hücresinin oluşturduğu ağlarla yöneten gizemli bir yapıdır. Duygularımızın bazıları bilinçli düşünce ve eylemlere yol açarken, bazıları da otomatik tepkiler vermemize neden olur. Korku da bunlardan biridir. Korku, tehlikeli bir uyarıcı ya da tehlike ihtimali karşısında beyinde, kalp atışlarının ve nefesin hızlanması, kasların gerilmesi, kan basıncının yükselmesi gibi fizyolojik değişimlere yol açan kimyasalların salgılanmasıyla ortaya çıkan ve tamamen otomatik olan “savaş ya da kaç” tepkisiyle sonuçlanan bir zincirleme reaksiyonudur.Bu reaksiyonu başlatan uyarıcı, karşımızdaki bir örümcek, boğazımıza dayanmış bir bıçak, konuşma yapmamızı bekleyen insanlarla dolu bir konferans salonu, durup dururken kendiliğinden açılıp kapanan bir kapı veya kazanmak zorunda olduğunuz bir sınav olabilir. Korku belirli bir tehdit sonucunda, “uyarıcı, savunmacı, korumacı” bir tepki olarak ortaya çıkan yaşamsal bir “savunma mekanizması”dır ve evrensel bir duygudur.
İlişkilerimizde Bağlı mıyız Bağımlı mıyız
Sevmeliyiz ve güçlenmeli aşk içinde ama sahiplenmemeliyiz sevdiğimizi. İnsan arzularının üzerindedir insan ruhu.İlişkilerimizde bağlılık ve bağımlılık arasındaki farkı anlamak önemlidir. Bireyler özellikle de romantik ilişkilerde sıklıkla bağımlılık ve bağlılık arasındaki farkı anlamakta zorlanırlar.
Üniversite Sınavı Yaklaşırken Psikolojinize İyi Gelecek ve Kaygılarınızı Azaltacak Rahatlatıcı Yöntemler
Bugün sizlerle üniversite sınavına kalan bu kısa süre içerisinde karşılaşılan kaygı ve stresle başa çıkmanın yollarını paylaşmak istiyorum. Umarım bu rehber, sınav döneminizde size yardımcı olur ve sınav kaygısıyla baş etmenize katkı sağlar. Kaygı da üzülmek, mutlu olmak, heyecan duymak gibi günlük hayatımızda da yaşayabildiğimiz normal bir duygumuzdur. Kaygılarımızı kabul edip, olumlu düşüncelerle kontrol altında tutmak bizi güzel sonuçlara götürür.
Erkek Egemenliğinin Üzerine Kurulmuş Toplumlarda Psikanalistlerin Üzerine Konuştuğu Konu: Rahim Kıskançlığı
Yıllar boyunca 'ataerki' kavramı sürekli olarak gündemde olan bir konu olmuştur. Erkek egemenliği olarak tanımlayabileceğimiz 'ataerki', kadınların vücudu üzerine yorum yapabilme cüretinin doğmasına sebep olmuştur. Bu kavramdan yola çıkarak psikanalistlerin ortaya attığı 'rahim kıskançlığı'  kavramını duymuş muydunuz? Gelin psikanalistlerin görüşlerine beraber bakalım...
İlişkiyi Bitirmek İsteyince İntihar Etmekle Tehdit Eden Eski Sevgiliye Nasıl Yaklaşılmalı?
Bazen ilişkiler sona erebiliyor: Bazıları ortaklaşa alınan bir kararla, bazıları bir tarafın isteği ile. Ancak maalesef söz konusu ayrılık olduğunda eski partnerinizin hiç bilmediğiniz bir yüzünü görebiliyorsunuz. İlişki bitince hırçınlaşanlardan, onu bırakmamanız için intihar etmekle tehdit edene kadar bir sürü toksik davranış sergilenebiliyor. Peki böyle bir durumda nasıl bir aksiyon almalısınız? Anlattık. 👇Not: İntihar vb. hassas ögeler yer alıyor.
Sorumluluk Almak ve Hayata Dahil Olmak için 5 Altın Kural
etiket
“Hiç kimse hem sorumluluk hem de umutsuzluk hissine aynı anda kapılamaz.”Antoine de Saint ExuperyBir çocuk oynarken ayağı bir şeye takılıp düşünce, annesi hemen o şeyi döver ve “Seni gidi seni, sen niye orada duruyorsun?” diye söylenir. Çocuk, o şey orada durmasa ayağı takılıp düşmeyeceğini sanır ve büyüdükçe her takılıp düştüğünde veya yaptığı her hatada suçu yükleyecek birini veya bir şeyi mutlaka bulur. Çünkü çocuk yaşadıklarının sorumluluğunu almayı değil, suçlamayı öğrenmiştir.
Reklam
Sahtekarlık Sendromu: Imposter Sendromu Nedir?
Hiç önemli bir şey başardınız ama kendinizi şanslı ya da kandırılmış gibi hissettiniz mi? Başarılarınızı küçümsediniz, onları becerileriniz veya nitelikleriniz yerine dış faktörlere bağladınız mı? Eğer bu duygular size tanıdık geliyorsa, psikologların 'Imposter Sendromu' olarak adlandırdığı durumu yaşıyor olabilirsiniz. Peki ama Sahtekârlık Sendromu tam olarak nedir? Gelin bu yaygın ancak genellikle göz ardı edilen olguyu anlamak için derinlere dalalım.
