Bir Narsistle İnişli Çıkışlı İlişki Nasıldır? Narsist Düzelir mi?
Instagram paylaşımlarının altında gördüğüm en fazla yorumlar: “narsist düzelir mi?”, “narsistle yaşamak zorundayım bu mümkün mü?”, “eğer yaşanabilirsem bu nasıl olur?”Gelelim bu soruların cevaplarına...Bu sorulara cevap vermeden önce eşinizin ya da aile üyenizin narsist olup olmadığından emin olmalısınız. Bunun için daha önce narsist insanların özellikleri adı altında bir yazı paylaşmıştım. O yazımızı okuyarak daha net karar verebilirsiniz. Ben kısaca sizlere hatırlatmaya çalışayım.Narsistler sürekli sizi suçlar, her tartışmada onlar haklıdır. Siz kendinizden emin olsanız dahi onlar haklı çıkmanın yolunu bulur. Aldatsa bile haklıdır. Narsist hatalarını görmez, görse bile bunun adına özür dilemez. Özür diliyorsa da bunu bir çıkar uğruna yapıyordur. Narsist sürekli yalan söyler ve bunları inkâr eder. Özel günleri mahvetmede çok ustadır. Güzel bir günün ardından kavgayla dönersiniz. Narsist sürekli kendinden bahseder, kendisi hakkında konuşur sizi çokta önemsemez. En temel özellikleri ise empati kuramıyor olmalarıdır. Narsist sizi anlamaz. O olayları kendi dünyasında anlamlandırır. Sizin ne düşündüğünüz ve hissettiğiniz önemli değildir. Eğer bu özelliklerin çoğuna sahip birisiyle yaşıyorsanız, narsist biri olma olasılığı yüksek. Daha net bilgi almak istiyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda var. Hadi diyelim narsistle yaşıyorsunuz, narsist düzelir mi? Akılda olan en önemli sorulardan birisi… Birçok terapist ve araştırmacı narsistin düzelmeyeceği yönünde ifadelerde bulunur. “Eşin ya da ailen narsist, oradan kaç kurtar kendini” gibi ifadeler kullanırlar. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalara göre narsistlerin düzeldiği görülmüştür. Fakat bu durum öyle görüldüğü gibi de kolay değil ne yazık ki. Narsistlerin %90’ı düzelmiyor.
Beynimizi Bilinçli Farkındalıkla Yeni Bir Güne Nasıl Hazırlarız?
Hepimiz biliyoruz ki beyin muazzam ve gizemli bir yapıya sahip. Bizi biz yapan, duygularımızı, düşüncelerimizin oluşumunu sağlayan bu yapı hayatımızın bilinçli ve bilinçsiz yönlerini düzenlemekle de sorumlu. Peki sahip olduğumuz bu beyin zamanla hep aynı mı kalıyor?Beyinlerimiz sürekli değişiyor ve çevremizdeki güçler tarafından sürekli şekillendiriliyor.Sanırım bizler ise bu güçlerin çok da farkında değiliz. Farkında olmadığımız bir durum üzerinde kontrol sahibi olmamız çok da mümkün değil.Yapılan araştırmalar insanların uyanık olduğu sürenin %47’sinde yaptığı şeyin farkında olmadan veya ilgilenmeden yaptığını söylüyor.
Motivasyona Yeni Bir Bakış Açısı Geliştirmek: Pygmalion Effect
Hayatımızda başarılı olduğunu düşündüğümüz ve potansiyeline inandığımız kişileri desteklediğimiz zaman o insanların gerçekten de o işte başarılı olduğunu görürüz. Aynı şekilde tam aksine başarısız olacağını düşündüğümüz kişilerin de başarısız olduğunu gözlemleyebiliriz. Yine kendilerinin başarısız olacaklarını düşünen kişiler o durum ile ilgili olumsuz bir tutum gerçekleştirir ve bu tutum da o kişinin güvenini kırar. Tüm bunlar ise o kişinin başarısız olmasına neden olabilir. Kısaca anlatmak gerekirse inanmak başarmanın yarısıdır sözü tam da bu durum için geçerlidir. Gerçekten kendini gerçekleştiren bir kehanet var mıdır gelin birlikte bakalım.
Bu Sene de mi Bekar Gezelim? Evlilik Yaşı Neden Yükseliyor?
Evlenmek isteyip evlenemeyenler çok fazla. Doğru eşi bulmak dijital çağda bile zor. Acaba kiminle evleneceğim ve acaba ne zaman öleceğim, canlılığını koruyan iki kritik soru. Socrates’in şöyle dediğini hatırlayın; mutlaka evlenin. Eşiniz iyi çıkarsa mutlu, kötü çıkarsa filozof olursunuz.
İhtiyacımın Olmaması da Bir İhtiyaç: Alışveriş Yapma Dürtünüze Engel Olamıyor musunuz?
Evde oturuyorsunuz telefonunuz elinizde ve alışveriş sitelerine bakıyorsunuz veya dışarıdasınız ve vitrinlere bakarak yavaş yavaş yürüyorsunuz. Bir anda içinizde anlamlandıramadığınız bir huzursuzluk ve tamamlanmamışlık hissi uyanıyor. Çünkü o anda dikkatinizi, aslında ihtiyacınız olmayan ve aldığınızda sizi maddi olarak zor duruma sürükleyecek bir eşya çekiyor. Almamak için kendinizle savaşıyorsunuz. Aslında ona ihtiyacınız olmadığını da biliyorsunuz. Yürümeye devam ediyorsunuz veya online siteyi kapatıyorsunuz. Odağınızı başka bir tarafa kaydırmaya çalışıyorsunuz.
Atychiphobia: Başarısızlık Korkusunu Anlamak
Her insan hayatı boyunca bir şekilde başarısız olmaktan korkabilir. Ancak bu korku kimi zaman hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye başlayabilir ya da takıntı haline dönüşebilir. Bu korku tüm eylemlerimizi ve yaşantımızı kontrol etmeye başladığında atychiphobia ismi verilen fobiye dönüşmüş olabilir. Başarısızlık korkusunun ne olduğunu birlikte inceleyelim istedik ve sizler için derledik. Keyifli okumalar!
Çevresindeki İnsanların Tek Bir Kişi Olduğunu Düşündüren Hastalık: Fregoli Sendromu
Çevremizde birçok insanla aynı ortamda bulunabiliyoruz. Bu insanların çoğunu tanımadan aynı mekanda farklı masalarda, hiç birbirimizin yüzüne bakmaya gerek duymadan oturuyoruz ya da yolda yürüyoruz ve yanımızdan geçiyorlar ama yine onlara bakmaya gerek duymuyoruz. Zaten neden gerek duyalım ki? Sonuçta tanımıyoruz. Ancak öyle bir sendrom var ki nadir görülen bir hastalıkta olsa yaşamayı zorlaştırabilecek bir seviyede korkunç. Bu sendromda yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkes aynı insanmış ve sizi kandırıyorlarmış gibi hissettiren bir rahatsızlık türüdür. Peki bu sendrom nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Belirtileri nedir? Bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.