onedio
Görüş Bildir
Çaresiz Değilim Çare Benim
“Kendi kalbine bakamayanın yaşamı bulanıktır. Kendi yüreğine bakabilme cesareti gösterenler gönlünün muradını keşfedenlerdir. Dışarıya bakan rüya görür, hayal dünyasında kaybolur, içeriye bakan uyanır, kendini keşfeder.”Carl G. Jung
Tatilde Otopilottan Çıkmak İsteyen Beyaz Yakalıya Psikolojik Öneriler
Bugün itibariyle çoğunluğumuz bir süre işten, ofisten, bilgisayardan, uzaklaşıyoruz. Alışveriş merkezleri tıklım tıklım, ellerinde 1000’er TL’lik elbiseler, indirimle sadece 750 TL’ye gelen el kadar şortlarla herkes kan ter içinde kasa kuyruklarında.Bir şekilde kendimizi güvende hissetme dürtümüz öyle ağır basıyor ki, içimizdeki çocuğa “İnan bana her şey eskisi gibi.” diyebilmek için cüzdanımızı ve hatta cüzdanımızda olmayan para kadar borçlanma kapasitemizi, tatil alışverişi için ağzına kadar açmış durumdayız.Doldurmalıyım, doldurmalıyım, o bavulu ne yapıp edip doldurmalıyım.Beyaz yaka olduğumuz için sahip olduğumuz en büyük meziyetleri, tatile de yansıtmak bize gurur ve onur veriyor: Minimum bütçeyle, maksimum deneyim, etkili proje ve zaman yönetimi, beklenenin ötesinde tatil memnuniyet skoru yaratmak. İşte karşınızda ‘tatili çok ama çok iyi geçirmeliyim’ stresiyle 9 günlük bir maratona ilk adımını atan bir yarışçı. Ve 9 gün sonra yorgun, bitkin, tam da tatmin olamamış şekilde şehre dönecek buruk bir savaşçı. Peki, farklı bir tatil mümkün mü?
Psikolojik Olarak Sağlam Durabilmek İçin 8 Yöntem
Hayat dediğimiz büyük deneyim, karşımıza birçok olayla çıkar. Bazen kendimizin bazen etrafımızdaki insanların yıkıcı, zorlayıcı durumlar yaşadığına şahit oluruz ve görürüz ki hepimizin tepkileri yaklaşımları birbirinden oldukça farklı... Bazılarımız böylesi zorlayıcı imkanlarda can yeleklerini takarken, bazılarımız desteksiz dalgalı sularla mücadele eder. Peki nedir bu can yeleği? Nasıl temin ederiz dediğimiz noktada, psikolojik sağlamlık konusuna girelim…
Reklam
Potansiyelinizi Ortaya Çıkarın: Kişisel Büyüme ve Gelişim İçin En Önemli Stratejiler
Potansiyelinizi ortaya çıkarmak, kendinizin en iyi versiyonu olmanız için sizi güçlendiren dönüştürücü bir yolculuktur. Kişisel büyüme ve gelişmeyi sağlamak için becerilerinizi, bilginizi ve zihniyetinizi sürekli olarak geliştirmek gereklidir. Etkili stratejiler benimseyerek ve değişimi kucaklayarak, potansiyelinizin kapılarını açabilir ve tatmin edici bir yaşam yaratabilirsiniz. Peki bu stratejileri nasıl gerçekleştirebilir? Hadi gelin buna bakalım.
Kutsallığın Karikatürleşmesi ve Saygıya Tecavüz
etiket
'Her zaman en az katlanabildiğim şey, kutsallığın karikatürleşmesi ve saygıya tecavüz olmuştur.' Frederic AmielSon günlerde yaşanılan olaylarla birlikte insanların inançları (kutsallıkları), bakış açıları, savundukları düşünce ve görüşlere yönelik hiç de doğru olmayan şekilde bir saldırı gözlemliyorum. Hak ve özgürlüklerine, düşünce yapılarına ve inançlarına yapılan bu saldırılar ayrımlaşmaya, kutuplaşmaya neden oluyor. Peki gerçekten de demokratik bir ülkede olduğumuzu varsayarsak, bu yaşanılanlar ne kadar demokratik sizce? Kutuplaşmalarla kırılan kalplar, zihinlere yapılan saldırılar, göz göre göre liyakatler yapılması ve gözdağı verilmesi ne kadar etik?Günümüzde, toplumlar sürekli olarak değişim ve dönüşüm süreçlerinden geçmektedir. Bu süreçlerde bazen değerlerimize ve kutsallarımıza yönelik meydan okumalarla karşılaşırız. Bu yazıda, kutsallığın karikatürleşmesinin ve saygıya tecavüzün altında yatan psikolojik dinamikleri ele alacağız. Bu konuda farkındalık geliştirmek, kutsal değerlerimize saygıyı artırmak ve anlayışlı bir toplum inşa etmek için önemli bir adımdır.
