Travmana Kulak Ver
Gerçek bir ölüm veya ölüm tehdidi, ciddi yaralanma veya cinsel şiddete maruz kalma, başkalarının başına gelen olaylara tanıklık etme; bir yakının doğal afetler, deprem, yangın, kaba güç ya da kaza sonucu ölüm tehdidi ile karşılaşması ya da ölmesi, örseleyici olayın sevimsiz ayrıntıları ile yineleyici biçimde ya da aşırı bir düzeyde karşı karşıya kalma travma olarak değerlendirilmektedir. Travmanın önemli bir özelliği, kişinin o ana kadar kullandığı baş etme biçimleriyle üstesinden gelemediği bir durum olmasıdır. Kişinin karşılaştığı stres verici bir olay ile onunla psikolojik açıdan baş edebilme kapasitesi arasında yaşamsal bir dengesizlik ortaya çıktığında ise ruhsal travmadan söz etmek mümkündür. Ruhsal travmalardan etkilenen pek çok kişide erken dönemde umutsuzluk, şaşkınlık, yoğun korku, suçluluk, çaresizlik ve dehşet duygusu, dissosiyatif semptomlar, kaçınma, ağlama, sinirlilik, içe kapanma, kendisinin ya da sevdiklerinin güvende olmadığını hissetme, olayı yeniden yaşama, uykusuzluk, yeme alışkanlıklarında değişiklik ya da yaşamın amacını yitirmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler bir yaşam krizine verilen olağan tepkiler olarak değerlendirilir ve çoğu bir ay içerisinde azalarak kaybolur. Ancak erken dönemde belirtilerin şiddetli olması, beden sağlığını tehdit etmesi (günlerce süren uykusuzluk, beslenme sorunları vs), intihar düşüncelerinin olması, eşlik eden psikiyatrik hastalık ve eski travmaların varlığı ile birlikte belirgin işlevsellik kaybının olması halinde vakit kaybetmeden ruh sağlığı profesyoneline başvurmak gerekir. Belirtilerin uzun süre devam etmesi halinde ise travma sonrası stres bozukluğu ve diğer ruhsal bozuklukların ortaya çıkması olasıdır.
Pazar Gecesi Depresyonu Yaşayanları Işık Hızıyla Hayata Geri Döndürecek 7 Alışkanlık
Aranızda pazar gecesi depresyonu yaşayanlar var mı? Sunday night blues, olarak da adlandırılan bu sendrom pazar akşamları hatta öğleden sonra başlayıp tüm gününüzü mahvedebiliyor. Psikologlar bunu 'durumsal depresyon' veya içinde bulunduğunuz koşullara bir tepki olarak ortaya çıkan ardından koşullar düzeldiğinde kaybolan bir depresyon olarak sınıflandırıyor. Yani, bir nevi amaçsızlıkla birlikte ertesi gün başlayacak iş/okul stresi tetikleniyor. Üstelik farkında olmasanız bile insanların büyük bir çoğunluğu bu durumdan şikayetçi. Peki, ne yapmalı? Gelin size, pazar gecesi depresyonundan nasıl kurtulabilirsiniz anlatalım...
Seni Anlayan ve Yaralarını Saran O Kişi Kim?
Kötü hissettiğimizde, başımıza talihsiz bir olay geldiğinde, çok çalıştığımız bir sınavdan düşük not alınca ya da kötü bir haber aldığımızda ilk koştuğumuz kişi herkes için farklıdır. İşte bu testimizde senin ilk koştuğun, seni anlayan ve yaralarını saran kişiyi tahmin etmeye çalışacağız. Hazırsan başlayalım!
Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Her Biri Birbirinden Etkili 19 Psikolojik Gerçek
Bazı insanlar psikolojiyi biyoloji ya da fizik gibi bir bilim dalı olarak görmez. Oysa psikoloji de deneylere dayanan tezleri ve sonuçları olan bir bilim dalıdır. Bazı psikolojik bilgileri kendiniz bile test edebilirsiniz. Bu yazıda okuyacağımız bilgileri sizin için test edip onaylamışlar. İşte günlük hayatta kullanabileceğiniz ve insan ilişkilerinde istediğinizi elde etmenize yardımcı olacak 19 psikolojik gerçeği sizler için derledik.
Psikolojik Yardım Almanın Aslında Ne Kadar Önemli Olduğunun 9 Kanıtı
Terapi yalnızca psikolojik sağlığı iyiye götürmekle kalmaz, aynı zamanda bireylerin refahını da arttırır. Bu sebeple, yaşam kalitenizi artırmak için hafta 1 defa psikoloğunuzla görüşmeniz tavsiye edilir. Hepimiz kimi zaman zor günlerden geçiyoruz ve yanımızda bir destek olmasını arıyoruz. Bu gibi durumlarda en doğru adres terapistler oluyor. İşte karşınızda psikolojik yardımın önemi hakkında 9 kanıt!
Uzman Psikolog ile Müge Anlı'daki Sinan'ın Sahip Olabileceği Olası Psikolojik Rahatsızlıklar Üzerine Konuştuk!
İçeriğimizde yer alan psikolojik rahatsızlıklar/semptomlar/tanılar, işin uzmanından alınan öngörülerden oluşmaktadır. Ve içeriğimizde yer alan semptomlar, bazı kullanıcılar için tetikleyici olabilir.Türkiye gündemini bi' hayli meşgul eden ve Müge Anlı'yı çıldırtma noktasına getiren Sinan Sardoğan hakkında birçok farklı psikolojik rahatsızlık iddiası ortaya atılmıştı. 64 yaşındaki Arife Gökçe'nin kaybında baş şüpheli olarak Müge Anlı ile Tatlı Sert stüdyosunda yer alan Sinan Sardoğan'ın, 'akli dengesi yerinde' raporu olsa da bazı sorunlar yaşadığı aşikardı.Tabii ki elimizde kesin bir veri ya da yapılan bir psikoterapi seansı yok. Bu yüzden merak ettik ve bir psikolog olan sevgili Pınar Alemdar'a sorduk! O da bizler için Sinan Sardoğan'ın ifadelerini ve programdaki davranışlarını ele alarak, Sinan'ın sahip olabileceği 'olası' psikolojik rahatsızlıkları bizler için semptomları ve örnekleriyle birlikte açıkladı.Not: İtalik yazı stilindeki metinler uzman görüşü değildir.Keyifli okumalar!
İş Dünyasında Konforlu Alan Yaratmak Adına Önemli Bir Mesele: Psikolojik Güvenlik
Bundan on yıl kadar önce, çalıştığım şirkette, yeni fikirlerin üretildiği bir grup çalışmasında, o zamanlar Türkiye’de şirketler arasında çok fazla uygulanmayan, koşarak bağış toplama konusunu açmış, çalışanların da dahil olacağı ve şirketin de üzerine koyacağı bir plan ile anlamlı bir çalışma yapabileceğimizi iletmiştim. En az 30 kişinin önünde bu fikrimin ne kadar anlamsız ve aşağılayıcı olduğu bana söylenmişti. Çok şaşırıp “Acaba yanlış mı düşünüyorum?” diye kendimi sorgulamıştım. Ve de bu yaklaşıma sahip üst düzey yöneticimizin söyleyiş tarzı beni oldukça üzmüştü. Aslında, hiçbir zaman kendisinin yanında, onun fikirleri dışında fikirlerimizi beyan etmek kolay değildi ama o zamanlar bunlara psikolojik güvenlik dendiğini bilmiyordum. Bugün, iş dünyasında gitgide daha fazla konuşulmaya başlanan bir konu haline geldi. Ve maalesef ki sadece Türkiye’de değil ancak Türkiye’de çok yoğun yaşanmakta.