Uzman Psikolog ile Müge Anlı'daki Sinan'ın Sahip Olabileceği Olası Psikolojik Rahatsızlıklar Üzerine Konuştuk!
İçeriğimizde yer alan psikolojik rahatsızlıklar/semptomlar/tanılar, işin uzmanından alınan öngörülerden oluşmaktadır. Ve içeriğimizde yer alan semptomlar, bazı kullanıcılar için tetikleyici olabilir.Türkiye gündemini bi' hayli meşgul eden ve Müge Anlı'yı çıldırtma noktasına getiren Sinan Sardoğan hakkında birçok farklı psikolojik rahatsızlık iddiası ortaya atılmıştı. 64 yaşındaki Arife Gökçe'nin kaybında baş şüpheli olarak Müge Anlı ile Tatlı Sert stüdyosunda yer alan Sinan Sardoğan'ın, 'akli dengesi yerinde' raporu olsa da bazı sorunlar yaşadığı aşikardı.Tabii ki elimizde kesin bir veri ya da yapılan bir psikoterapi seansı yok. Bu yüzden merak ettik ve bir psikolog olan sevgili Pınar Alemdar'a sorduk! O da bizler için Sinan Sardoğan'ın ifadelerini ve programdaki davranışlarını ele alarak, Sinan'ın sahip olabileceği 'olası' psikolojik rahatsızlıkları bizler için semptomları ve örnekleriyle birlikte açıkladı.Not: İtalik yazı stilindeki metinler uzman görüşü değildir.Keyifli okumalar!
İş Dünyasında Konforlu Alan Yaratmak Adına Önemli Bir Mesele: Psikolojik Güvenlik
Bundan on yıl kadar önce, çalıştığım şirkette, yeni fikirlerin üretildiği bir grup çalışmasında, o zamanlar Türkiye’de şirketler arasında çok fazla uygulanmayan, koşarak bağış toplama konusunu açmış, çalışanların da dahil olacağı ve şirketin de üzerine koyacağı bir plan ile anlamlı bir çalışma yapabileceğimizi iletmiştim. En az 30 kişinin önünde bu fikrimin ne kadar anlamsız ve aşağılayıcı olduğu bana söylenmişti. Çok şaşırıp “Acaba yanlış mı düşünüyorum?” diye kendimi sorgulamıştım. Ve de bu yaklaşıma sahip üst düzey yöneticimizin söyleyiş tarzı beni oldukça üzmüştü. Aslında, hiçbir zaman kendisinin yanında, onun fikirleri dışında fikirlerimizi beyan etmek kolay değildi ama o zamanlar bunlara psikolojik güvenlik dendiğini bilmiyordum. Bugün, iş dünyasında gitgide daha fazla konuşulmaya başlanan bir konu haline geldi. Ve maalesef ki sadece Türkiye’de değil ancak Türkiye’de çok yoğun yaşanmakta.
Ticaret Uğruna Kaybedilen Etik ve Ahlaki Değerler
Etik neden önemlidir? Bunun üzerine düşündüğümüzde, etik bizim varoluş biçimimizi içerdiğini görürüz. Bu, inanç duygumuzla uyumlu bir şey olduğu anlamına gelir.Etik değerler önemlidir çünkü kim olduğumuz hakkında bize çok şey söyler. Bir şeye gerçekten inandığınızda ona göre ve ona uygun şekilde yaşarsınız. Nerede durduğunuzu gösteren kumdaki bir çizgi gibidir. Bu da ahlaki pusulamıza rehberlik edecek standartlarımızı ve sınırlarımızı oluşturur.Fransızca “ethique” sözcüğünden dilimize geçmiş olan etik sözcüğünün Türkçe karşılığı töre bilimidir ve sözlüğe göre 'uğurunda savaşılmaya değer, yaşama neyin anlam kazandırdığı' gibi çeşitli konular üzerine çalışılan bilimdir. Bugün anlatacağım konu da etiğin bir diğer alanı olan meslek etiği üzerine.
İkarus’un Kanatları: Özgürlük Yanılsaması İle Oluşan Bireycilik Sanıldığı Kadar Masum Değil!
Yunan mitolojisinin karakterlerinden İkarus, mimar ve mucit olan babası Daidalus ile birlikte Kral Minos’un emriyle bir kuleye kapatılır. Cezalandırılmalarının sebebi ise Theseus'un labirent yolunu nasıl bulacağını Ariadne'ye anlatmaları ve Minotaurus'un öldürülmesine yardım etmeleridir. Daidalus, kendisi ve oğlu için kuleye gelen kuşların tüyleriyle ve balmumuyla bir çift kanat yapar. Ancak İkarus’un özgürlüğe ulaşmasının bir sınırı vardır. Güneşe ve denize çok yakın uçmamalı, dengede kalmalıdır. Güneşe yaklaşırsa balmumu eriyecek, denize yaklaşırsa da kanatlarının nemlenmesine sebep olacaktır.İkarus, özgürlüğün coşkusuyla güneşe fazla yaklaşır ve kanatları eridiğinden Ege Denizi’ne düşerek hayatını kaybeder. Özgürlük yanılsaması altında kendi kabuğumuza çekiliyoruz. Birey olma ve bireysellik anlamları birbiri içinde çözünmeye başladıkça, özgür olma coşkusuyla birlikte kanatlarımızı yakıyor ve en önemlisi de yalnızlaşıyoruz.
Senin İhtiyacın Olan Şey Ne?
Bu testimizde neye ihtiyaç duyduğunu tahmin etmeye çalışacağız. Sence neye ihtiyaç duyuyorsun? Hep beraber öğrenelim!
Psikolojik Destek Ne Zaman Alınır?
Son yazımın sloganını hatırlatarak yeni yazıma başlamak istiyorum: “Psikolojik sağlığınızla ilgilenmek için, onu kaybetmeyi beklemeyin!” Bu sefer konumuz psikolojik desteğin hangi durumlarda alınacağı. Yani psikolojik sağlığımla ilgileneceğim ama bir sorun olup olmadığını nasıl anlarım?
Yapılan Araştırmalara Göre Biriyle Arkadaş Olmadan Önce Bilmeniz Gereken Gerçekler Neler?
Araştırmalar, arkadaşlığın kalp hastalığından soğuk algınlığına kadar birçok şeye karşı koruyan, hatta daha uzun yaşamamıza yardımcı olan yararları olduğunu gösteriyor. Peki, birey olarak neden arkadaş edinmeye ihtiyaç duyarız? Kaç yakın arkadaşımızın olması yararlı olur? Arkadaş edinmek için neler yapabiliriz? Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız sizi içeriğimize alalım! 👇