Reklam
Öz Güveni Artırmanın 12 Yolu
etiket
“Başarının büyüklüğünü inancınızın büyüklüğü belirler.”Seneca“Öz güven” kişinin kendi değeri hakkındaki nesnel değerlendirmesi, kendisi ve yetenekleri hakkında olumlu ve gerçekçi bir anlayışa sahip olması, kendi özelliklerinin ne ölçüde olumlu ya da olumsuz olduğu hakkındaki yorumudur. Öz güven yaşamın her aşamasında önemlidir. Öz güven yaşamda sağlam bir duruş kazanarak zorluklarla baş etmenizi sağlar. Öz güven size güç vererek yaşamdan kopmanızı, sorunlardan kaçmanızı engeller ve sizi daha fazla çaba göstermeye yönlendirir. Öz güven başarının en önemli yapıtaşıdır. “Öz güven eksikliği” olan kişi ise kendinden hep şüphe duyar, pasif olur, her şeye boyun eğer, aşırı uyum gösterir, eleştirilere karşı hassas olur, güvensizdir, aşağılık duygusu içindedir ve sevilmediğini hisseder. Gerekli beceriye ve deneyime sahip olduğunu bildiği halde bir şeyler yapmaktan çekinir. Karar vermesi, inisiyatif kullanması veya sorumluluk alması gereken durumlarda rahatsız ve huzursuz olur.
Yetişkinlerde ve Çocuklarda Yalnızlık Hissi
etiket
“İnsanlar Köprü Kuracakları Yerde Duvar Ördükleri İçin Yalnız Kalırlar.”Yalnızlık, insanın doğasında var olan bir histir. Ancak, modern dünyada, teknolojinin gelişmesi ve insanların hayat tarzlarının değişmesi nedeniyle, yalnızlık daha yaygın bir sorun haline gelmiştir.  İnsanlar sosyal varlıklardır ve toplum içinde varlıklarını sürdürürler. Ancak, yalnızlık hissi bazen insanların hayatında bir rol oynar. Yalnızlık hissi, insanların kendilerini yalnız hissetmeleriyle ortaya çıkar ve bu durum, fiziksel izolasyondan kaynaklanabileceği gibi, sosyal izolasyondan da kaynaklanabilir.
Reklam
Geçmişi Geride Bırakabilmek
etiket
“Ömür dediğin üç gündür; dün geldi geçti, yarın meçhuldür. O halde ömür dediğin bir gündür, o da bugündür.”Can YücelŞu an ve şimdi, geçmişin bir tekrarıdır; zaman, mekân ve oyuncular değişse bile roller hep aynıdır. Yani yaşanan ruhsal ve bedensel sorun ne olursa olsun, kişinin iç dünyasının dışarıya yansıyan sonuçlarıdır.
Korkudan Kurtulmak: Sağlıklı ve Sağlıksız Korku Türleri
etiket
Cesaret korkunun yokluğu değil, korkuya direnmek ve hükmetmektir.- Mark TwainBeynimiz, her duygumuzu yüz milyardan fazla sinir hücresinin oluşturduğu ağlarla yöneten gizemli bir yapıdır. Duygularımızın bazıları bilinçli düşünce ve eylemlere yol açarken, bazıları da otomatik tepkiler vermemize neden olur. Korku da bunlardan biridir. Korku, tehlikeli bir uyarıcı ya da tehlike ihtimali karşısında beyinde, kalp atışlarının ve nefesin hızlanması, kasların gerilmesi, kan basıncının yükselmesi gibi fizyolojik değişimlere yol açan kimyasalların salgılanmasıyla ortaya çıkan ve tamamen otomatik olan “savaş ya da kaç” tepkisiyle sonuçlanan bir zincirleme reaksiyonudur.Bu reaksiyonu başlatan uyarıcı, karşımızdaki bir örümcek, boğazımıza dayanmış bir bıçak, konuşma yapmamızı bekleyen insanlarla dolu bir konferans salonu, durup dururken kendiliğinden açılıp kapanan bir kapı veya kazanmak zorunda olduğunuz bir sınav olabilir. Korku belirli bir tehdit sonucunda, “uyarıcı, savunmacı, korumacı” bir tepki olarak ortaya çıkan yaşamsal bir “savunma mekanizması”dır ve evrensel bir duygudur.
İlişkilerimizde Bağlı mıyız Bağımlı mıyız
etiket
Sevmeliyiz ve güçlenmeli aşk içinde ama sahiplenmemeliyiz sevdiğimizi. İnsan arzularının üzerindedir insan ruhu.İlişkilerimizde bağlılık ve bağımlılık arasındaki farkı anlamak önemlidir. Bireyler özellikle de romantik ilişkilerde sıklıkla bağımlılık ve bağlılık arasındaki farkı anlamakta zorlanırlar.