Fikir Korkusu Nedir, Nelerden Etkilenir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Fikir korkusu, toplum içinde başkalarının fikirlerini ifade etmekten veya eleştiriye maruz kalmaktan aşırı derecede korkma veya endişe etme durumudur. Bu fobi, kişinin kendisini başkalarının önünde açıklamaktan veya düşüncelerini ifade etmekten kaçınmasına neden olur. Fikir korkusuna sahip olan kişiler, genellikle başkalarının onayını veya beğenisini kazanma isteğiyle hareket ederler ve bu nedenle fikirlerini ifade etmekten kaçınırlar. Biz de bu içerikte sizlere fikir korkusunu tanıtacak, nelerden etkilendiğini anlatacak ve nasıl tedavi edildiği hakkında bilgi vereceğiz.
Reklam
Reklam
TikTok'ta Yangın Çıkarma Hastalığına Sahip Olduğunu Söyleyen Genç Herkesi Şaşırttı! Peki Nedir Bu Hastalık?
İnsanın evrimleştiği süreç içerisinde genlerimiz birçok mutasyona uğramış ve eskiden var olan birçok gen zamanla değişime uğramış. Örneğin bazı insanlar bugün çok nadir olan ateş yakma hastalığına sahip. Bunun sebebi ise ilk insanlardan kalma ateş yakma dürtüsüne sahip olmaları. Geçtiğimiz günlerde bu hastalığa sahip olan bir genç de TikTok platformunda yayınladığı videosunda söyledikleri ile herkesi şaşırtmıştı. Gelin birlikte bu hastalığın nasıl olduğuna bir bakalım. 👇
Kaygı Bozuklukları ve Kaygıdan Kurtulmak
etiket
“Kaygının yükü bize, kaygı duyduğumuz kötülükten kat be kat büyük gelir.”Daniel DefoeKaygı, anksiyete, bunaltı ve endişe aynı anlamda kullanılan sözcüklerdir ve korku ile çok yakından ilişkilidirler. Ancak kaygı ve korku arasında önemli farklar vardır. Bir tehlike ya da uyarı sinyali olan kaygı aslında herkesin zaman zaman hissettiği normal ve doğal bir duygudur. Dışarıdan zarar gelecek korkusuyla yaşanan ruhsal, zihinsel ve fizyolojik uyarılmaya “kaygı” adı verilir. Nedeni bilinen korku daha çok şu an ve şimdi ortaya çıkan tehlikelere karşı gösterilen bir tepki iken, nedeni bilinmeyen kaygı, gelecekte ve oluşabilecek kötü şeylerle ilgili duyguları içerir. Yani kaygı daha çok geleceğe yöneliktir, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı bedeniniz ve düşüncelerinizdeki değişiklikler ve bilincinizin farkında olmadığı bilinmezliklerle ilgilidir. Kaynağı belli olmayan kaygı, “her an kötü bir şey olacakmış hissi”, örneğin, her an kötü bir haber alacağınız, sizin ya da yakınlarınızın başına kötü bir şey geleceği korkusu ile gelen bir sıkıntı, tedirginlik, gerilim ve bunaltı duygusudur. Yabancı bir ortamda yeni insanlarla tanışırken hissettiğiniz belirsiz rahatsızlık, sınavda veya sınava girmeden önce yaşadığınız huzursuzluk kaygıya örnek olarak verilebilir. Kaygılanan kişinin hayatında korkudaki gibi “somut” bir tehlikeden, durumdan bahsedilemez. Korkuyla karşılaştırıldığında kaygı, daha yaygın, yavaş ortaya çıkan, tanımlanması daha zor, daha uzun süreli belirtileri olan, daha derin bir korku duygusudur.
Narsist Olmanın Normal Sayılacak Bir Ölçütü Var mıdır?
Narsizm, bir kişinin kendini aşırı derecede önemseme, hayranlık duyma eğilimi olarak tanımlanır. Narsist bireyler genellikle kendi yetenekleri, görünüşleri ve başarılarıyla aşırı meşgul olurlar ve başkalarına pek ilgili göstermezler. Gelin narsistliğin sağlıklı sayılacak bir seviyede olmasının mümkün olup olmadığını inceleyelim.
Reklam
Stroop Etkisi Nedir ve Neden Kafa Karışıklığına Yol Açar?
Stroop etkisi, psikolojide ve bilişsel bilimlerde incelenen bir fenomendir. Bu etki, bir kişinin kelimenin anlamıyla ilgili bilgiyle kelimenin yazılı rengi arasında bir uyumsuzluk olduğunda ortaya çıkar. Biz de bu içerikte sizlere stroop etkisi hakkında bilgi verecek ve bu etkinin neden kafa karışıklığı yarattığını açıklayacağız.
Reklam
Çöl mü, Çiçek Bahçesi mi?
etiket
Yer değiştirmek, birçok insan için oldukça stresli bir deneyim olabilir. Yeni bir şehre, ülkeye veya hatta evinize taşınmak, hayatınızda birçok değişikliğe neden olabilir ve bu da çoğu insan için zor bir geçiş dönemi olabilir. Ancak, bu zorluklarla başa çıkmanın yolları vardır ve bu yazıda, yer değiştirmenin psikolojik etkilerini ve bu etkilerle nasıl başa çıkabileceğimizi tartışacağız.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nasıldır?
Histrionik kişilik bozukluğu duygusal ifade, dikkat çekme arzusu ve dramatik davranışlarla karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur. Dolayısıyla bu bozukluğa sahip olan insanlar, çevrelerindeki insanların ilgisini çekmek ve merkezde olmak için sürekli olarak çaba gösterirler. Bu içerikte sizlere histrionik kişilik bozukluğunun ne olduğunu, belirtilerini ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında bilgi vereceğiz...
Reklam