Reklam
Üniversite Sınavı Yaklaşırken Psikolojinize İyi Gelecek ve Kaygılarınızı Azaltacak Rahatlatıcı Yöntemler
etiket
Bugün sizlerle üniversite sınavına kalan bu kısa süre içerisinde karşılaşılan kaygı ve stresle başa çıkmanın yollarını paylaşmak istiyorum. Umarım bu rehber, sınav döneminizde size yardımcı olur ve sınav kaygısıyla baş etmenize katkı sağlar. Kaygı da üzülmek, mutlu olmak, heyecan duymak gibi günlük hayatımızda da yaşayabildiğimiz normal bir duygumuzdur. Kaygılarımızı kabul edip, olumlu düşüncelerle kontrol altında tutmak bizi güzel sonuçlara götürür.
Erkek Egemenliğinin Üzerine Kurulmuş Toplumlarda Psikanalistlerin Üzerine Konuştuğu Konu: Rahim Kıskançlığı
Yıllar boyunca 'ataerki' kavramı sürekli olarak gündemde olan bir konu olmuştur. Erkek egemenliği olarak tanımlayabileceğimiz 'ataerki', kadınların vücudu üzerine yorum yapabilme cüretinin doğmasına sebep olmuştur. Bu kavramdan yola çıkarak psikanalistlerin ortaya attığı 'rahim kıskançlığı'  kavramını duymuş muydunuz? Gelin psikanalistlerin görüşlerine beraber bakalım...
Reklam
İlişkiyi Bitirmek İsteyince İntihar Etmekle Tehdit Eden Eski Sevgiliye Nasıl Yaklaşılmalı?
Bazen ilişkiler sona erebiliyor: Bazıları ortaklaşa alınan bir kararla, bazıları bir tarafın isteği ile. Ancak maalesef söz konusu ayrılık olduğunda eski partnerinizin hiç bilmediğiniz bir yüzünü görebiliyorsunuz. İlişki bitince hırçınlaşanlardan, onu bırakmamanız için intihar etmekle tehdit edene kadar bir sürü toksik davranış sergilenebiliyor. Peki böyle bir durumda nasıl bir aksiyon almalısınız? Anlattık. 👇Not: İntihar vb. hassas ögeler yer alıyor.
Sorumluluk Almak ve Hayata Dahil Olmak için 5 Altın Kural
etiket
“Hiç kimse hem sorumluluk hem de umutsuzluk hissine aynı anda kapılamaz.”Antoine de Saint ExuperyBir çocuk oynarken ayağı bir şeye takılıp düşünce, annesi hemen o şeyi döver ve “Seni gidi seni, sen niye orada duruyorsun?” diye söylenir. Çocuk, o şey orada durmasa ayağı takılıp düşmeyeceğini sanır ve büyüdükçe her takılıp düştüğünde veya yaptığı her hatada suçu yükleyecek birini veya bir şeyi mutlaka bulur. Çünkü çocuk yaşadıklarının sorumluluğunu almayı değil, suçlamayı öğrenmiştir.
Sahtekarlık Sendromu: Imposter Sendromu Nedir?
Hiç önemli bir şey başardınız ama kendinizi şanslı ya da kandırılmış gibi hissettiniz mi? Başarılarınızı küçümsediniz, onları becerileriniz veya nitelikleriniz yerine dış faktörlere bağladınız mı? Eğer bu duygular size tanıdık geliyorsa, psikologların 'Imposter Sendromu' olarak adlandırdığı durumu yaşıyor olabilirsiniz. Peki ama Sahtekârlık Sendromu tam olarak nedir? Gelin bu yaygın ancak genellikle göz ardı edilen olguyu anlamak için derinlere dalalım.
Fikir Korkusu Nedir, Nelerden Etkilenir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Fikir korkusu, toplum içinde başkalarının fikirlerini ifade etmekten veya eleştiriye maruz kalmaktan aşırı derecede korkma veya endişe etme durumudur. Bu fobi, kişinin kendisini başkalarının önünde açıklamaktan veya düşüncelerini ifade etmekten kaçınmasına neden olur. Fikir korkusuna sahip olan kişiler, genellikle başkalarının onayını veya beğenisini kazanma isteğiyle hareket ederler ve bu nedenle fikirlerini ifade etmekten kaçınırlar. Biz de bu içerikte sizlere fikir korkusunu tanıtacak, nelerden etkilendiğini anlatacak ve nasıl tedavi edildiği hakkında bilgi vereceğiz.
Reklam